mazsālīti gurķi
Foto: Shutterstock
Kraukšķīgas mazsālīto gurķu šķēles, bez šaubām, ir populārākā pavasara - vasaras sezonas uzkoda, ko ceļam galdā gan kā piedevu kūpošiem jaunajiem kartupeļiem, gan šašlikam, gan kāri kraukšķinām tāpat vien. Pretoties gurķīšu maigi sāļajai, diļļaini upeņotajai garšai gluži vienkārši nav iespējams! Bēda tikai, ka parasti mieloties ar mazsālītajiem sakārojas “uz sitienu”, bet, kaut sālīšanas proces ir ātrs un vienkāršs, gaidīšanas process parasti ilgst vismaz diennakti. Sekojot mūsu ieteiktajām metodēm, varēsi mieloties ar šo kraukšķīgo delikatesi jau pēc 30 minūtēm.

Viens no ātrākajiem veidiem, kā iesālīt gurķīšus, ir tā sauktā maisiņa metode: mazgātiem un nosusinātiem gurķiem nogriež galiņus un pašus gurķus vairākās vietās sabaksta ar koka irbulīti. Liek dārzeņus polietilēna maisiņā, pievieno saujiņu sāls, sauju ledus, vēlamos garšaugus un ik pa laikam pakrata maisiņu. Kad ledus izkusis, gurķi būs gatavi kraukšķināšanai, portālam "Aif" atklāj Maskavas restorāna "Tarantino" un kafejnīcu tīkla "Ruccola" šefpavārs Viktors Apasjevs.

Arī restorāna "LavkaLavka" šefpavārei Jeļenai Savčukai ir savs padoms pūrā: "Īpaši ātram rezultātam gurķus vispirms padauzi ar naža spalu – "sisti" gurķi ātrāk uzsūks marinādi, tad pārgriez tos gareniski uz pusēm, liec burkā un pārlej ar sālījumu, dubultojot sālījuma koncentrāciju – ierastajam ūdens daudzumam pievieno vairāk sāls un cukura, bet ķiplokus un garšaugus sasmalcini. Procesu paātrināt palīdzēs arī šļuciņa etiķa. Ja galda etiķa aromāts tev neiet pie sirds, tad aizstāj to ar maigo rīsu etiķi, citronskābi vai citrona sulu. Pēc pusstundas gurķīši jau būs viegli sālīti, bet pēc stundas – garšos nevainojami!"

Savukārt kafejnīcas "PaPaella" šefs Viktors Lobzins iesaka ātro gurķīšu tīkotājiem rīkoties šādi: "Gurķi iesālīsies daudz ātrāk, ja katru no tiem gareniski sagriezīsi 4-6 šķēlēs. Tad liec šķēles polietilēna maisiņā, pievieno sīki sakapātas dilles, sāli, caur spiedi izspiestus ķiplokus, sakrati maisiņu un liec ledusskapī uz 30-40 minūtēm. Tas būs pietiekoši ilgs laiks, lai šķēlītes iesālītos."

Kad teorija apgūta, laiks ķerties pie prakses! Ja baidies izmēģināt Maskavas šefpavāru viltības, mazsālīto gurķīšu sezonas atklāšanai piedāvājam astoņas receptes no "Tasty" recepšu krājumiem.

Lai labi garšo!

Mazsālītie gurķīši ar piparmētrām, citroniem un rožlapiņām

Foto: DELFI

Jāņos izmēģināju mazāk ierastu veidu, kā iesālīt gurķīšus "ar glanci". Cerams, arī tev šī recepte būs noderīga, lai piešķirtu ikdienai mazliet vairāk krāsu, garšu un košuma.

Lasīt vairāk

Klasiski mazsālītie gurķi

Foto: Shutterstock

Klasiski mazsālītie gurķi - īstā jūnija garša!

Lasīt vairāk

Ātrie mazsālītie gurķi - gatavi četrās stundās!

Foto: Shutterstock

Ātrie mazsālītie gurķi - četras stundas un ceļami galdā. Receptes pierakstā saglabāts autores izteiksmes stils un izteiksmes līdzekļi.

Lasīt vairāk

Ātrie mazsālītie gurķīši ar etiķi

Foto: Shutterstock

Ātrie mazsālītie gurķīši sagatavojami 10 minūtēs.

Lasīt vairāk

Mazsālīti gurķi ātrai apēšanai

Foto: Shutterstock

Nupat jau klāt tas laiks, kad sāk ienākties pirmie gurķīši, kurus grēks nenobaudīt arī mazsālītā versijā. Šī recepte būs pavisam ātrai apēšanai.

Lasīt vairāk

Mazsālīti gurķi bez etiķa

Foto: Shutterstock

Mazsālīto gurķu receptes mēdz būt daudz un dažādas - šī ir īpaša ar to, ka kraukšķīgos gurķīšus var iegūt ļoti ātri, turklāt marinādei nav nepieciešams etiķis. Receptes pierakstā saglabāts autores rakstības un izteiksmes stils.

Lasīt vairāk

Soli pa solim: Kā pagatavot mazsālītos gurķīšus

Kamēr līdz gurķu burku iemarinēšanai vēl kāds laiciņš jāgaida, mazsālītos gurķīšus varam baudīt jau tagad. Atliek vien pašiem tos iesālīt, nogaidīt dažas stundas un gurķi gatavi kārai kraukšķināšanai.

Lasīt vairāk

Fiksākā mazsālīto gurķu recepte - polietilēna maisiņā

Foto: Privātais arhīvs

Viens no ātrākajiem veidiem, kā tikt pie mazsālītiem gurķīšiem, ir to gatavošana visparastākajā polietilēna maisiņā! Šī turklāt ir ļoti elementāra recepte, kas neprasa buršanos ar sāls un cukura proporcijām vai etiķa daudzuma noteikšanu.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!