jogurta mērce gurķi sīpolloki
Foto: Shutterstock
Gatavojot salātus, nevajadzētu sabojāt labo ieceri, pievienojot tiem majonēzi, pārlieku daudz eļļas vai treknu krējuma mērci. Tā vietā labāk izmanto vieglu jogurta, citrusaugļu vai kefīra aizdaru, kas garšos lieliski, turklāt bez milzum daudz liekām kalorijām.

Jogurta mērces garšu vari bagātināt, pievienojot tai kapātus zaļumus, nedaudz sinepju vai mārrutku, citronu sulu, šķipsnu sāls un šķipsniņu cukura. Šāds salātu aizdars garšos lieliski pat bez milzum daudz liekām kalorijām.

Kad nākamreiz grasies devīgi pievienot salātiem eļļu, atceries, ka ēdamkarote olīveļļas satur vismaz 100 kalorijas. Lai pagatavotu veselīgu un gardu salātu mērci, burciņā ielej apelsīnu, citronu, ābolu, granātābolu vai citu saldskābu sulu, pievieno nedaudz eļļas, graudu sinepes, kapātus zaļumus, šķipsnu sāls, burciņu aizvāko un sakrati, līdz iegūta viendabīga mērcīte.

Ja salātos ir sastāvdaļas, kas jau tāpat ir sulīgas, nemaz nav nepieciešams gatavot īpašu aizdaru, pietiks vien, ja salātus pārslacīsi ar laima, citrona, greipfrūta vai kāda cita citrusaugļa spirdzinošo sulu. Arī ēdamkarote smalki sarīvēta cietā siera piešķirs salātiem lielisku garšu, nenodarot kaitējumu figūrai.

Lasi tālāk un uzzini vienkāršas un ātri pagatavojamas mazkaloriju salātu mērču receptes.

Liesas salātu mērces uz bezpiedevu jogurta bāzes

Foto: Shutterstock


Ja liesākais skābais krējums satur 10-15 procentu tauku, tad bezpiedevu jogurts vien 2-5 procentu tauku, turklāt šim produktam ir patīkami tumīga konsistence un patīkami krēmīga, mazliet skābena garša, tādēļ tas ir lielisks pamats veselīgām salātu mērcēm.
Jogurta mērce ar lociņiem

Nepieciešamās sastāvdaļas:

  • 250 ml bezpiedevu jogurta;
  • 2 ĒK sasmalcinātu zaļo lociņu;
  • Šķipsna sāls.


Visas sastāvdaļas sablendē, pievieno mērci salātiem.

Jogurta mērce ar sinepēm

Nepieciešamās sastāvdaļas:

  • 250 ml bezpiedevu jogurta;
  • 1 TK sinepju (Dižonas vai graudu sinepes būs lieliska izvēle);
  • 1 TK ābolu etiķa;
  • 1/2 TK brūnā cukura.


Visas sastāvdaļas samaisa, pievieno mērci salātiem.

Jogurta mērce ar ķiplokiem

Nepieciešamās sastāvdaļas:

  • 250 ml bezpiedevu jogurta;
  • 2-3 smalki sarīvētas ķiploka daiviņas;
  • 1 ēdamkarote kapātu pētersīļu zaļumu;
  • Sāls pēc garšas.


Visas sastāvdaļas samaisa, pievieno mērci salātiem.

Jogurta mērce ar baziliku

Nepieciešamās sastāvdaļas:

  • 250 ml bezpiedevu jogurta;
  • Sauja svaiga bazilika;
  • Malti melnie pipari pēc garšas;
  • 1 ĒK citronu sulas;
  • Sāls pēc garšas;
  • 1 ķiploka daiviņa.


Visas sastāvdaļas liek blenderī, sasmalcina viendabīgā masā.

Liesas salātu mērces uz citrusaugļu sulas bāzes

Foto: Shutterstock


Portāls "Dietaclub" iesaka vairākus liesu salātu mērču variantus uz citronu, apelsīnu, mandarīnu, laimu vai greipfrūtu sulas bāzes.
Citrusaugļu mērce ar olīveļļu

Nepieciešamās sastāvdaļas:

  • 1 ĒK olīveļļas;
  • 3 ĒK citrusaugļu sulas;
  • Sāls pēc garšas;
  • Melnie pipari pēc garšas.


Visas sastāvdaļas liek aizvākojamā burciņā, sakrata, pārlej salātiem pirms pasniegšanas.

Citrusaugļu-medus mērce

Nepieciešamās sastāvdaļas:

  • 25 ml citrusaugļu sulas;
  • 2 TK šķidra medus;
  • 1 tējkarote vīna etiķa;
  • Sāls pēc garšas.


Visas sastāvdaļas liek aizvākojamā burciņā, sakrata, pārlej salātiem pirms pasniegšanas. Īpaši lieliski šī mērce papildinās salātus ar garnelēm vai citām jūras veltēm.

Citrusaugļu mērce ar sinepju pulveri

Nepieciešamās sastāvdaļas:

  • 2 ĒK olīveļļas;
  • 4 ĒK citrusaugļu sulas;
  • ½ TK sinepju pulvera;
  • 1 TK ābolu etiķa.


Visas sastāvdaļas liek aizvākojamā burciņā, sakrata, pārlej salātiem pirms pasniegšanas.

Liesās salātu mērces uz kefīra bāzes


Foto: Shutterstock

Arī kefīru var izmantot par pamatu liesām salātu mēcēm, jo tas parasti satur vien 1-3.5 procentu tauku. Kefīru var aizstāt arī ar rūgušpienu, rjaženku vai paniņām.

Kefīra mērce ar lociņiem

Nepieciešamās sastāvdaļas:

  • 100 ml liesa kefīra;
  • Sauja lociņu;
  • Sāls pēc garšas.


Visas sastāvdaļas samaļ blenderī. Mērci pārlej salātiem.

Kefīra mērce ar olīvām

  • 150 ml liesa kefīra;
  • 5 zaļās olīvasgv vai karotīte kaperi;
  • 1 ķiploka daiviņa;
  • Sāls pēc garšas;
  • Pipari pēc garšas.

Visas sastāvdaļas samaļ blenderī. Mērci pārlej salātiem.

Kefīra-zaļumu mērce

Nepieciešamās sastāvdaļas:

  • 150 ml liesa kefīra;
  • 5 bazilika zariņi;
  • 5 piparmētras zariņi;
  • 2 ĒK citronu sulas;
  • Šķipsna cukura;
  • Sāls pēc garšas;
  • Pipari pēc garšas.


Visas sastāvdaļas samaļ blenderī. Mērci pārlej salātiem.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!