Solsberija steiks
Foto: Shutterstock
Amerikāņiem, kā jau visām lielām nācijām, ir raksturīga lieluma mānija: lielas mašīnas, mājas un... arī kotletes. Šoreiz skaidrosim, kas ir Solsberija steiks, kā to pagatavot un kāda šim Amerikā iecienītajam ēdienam saistība ar mūsu mīļajām kotletēm.

Ideja pagatavot lielu kotleti no liellopa liellopa maltās gaļas un nodēvēt šo ēdienu par steiku, radās amerikāņu ārstam Džeimsam Solsberijam, skaidro portāls "Allrecipes". Pētot amerikāņu uztura paradumus, viņš bija nonācis pie secinājuma, ka ikdienas ēdienkartē lielākoties ir pārāk maz olbaltumvielu. 19. gadsimtā Amerikas Savienotajās Valstīs liellopa fileja, steiks vai karbonāde bija dārgs prieks, ko ne kurš katrs varēja atļauties, tādēļ Solsberijs nāca klajā ar ģeniālu risinājumu – "steiku" no lētākiem maltas liellopa gaļas gabaliem – , kurš, protams, tika nodēvēts izgudrotāja vārdā. Solsberija steiku mēdz dēvēt arī par viltoto steiku.

Saskaņā ar citu versiju, Solsberija steiks bija daļa no tā sauktajām "televīzijas vakariņām", kas 70.-80. gados bija ļoti populāras Amerikā. "TV vakariņas" bija jau gatavs ēdiena komplekts, kas tika pārdots saldētā veidā un paredzēts uzsildīšanai. Šajā komplektā parasti ietilpa gaļa ar dārzeņiem. "Vakariņas" atlika vien iešaut mikroviļņu krāsnī, lai pēc pāris minūtēm celtu galdā, kad visa ģimene sapulcējusies pie televizora. Solsberija steiks bija viena no amerikāņu iecienītākajām televīzijas vakariņu izvēlēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!