garšvielas
Foto: Shutterstock
Ja vēlies papildināt savu garšvielu plauktiņu, tad šis raksts palīdzēs saprast, kurus ēdienus labāk bagātināt ar kādām garšvielām un garšaugiem. Garšas akcentēšanai der garšvielas, garšaugi, pipari, sāls un cukurs, bet vieglāk tās iedalīt pēc ēdiena veida, piemēram, vai garšviela piemērota zivij, gaļas ēdieniem vai dārzeņiem, rīsiem, desertiem un tamlīdzīgi.

"Pēdējos gados cilvēki arvien vairāk pievērš uzmanību kūpinātiem aromātiem, vairāk interesējas par kūpināto čili, papriku, kūpināto sāli. Vēl cilvēkus interesē ajūrvēdas virtuves garšvielas. Šobrīd ir liela interese par čili pipariem, ne tikai asajiem, bet arī tiem, kuriem ir saldeni un augļaini aromāti," stāsta "Gourmet Studio" pārstāvis Stans Dimpers. Viņš uzskata, ka, mājās papildinot garšvielu plauktiņu, tur būtu jābūt kvalitatīvai paprikai, gan saldajai gan kūpinātajai. "Jāpievērš uzmanība tā saucamajam asta ciparam, jo diezgan bieži stipri atšķiras paprikas kvalitāte. Astas cipars norāda, cik intensīva tā ir un cik daudz ēterisko eļļu ir paprikā. Ja nopirksiet diezgan lētu papriku, kurai asta cipars ir 80, tad tas būs vienkārši sarkans pulverītis, tai nebūs ne garšas, ne aromāta. Bet, ja izvēlēsieties ar asta ciparu 200, tad tajā būs diezgan daudz ēteriskās eļļas, un garša būs izteikta. Šo papriku vajag uzmanīgi izmantot, jo garšas intensitāte var pārspēt citus produktus. Vēl iesaku izmantot koriandru, kumīnu, lauru lapas, dilles, rozmarīnu, timiānu, arī muskatriekstu, oregano un estragonu, kvalitatīvus čili piparus, safrānu. Visām iepriekšminētajām garšvielām būs plašs pielietojums."

Nav tā, ka konkrēto garšvielu varētu izmantot tikai viena veida ēdienos. "Piemēram, klasiski piparus izmantojam sāļajos ēdienos, lai iegūtu pikantumu, bet modernajā kulinārijā diezgan plaši tos izmanto arī desertos." Garšvielas varam arī miksēt. "Maisījums ir vieglākais veids, kā pievienot garšu produktam. Nevajag baidīties no jau safasētiem kvalitatīviem maisījumiem, piemēram, zivij vai gaļai, uztraucoties, ka tajos būs sliktas garšvielas. Ja taisāt maisījumu paši, jāskatās uz garšu balansu – kādas garšvielas vispār ir savienojamas un kādas nē. Ja ņemsiet ļoti intensīvus melnos piparus ar izteiktu pikantumu un raksturu, un tajā pašā maisījumā pieliksiet klāt ko ļoti maigu, piemēram, kaut ko tik komplicētu kā safrānu, tad safrāns uz piparu fona vienkārši pazudīs. Tāpat ir ar kūpinājumu aromātiem. Ja ņemsiet kūpinātu papriku, kurai ir diezgan stipra un intensīva garša, un klāt pieliksiet vai nu fenheli vai koriandru, tad to garša pazudīs. Vajag uzmanīgi skatīties, cik intensīvas garšvielas ir, un vai aromāti vispār kombinējami ne tikai paši ar sevi, bet ar ēdienu."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!