Buljons ir gaļas, zivs vai dārzeņu novārījums jeb, kā saka pavārs Raimonds Zommers, "ar ūdeni pārliets produkts, no kura izvilkts viss labākais." Nereti šķiet, ka uzvārīt buljonu ir visvieglākais process virtuvē, bet, lai pagatavotu patiešām garšīgu un kvalitatīvu buljonu, ir jāpacenšas. Tāpēc pavārs iesaka knifus, lai vari pagatavot lielisku buljonu.
Buljona vārīšanas noslēpumi
- Noskalo visus produktus, ko liksi buljonā.
- Visām sastāvdaļām jābūt svaigām un kvalitatīvām. "Nereti esmu redzējis, ka katlā saliek pat nedaudz puvušus dārzeņus, cerot, ka izvārīsies garšīgs buljons, bet tā nav," stāsta pavārs.
- Buljonu vāri uz minimālas liesmas, lai tas strauji neburbuļo. Buljonam ir viegli jāvirmo.
- Kad buljonam veidojas putu kārtiņa, tā ir jānosmeļ.
- Sāli liec tikai pašās beigās. "Esmu novērojis, ka cilvēki mēdz pārsālīt. Ja liekam sāli, tad tikai naža galu un pievienojam to pašās beigās. Sāli vienmēr paspēsim pielikt gala produktā." Ja sāli pievienojam gatavošanas procesā un šķiet, ka atrasts garšu balanss, tad vārot ūdens iztvaiko, bet sāls paliek. "Un pēc tam vairs nezinām, kā lai garšu izglābjam".
Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit