Kartupeļi ar gaļu ir tradicionāla kombinācija. Nu vajag latvietim to kartupeli pie sulīgas karbonādes! Vēl labāk būtu, ka gaļu kopā ar kartupeļiem varētu ēst bez sirdsapziņas pārmetumiem – taču runā, ka īsti veselīga šī kombinācija tomēr nav. Latvijas Televīzijas (LTV) raidījuma "Pārtikas revidents" komanda mēģināja noskaidrot, kā ir patiesībā.
Labas ziņas: sertificēta uztura speciāliste Tatjana Korjagina apstiprina, ka kartupeļus kopā ar gaļu var ēst! Taču ir viens būtisks nosacījums, kas jāņem vērā: klāt vēl jāizvēlas svaigo dārzeņu salāti.
"Vienu ceturto daļu no šķīvja būtu jāaizņem olbaltumvielu saturošiem produktiem, kas ir gaļa, īpaši putnu gaļa, zivis un citi olbaltumvielu avoti. Vienu ceturto daļu jāaizņem ogļhidrātiem, kas būtu graudi un kartupeļi šajā gadījumā. Un puse no šķīvja ir ar svaigiem dārzeņiem, augļiem un ogām," šķīvja principu skaidro eksperte. Šķīvja princips ir vienkāršs veids, kā ēst veselīgi, samazinot vien ogļhidrātus saturošus produktus, bet palielinot katrā ēdienreizē svaigu augļu vai dārzeņu daudzumu, nesamazinot porcijas kopējo lielumu.
Tatjana Korjagina arī stāsta, ka šādu šķīvja principu būtu jāievēro katrā maltītē. Der atcerēties, ka ne visās ēdienreizēs olbaltumvielu avotam ir jābūt tieši gaļai. Gaļu iesaka lietot ne vairāk kā 300 līdz 600 gramus nedēļā.
Ja ir vēlme zaudēt kādu lieko kilogramu, tad gan uztura speciāliste iesaka, piemēram, vakariņās ēst tikai olbaltumvielu saturošus produktus, piemēram, gaļu tikai ar salātiem, izvairoties no ogļhidrātiem, kas šajā gadījumā būtu kartupeļi.