Gaļas konservi sen vairs nav tikai ēdmaņa laivu braucienos vai piknikos. Tie ir gatavi adaptēties jebkurā ēdienā, sākot ar gaļas pīrādziņiem, beidzot ar sātīgu sautējumu, par flotes makaroniem pat nerunājot – tie ir klasika, kas izturējusi gadu desmitu pārbaudi.
Laikā, kad tiek mudināts iepirkt ilgspēlējošu pārtiku, un daži veikali pat limitējuši skaitu, ko drīkst viens pircējs iegādāties, gaļas konservi piedzīvo iecelšanu saulītē – tie vairs nav tikai laivu brauciena vai pārgājiena pārtika, tie tiek servēti arī uz galda.
Pirmo "ko iesākt ar gaļas konserviem?" jautājuma vilni sociālie tīkli piedzīvoja pandēmijas pirmsākumos, kad skolēniem uz māju tika dotas pārtikas pakas. Tur neiztrūkstoši atradās arī gaļas konservi. Saprotams, ka bērni būtu gatavi ēst flotes makaronus – pastu, kas sajaukta ar gaļas konserviem, bet mammas tomēr vēlētos integrēt konservus arī citos ēdienos.
Iespēju ir daudz, faktiski konservus var pievienot gandrīz visiem ēdieniem, kur paredzēta gaļa. Lūk, dažas idejas ierosmei!
Kiši, tartes un sāļie groziņi
Gaļas konservi uzvedas izcili, ja tos iecep dažādos kišos, sāļās tartēs un groziņos. Pirms pildīšanas mīklā vēlams konservu gaļu rūpīgi izspaidīt ar dakšu un tad dāsni ieklāt mīklas groziņā. Tālāk jau viss pēc ierastās receptes – siers, olas garšvielas.
Pīrādziņi un karstmaizes
Gan klasiskajos speķraušos, gan buljona pīrādziņos gaļas konservi jutīsies lieliski un tā arī garšos. Tas, vai konservus vēl prasās papildināt ar kādu garšvielu vai citu produktu, paliek katra gatavotāja ziņā.
Pildītās pankūkas
Par pankūku pildījumu izmantojot gaļas konservu, iespējams iegūt laiku. Ideālā gadījumā šis pārītis – vakardien ceptās pankūkas un gaļas konservi – ir perfekts izsalkuma remdētājs. Pankūkā jāsapilda konservi, jāuzmet uz pannas apcepties un izsalkums – atkāpjas.
Gaļas mērces
Ar saldo krējumu, tomātiem, sieru vai sabrūninātiem miltiem – mērces mēdz būt dažādas, bet "tušonka" iederēsies jebkurā no tām.
Piedeva graudaugiem
Rīsi, griķi, kuskuss, prosa, grūbas... jebkurš graudaugs, tandēmā ar gaļas konserviem kļūst sātīgāks un sulīgāks, ja vēl pievieno apceptus dārzeņus, sieru vai kādu mērci, tad uzmanīgi ar mēli – to var norīt!
Sautējumi un zupas
Sautējumi, kā zināms, pretī ņem visu un pārvērš to nebeidzamā garšas simfonijā. Tušonka tur lieliski iederēsies. Taču ar tikpat labiem panākumiem to var pievienot zupām, piemēram pupiņu zupai. Arī versijā par soļanku tušonka ir lieliska!
Dod iespēju gaļas konserviem! Lai labi garšo!
Sautēta vistas gaļa burciņā jeb 'tušonka'
Sautēta gaļa burciņā jeb "tušonka", kā to dēvē tautā, ir īsts glābējprodukts reizēs, kad nav lustes ilgi gatavot pusdienas vai vakariņas. Burciņas saturu vari gan pievienot zupai, gan sautējumam, gan likt uz maizes vai vienkārši uzkarsēt pannā, pāris minūtēs tiekot pie gardas mērces, ko pasniegt ar rīsiem, makaroniem, griķiem vai kartupeļiem. Turklāt, atšķirībā no daudziem veikalos nopērkamajiem konserviem, kuriem gaļa ir labi, ja blakus stāvējusi, pašgatavotajā "tušonkā" gaļa burkā būs sapildīta kumosiņu pie kumosiņa. Recepti iesaka vairāku pavārgrāmatu autore Laila Trektere.
Ātrie 'flotes' makaroni ar malto gaļu
Kaut gan tradicionāli makaronus "po flotski" - daudzu kopš bērnības iemīļotu ēdienu gatavo, izmantojot gaļas konservus, mūsdienās, diemžēl kvalitatīvi konservi ir retums, tādēļ mēdzu tos aizstāt ar malto gaļu. Un arī šādi ir ļoti garšīgi!
Vistas filejas uzkodas, ceptas kēksiņu formiņās
Izmantojot kēksiņu formiņas, var izcept nelielus vistas filejas groziņus, kas pildīti ar dārzeņiem zem kūstošās siera cepurītes. Pasniedzot rotā ar piciņu skāba krējuma un maurlociņiem. Šādi groziņi lieliski iederēsies omulīgās viesībās, tie neradīs smaguma sajūtu un patīkami visus pārsteigs. Ar šo produktu daudzumu sanāks 12 groziņi.
Sātīgs kārtainās mīklas kišs ar sieru, puraviem un olīvām
Cerams, ka tev saldētavā ir aizķērusies kāda kārtainās mīklas paka, jo idejas, kā to garšīgi izlietot, ir teju neizsmeļamas. Šo recepti ātri vien var pārvērst par gaļēdājiem draudzīgu, pievienojot sagrieztu šķiņķi. Ļaujies eksperimentiem!
Dārzeņu tartalete – smilšu mīklas groziņš ar tomātiem
Garšīga alternatīva ierastajai brokastu omletei, kad gribas ko sātīgāku. Trauslās smilšu mīklas groziņos likti sulīgie tomāti un asie sīpoli, bet klāt pievienots arī tomātu pesto un čili mērce pikantumam. Receptes autore iesaka smilšu mīklas vietā pamēģināt arī mīklu, kam pievienots siers, lai garša būtu vēl izteiksmīgāka.
Klasiskās pankūkas ar gardu maltās gaļas pildījumu
Zeltainas pankūkas ar sulīgu un sātīgu maltās gaļas pildījumu ir daudzu iecienīts ēdiens, ar ko var mieloties gan brokastīs, gan pusdienās un vakariņās. Mājās gatavotas tās garšos daudz labāk, nekā veikalā pirktās. It īpaši, ja aizdarīsi pankūkas ar karoti skāba krējuma.
Plānās pankūkas pildīšanai
Izcilas plānās pankūkas, kas piemērotas pildīšanai un tīšanas laikā neplīsīs, un saturēs pildījumu skaistā tīstoklītī. Pildījumam var izmantot sagatavotu malto gaļu, biezpienu vai sieru, banānus vai citus augļus.
Pildītas pankūkas ar malto gaļu
Klasiskas pankūkas ar maltās gaļas pildījumu. Tās pasniedz pie gaļas buljona un dārzeņu zupām.
Sildoši sātīgais meksikāņu sautējums 'Chili con carne'
No Meksikas nākušajam sautējumam piemīt ne viena vien vērā ņemama īpašība – tas labi sasilda, dod sātu un izcili garšo arī nākamajā dienā. Arī piedevas šis pikantais sautējums akceptē dažādas – der gan rīsi, gan nūdeles, pat laviešu iecienītie kartupeļi labi iet klāt. Taču drīkst nepievienot neko un ēst pilnām karotēm tāpat!
Sildošais un sātīgais dārzeņu sautējums
Svaigas rudens ražas laiks ir īstais brīdis, kad pagatavot gardu un sildošu dārzeņu sautējumu. Tādā veidā top ne tikai veselīga maltīte, bet tiek izmantota laba daļa dārzeņu. Šo dārzeņu sautējumu varētu saukt par latviešu ratatuju (ratatouille). Garšos pat tiem, kas ar dārzeņiem ir uz "jūs", sola "safran.lv" recepšu meistari!
Vistas gaļas sautējums ar tomātiem un rīsiem
Tomāti, baziliks un vistas gaļa – ideāla kombinācija. Šajā sautējumā vadošā nots ir tomātiem – to garša ir intensīva un sulīga. Tos papildina smaržīgais baziliks, bet sātīgumu piešķir vistas gaļa ar kraukšķīgu ādiņu – un tas viss vienā katliņā!
Tikai 4 sastāvdaļas: ātrais pupiņu sautējums ar kūpinātu desu
Ātri pagatavojams, gards un sātīgs pupiņu sautējums, kuram īpaši labu garšu piešķir apceptas kūpinātās desas šķēlītes. Sautējumu pasniedz ar vārītiem rīsiem vai maizi.
Viltotā maltās gaļas mērce ar pupiņām un dārzeņiem
"Tasty" lasītājs Jānis Kursītis recepšu konkursam, kurā var laimēt noderīgu un ērtu pannu pankūku cepšanai, piesaka sātīgas un gardas sojas granulu mērces recepti.
Kuskuss ar dārzeņiem
"Tasty" lasītāja Nataļja recepšu konkursam, kurā var laimēt noderīgu un ērtu pannu pankūku cepšanai, piesaka savā ģimenē iecienītu iecienītu ātro vakariņu recepti.
Mutē kūstoši pīrādziņi ar sulīgu maltās gaļas pildījumu
Gardi pīrādziņi ar trauslu, mutē kūstošu mīklas garoziņu un sulīgu, bagātīgu maltās gaļas buljonpīrādziņu pildījumu - tādi, kādus man iemācīja cept vecmāmiņa, vien ar dažiem nenozīmīgiem uzlabojumiem. Varu galvot, ka ar vienu pīrādziņu noteikti būs par maz!
Speķa pīrādziņi svētkiem
Speķa pīrādziņi lieliem svētkie un godiem. Tik gardi, ka ar vienu noteikti nebūs gana!
Cepti vārīti rīsi ar kūstošu sieru
Nedaudz novārīti un pēc tam apcepti rīsi ar kūstoša Čedaras siera cepurīti. Garda un sildoša maltīte pusdienām vai vakariņām. Ar šo recepti savus viesus mājas ballītēs un citos gadījumos cienā brazīlieši.
Rīsi ar dārzeņiem
Rīsi ar dārzeņiem - pamatēdienam vai gardai piedevai.
Pupiņu zupa ar žāvētām ribiņām un miežu putraimiem
Pupiņu zupa ar žāvētām ribiņām un miežu putraimiem – tik garda, ka ar vienu bļodiņu pilnīgi noteikti nebūs gana.
Pienā vārīta kukurūzas putra
Kukurūzas putra brokastīm vai launaga reizei.
Cepta prosa austrumu gaumē – ar olām, burkāniem un zirnīšiem
"Šādi es jau gadiem gatavoju rīsus, kad sakārojas ko austrumniecisku, bet šoreiz nolēmu paeksperimentēt ar prosu. Tiem, kas ķīniešu ēstuvē ar prieku izvēlas ceptus rīsus ar olu, noteikti ies pie sirds arī šādi pagatavota prosa," – savu recepti piesaka kulinārā bloga "Gards, ka nenoēsties!" autore Diāna.