putukrējums uz kūkas
Foto: Shutterstock
Putukrējums šajās dienās strauji atgūst savu primāro jēgu: tikt pārliktam pāri svaigām zemenēm. Nē, nu protams, arī štopkūkas un kūkas vispār, maizes zupas, zemeņu, rabarberu un citi ķīseļi, nu, un daudz kas cits šajā pasaulē bez putukrējuma nav iedomājams. Baiss ir tas brīdis, kad laime ir tik tuvu, bet... nekuļas! Kāpēc putukrējums nekuļas un ko tagad darīt?

Nav pareizais putukrējums


Lai vispār varētu cerēt, ka putukrējums sakulsies kā nākas, jāizvēlas saldais krējums ar 35% tauku saturu. Un arī tie visi nav vienādi. Atrodi savu marku (un ceri, ka to ražos mūžīgi), ar kuru parasti nesanāk vilšanās, un pie tās arī turies.

Pieredzē dalās kūku meistare Ilze Kupča: “Es izvēlos treknu putukrējumu un mazos Latvijas ražotājus, mazās saimniecības, jo šķiet, ka to putukrējumi ir labāki. Esmu pamanījusi, ka dažreiz paši ražotāji, arī Latvijas, saražo dažādus brīnumus, un tad nevar saprast, kāpēc saldais krējums labi neputojas. Es uzticos mazajiem ražotājiem, kas ražo treknu putukrējumu – kā mājās gatavotu."

Par svaigu!


Liekas neticami, bet reizēm putukrējums var būt pārāk svaigs. Ja palaimējies nopirkt tādu, kuram lietošanas beigu termiņš ir teju nedēļa, iespējams, šis kulšanai šodien un rīt var būt par... jā, par svaigu. Pēc dienas vai divām kulsies kā mīļais!

Par siltu


Ja putukrējums nekuļas, iespējams, tas ir par siltu. Tam jābūt ledusskapī līdz pat pēdējam mirklim! Un var gadīties, ka arī ar to par maz – vislabāk, ja ledusskapī vismaz pusstundu var paturēt arī bļodu, vislabak metāla, kurā tiks kults putukrējums. Un arī mikseri vai putojamo slotiņu vēlams vismaz pusstundu paturēt ledusskapī.

Foto: Shutterstock

Vēl var gadīties, telpa, kurā tiek kults krējums, ir par siltu. Ja virtuvē jau labu laiku tiek cepts un vārīts, cepeškrāsns piekarsē visu. Tad labāk putukrējumu kult vēsākā vietā. Ja tādas nav, labi palīdz bļodu ar putukrējumu ielikt ledaina ūdens peldē.

Ko vēl izmēģināt?


Tomēr nekuļas? Neturpini kult bezgalīgi. Tā kā zaudēt nav ko, var izmēģināt pavāru knifus: pievienot krējumam olas baltumu, tējkaroti citrona sulas vai šķipsnu citronskābes.

Kūku meistare Ilze Kupča iesaka izlīdzēties ar citronu sulu: "Tas palīdz saputoties ātrāk un stingrākās putās. Turklāt citrona sula dod svaigumu. Vienīgi jārēķinās, ka putukrējums var saskābt ļoti ātri, tāpēc jāliek ledusskapī."

Vai cukurs ir obligāts?


Atdzisušu saldo krējumu liek aukstā traukā un pirms kulšanas pievieno cukuru vai vaniļas cukuru garšai un smaržai. "Ja vienkārši saputo saldo krējumu bez cukura, tam nebūs garšas, un daudziem cilvēkiem tāds nepatīk, šķiet pliekans. Mazliet cukura tomēr būtu jāpievieno – uz puslitru saldā krējuma liek trīs ēdamkarotes cukura un pustējkaroti vaniļas cukura," saka Ilze Kupča.

Foto: Shutterstock

Uzmanīgi ar mikseri!


Nedrīkst uzreiz putot ar mikseri ātrākajā režīmā. Sākumā jāputo lēnām, lai cukurs izkūst un tad var palielināt apgriezienus. Ilze Kupča brīdina:"Ja gribas ātri sakult putukrējumu, tad var neizdoties. Putukrējumu ir grūti putot, ja sāk ar miksera ātro funkciju, jo tā sadala saldo krējumu, tas ilgi putojas un ātri pārveidojas sviestā."

Foto: Shutterstock

Ko tad, ja sakuļas sviestā?


Nekuļas, nekuļas, kamēr... saiet sviestā. Ko darīt? Ilze Kupča saka: saldais sviests nav jāmet ārā! "Pievienojam olas un miltus un cepam cepumus. Vienkārši liekam ar karoti uz pannas un cepam. Izdodas gardi cepumi."

Vai putukrējums aerosolā ir īsts?


Ko tad, ja putukrējums, par spīti visiem uzlabojumiem, tomēr tā arī nav sakūlies vai sagājis sviestā? Vai putukrējums flakonā varētu būt risinājums?

Jā, aerosolos nopērkamais krējums ir īsts saldais krējums. Bet, vai to lieto profesionāli konditori? Protams, nē. Jā, viņi mēdz iepildīt saldo krējumu flakonos – paši. Tādu krējumu, kuram uzticas. “Arī no flakona var pūst īsto putukrējumu, vien nepieciešama flakona pistole,” saka Ilze Kupča.

Skaidrs, ka kūkām tāds aerosols neder. Kā ar desertiem? Gaumes lieta! Ir cilvēki, kuri uzskata, ka putukrējums aerosolā nav īsts, un šīs kalorijas nav tā vērtas. Ir cilvēki, kas uzskata, ka saldais krējums aerosolā ir noziegums pret desertu. Un grūti viņiem nepiekrist – katrs taču zina, cik milzīga garšas un struktūras atšķirība ir starp aerosola pliekano “balto zābaksmēru” un kārtīgām, svaigi kultām saldā krējuma putām.

Foto: Shutterstock

Ar ko aizvietot?


Ko darīt, ja saldo krējumu pār zemenēm vai cita veida desertu tomēr ļoti gribas un vajag, bet aerosola putukrējums galīgi neiet pie dūšas? Konditori iesaka pēc iespējas treknāku skābo krējumu samaisīt ar cukuru, pielikt nedaudz vanilīna un citrona sulas. Uz svaigām zemenēm garšos lieliski, arī uz ķīseļiem un kārtjumiem būs gardi. Tāds skābais krējums, sakults kopā ar maskarpones sieru, būs labu labais saldā krējuma aizvietotājs arī dažādās kūkās un desertos. Vārdu sakot, ja putukrējums nekuļas, tas vēl nav pasaules gals!

Foto: Shutterstock

...Tomēr labāk, lai putukrējums sakuļas kā nākas. Lai debešķīgi svētdienas saldēdieni! Iedvesmai – receptes no "Tasty" saldās putukrējuma kolecijas.

Fotorecepte: Vijas Kilblokas putukrējuma rulete ar saldētām ogām

Foto: Vija Kilbloka

Izdevniecības Zvaigzne ABC vadītājas Vijas Kilblokas izcilās spējas virtuvē un talants uzburt neticami gardas kūkas ir zināms ne tikai ģimenē un izdevniecībā. Laiku pa laikam Vijas “Facebook” draugi un paziņas izlūdzas kādu Vijas gardā darinājuma recepti – un te nu ir: pilnīgi neatvairāma putukrējuma rulete, soli pa solim.

Lasīt vairāk

Grēcīgi gardā 'Snickers' kūka

Foto: Shutterstock

Šokolādes biskvīts salikumā ar riekstu krēmu, putukrējumu un zemesriekstiem atgādinās visu mīlēto šokolādes batoniņu.

Lasīt vairāk

Bezē rulete ar laima krēmu un ogām

Foto: Shutterstock

Gaisīga bezē rulete ar spirgtu laima krēmu un sulīgām ogām. Mutē izkusīs katrs gabaliņš!

Lasīt vairāk

Ātrais putukrējuma deserts ar kivi un bezē jeb 'eton mess'

Foto: Shutterstock

"Eton mess" ir britu iecienīts deserts, kurā svaigu ogu gabaliņi mijas ar saldajiem bezē cepumiem, slīgstot gaisīgā putukrējumā. Tradicionāli šim desertam tiek izmantotas zemenes, bet, kamēr vēl gaidām pašmāju aromātisko ogu sezonu, zemenes var aizstāt ar kivi, kuru spirdzinošais skābums lieliski izbalansēs pārējo sastāvdaļu saldumu.

Lasīt vairāk

Gardais 'Rafaello' krēms tortēm un kūkām

Foto: Shutterstock

Ātri un vienkārši pagatavojams "Rafaello" krēms, ko var gan izmantot, gatavojot tortes, kūkas, eklērus vai kēksiņus, gan arī baudīt tāpat vien, ziežot uz baltmaizes šķēles. Recepti iesaka Līga Druka-Smalkā.

Lasīt vairāk

Kandavas novada garša – saldais 'Abavas sniegs'

Foto: Dagnija Gudriķe

Kandavas iedzīvotāji ir ļoti priviliģēti, jo viņiem nav jāgaida ziema, lai baudītu sniegu – vieglu, debešķīgi gaisīgu un bezgala garšīgu "Abavas sniegu" iespējams izbaudīt jebkurā gadalaikā.

Lasīt vairāk

Pildītie groziņi ar iebiezināto pienu, banāniem un putukrējumu

Foto: Privātais arhīvs

Bezgala kārdinošu saldo groziņu recepti iesaka Linda Kreidere. Pildījumā atradīsi vārītu iebiezināto pienu, banāna šķēli un skābenu dzērveņu biezeni, kas pārklāts ar gaisīgu putukrējuma "cepurīti".

Lasīt vairāk

Rīsu krēms ar ogu ķīseli

Foto: DELFI

Klasiskas vērtības ir neapgāžamas. Ogu ķīselis ar rīsu krēmu uzjundīs atmiņas par bērnības garšām.

Lasīt vairāk

Maigā jogurta–zemeņu kūka bez cepšanas

Foto: Kristīne Taujena

Vēl viens zemeņu laika kārums – neceptā kūka ar maigu zemeņu jogurta-putukrējuma krēmu, kas papildināts ar svaigu zemeņogu pusītēm. Recepti iesaka Kristīne Taujena.

Lasīt vairāk

Zefīru un putukrējuma deserts ar zemenēm

Foto: DELFI

Vienkārši pagatavojams, vasarīgs un izcili garšīgs - vai vajag vēl kādu iemeslu, lai pagatavotu šo kārumu?

Lasīt vairāk

Grēcīgais šokolādes putukrējums pasniegšanai ar ogām

Foto: Shutterstock

Gards un ļoti ātri pagatavojams šokolādes deserts tikai no trim sastāvdaļām – putukrējums, kas papildināts ar šokolādes krēmu. Izcili gardi kopā ar zemenēm vai avenēm.

Lasīt vairāk

Kārtainās mīklas trubiņas ar putukrējumu

Foto: Shutterstock

Kraukšķīgas un kārdinošas kārtainās mīklas trubiņas ar putukrējuma pildījuma. Nelielam skābumiņam trubiņās ieziež arī kādu ogu ievārījumu.

Lasīt vairāk

'Pavlovas' kūciņas ar kivi

Foto: Shutterstock

Grēcīgi gardās mazās "Pavlovas" kūkas ar putukrējumu un kivi gabaliņiem. Pasniedz svētku reizēs kā individuālas kūciņas ēdājiem.

Lasīt vairāk

Tropisko augļu kārtojums ar jogurtu angļu gaumē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Ļoti gards un salds deserts angļu gaumē – trifle. Tas ir kārtojums, kur mijas mīksts biskvīts, deserta vīns, saldens krēms, augļi un putukrējums. Pagatavo to vienā lielā traukā un pasniedz viesībās.

Lasīt vairāk

Banānu 'splits' – deserts ar banāniem, saldējumu un putukrējumu

Foto: Shutterstock

Banānu "splits" ir viens no desertiem, kuru var atrast teju jebkurā ASV mazajā vai lielajā ēstuvē. Kāda farmaceita radīts, šis saldais ēdiens kulinārajai pasaulei pazīstams jau vairāk nekā 100 gadus. Pamēģini pagatavot mājās!

Lasīt vairāk

Fiksais bezē un putukrējuma deserts ar mellenēm

Foto: Shutterstock

Ātri pagatavojams, vienkāršs un ļoti gards deserts. Putukrējuma un bezē cepumu slāņi mīsies ar gardajām mellenēm. Ja ir vēlēšanās, melleņu vietā var izmantot arī citas ogas.

Lasīt vairāk

Fiksais deserts no bezē un saldētām ogām

Foto: DELFI

Šis ir deserts, ko ērti pagatavot reizēs, kad gaidāmi pēkšņi viesi vai arī pašiem jādodas ciemos, bet ar veikalā pirktu kūku negribas samierināties. Gardais ogu un bezē saldais pazudīs neticamā ātrumā, un skaidrs, ka ar vienu porciju nepietiks.

Lasīt vairāk

Maizes zupa ar žāvētiem augļiem un putukrējumu

Foto: DELFI

Maizes zupa ir viens no tiem ēdieniem, kurš raksturīgs tieši Latvijai. Citviet pasaulē tādu neatrast un nenobaudīt, jo, kā zināms, rupjmaize, deserta galvenā sastāvdaļa, ir mūsu zemes "īpatnība". Baudi to ar gaisīgu putukrējumu vai pienu!

Lasīt vairāk

Maizes zupa ar dzērvenēm un putukrējumu

Foto: Shutterstock

Vienkārša maizes zupa ar rozīnēm un dzērvenēm, kas pasniedzama ar putukrējumu.

Lasīt vairāk

Maizes zupa ar žāvētiem augļiem un garšvielām

Vienkāršs, lēts, bet gards saldēdiens - maizes zupa ar žāvētiem augļiem un garšvielām.

Lasīt vairāk

Gaisīgais deserts ar zemenēm un bezē jeb 'eton mess'

Foto: Shutterstock

Britu iecienīts deserts "eton mess", kurā svaigie zemeņu gabaliņi mijas ar saldajiem bezē cepumiem, slīgstot gaisīgā putukrējumā. Tā kā deserts ir viegli un ātri pagatavojams, tad recepte noderēs gan saldākai ikdienai, gan svētku reizēm.

Lasīt vairāk

Ābolu un putukrējuma kārtojums

Foto: Shutterstock

Izcili vienkāršs un ļoti smaržīgs siltu kanēļa ābolu un putukrējuma deserts. Kārto skaistās glāzītēs un ēd uzreiz.

Lasīt vairāk

Biezpiena krēms ar cukurā apgrauzdētām auzu pārslām

Foto: DELFI

Vai jums arī kādreiz ir gadījies tā, ka ļoti, ļoti gribas ko garšīgu, bet nav vēlmes dirnēt stundu virtuvē? Šādās reizēs atceros bērnību un pavisam vienkāršo balto gardumu – biezpiena putukrējumu ar cukurotām auzu pārslām. Ja jau kārojies – jāpagatavo! Nostalģiskā saldā ēdiena pagatavošana aizņems vien padsmit minūtes, jo maz darba – sakult saldo krējumu un apcept uz pannas auzu pārslas.

Lasīt vairāk

Zemeņu biskvītkūka Dženovas gaumē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Kailā biskvītkūka, kas neslēpj to, kas "lācītim" vēderā. Fantastisks vasaras deserts, kura pagatavošana, lai gan prasa nedaudz laika, nemaz nav tik grūta. Un kam gan negaršo gaisīgs biskvīts, zemenes un putukrējums!

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!