Svarīgākais tomātu glabāšanas noteikums: temperatūra
Tomātus vislabāk uzglabāt istabas temperatūrā vai visaz temperatūrā, kas nav zemāka par 15,5 grādiem. Tā ir robeža! Šis nosacījums attiecas uz visu šķirņu tomātiem.
Kas gan notiks, ja tomātus turēs ledusskapī? Tomātu mīkstums kļūs miltains un mīksts, tomāti kļūs bezgaršīgi, zaudēs smaržu un vairs nebūs tik sulīgi. Vai esat kādreiz aizdomājušies, kāpēc lielveikalos nopērkamie tomāti bieži ir bez tomātiem raksturīgās smaržas un arī garša nav pietiekami intensīva un "tomātīga"? Tas ir tādēļ, ka tomāti tiek pārvadāti un uzglabāti zemā temperatūrā – un tāds ir rezultāts: sabojājušies nav, bet garšas un smaržas arī īsti nav.
Glabāšanas knifi
Tomāti, pat tie, kas izskatās varen izturīgi, patiesībā ir ļoti jutīgi un trausli. Tāpēc tomātus bez vajadzības nevajadzētu ņemt rokās un aiztikt, jo tā tie var dabūt "zilumus" – katrs neliels iespiedums vai mizas bojājums paātrina to bojāšanos.
Lai tomāti ilgāk glabātos un būtu garšīgi, sulīgi un aromātiski tie jāuzglabā istabas temperatūrā, salikti atvērtās plastmasas, koka vai kartona kastēs vienā kārtā. Kastes apakšā jāieklāj pāris kārtas ar papīra dvieļiem. Tie uzsūks lieko mitrumu, ja tāds būs. Protams, tomātiem kastēs jābūt sausiem, tie jāmazgā tikai pirms lietošanas. Tomātu kasti – vai kastīti, atkarīgs no daudzuma – jātur vietā, kur tos neskar tieši saules stari.
Vēl kāds vērā ņemams knifiņš, lai gatavus tomātus saglabātu ilgāk svaigus: kastē tie jāliek ar kātiņu un lapiņām uz leju.
Kā uzglabāt sagrieztus tomātus
Neatkarīgi no tā, vai tomāti ir sagriezti šķēlēs, kubiņos vai sasmalcināti, tie jāuzglabā ledusskapī. Jā, tā tas ir: ledusskapis nav un reizē ir tomātu labākais draugs! Sagrieztos tomātos ātri veidojas baktērijas, tāpēc ledusskapī tos glabāt ir obligāti. Tos var turēt bļodā vai plastmasas konteinerā un šajā gadījumā tos labāk pārklāt ar vāku vai pārtikas plēvi.
Protams, sagrieztus tomātus jācenšas izmantot pēc iespējas ātrāk. "Tasty" dalās ar idejām, kā gardi izmantot tomātus dažnedažādos salātos. Lai sulīgi un garšīgi!
Tomātu un rupjmaizes salāti grieķu gaumē – dzimtas recepte
Šos tomātu un rupjmaizes salātus man iemācīja gatavot vecvectēvs Femelis, kuru ļoti labi atceros. Viņš devās mūžībā, kad man bija jau deviņi gadi. Šī ir ļoti vienkārši pagatavojama grieķu recepte, jo mans vecvectēvs bija īsts grieķis no Kalimnosas salas Egejas jūrā. Viņš, kā jau grieķis, ļoti labi gatavoja. Ar smeķi vārīja gan pieneņu lapas, gan spinātus un bagātīgi laistījās ar padomju laikos sazin kur iegūto olīveļļu. Lai būtu godīgi, jāteic, ka pavārmākslā neatpalika arī vectēvs Pāvels, un joprojām izcili gatavo arī pārējie "grieķu mafijas" locekļi – mana mamma Lia, viņas brāļi Aleksandrs un Adrians. Nu jau pa virtuvi ar prieku šeptējas arī mans pieaugušais dēls Kristers. Arī viņš bieži gatavo šo recepti, ko mūsmājās sauc vienkārši par tomātiem ar olīveļļu.
Pikantie tomātu un burkānu salāti korejiešu gaumē
Pikanti tomātu un burkānu salāti korejiešu gaumē, kas paredzēti ātrai apēšanai nedēļas laikā. Sulīgie salāti būs deāla piedeva grilētas gaļas vai zivs ēdieniem. Tā kā tie tiek gatavoti un uzglabāti burciņā, tad salāti būs arī varen ērti līdzņemšanai piknikos pie dabas krūts.
Mēlīšu salāti ar marinētiem šampinjoniem
Kad gurķu un tomātu salāti jau apnikuši, laiks pamieloties ar ko kreftīgāku. Mēlīšu salātus ar krietnu karoti majonēzes novērtēs gan ciemiņi svētku reizēs, gan mājinieki vakariņās.
Sātīgie tomātu salāti ar sieru, olām un baziliku
Piecu minūšu laikā pagatavojami tomātu salāti, kas ir vasarīgi svaigi, bet vienlaikus arī gana sātīgi un olbaltumvielām bagāti, lai kalpotu kā pilnvērtīga ēdienreize.
Gardie tomātu salāti ar cūku pupām un baziliku
Tomāti un baziliks ir pārbaudīts garšu salikums, vārītas cūku pupas gādās par salātu sātīgumu, bet vieglā mērcīte ļaus izvairīties no liekām kalorijām. Ideāla izvēle vieglai, vasarīgai maltītei!
Sulīgi tomātu salāti ar persikiem un fetas sieru
Sāļais siers lieliski sader ar sulīgiem, saldiem persikiem, tāpēc atmet visus aizspriedumus par augļu piemērotību salātos un izmēģini šo recepti! Ja vēlies, salātus vari bagātināt ar kukurūzu, papriku, svaigu gurķi un citiem labumiem.
Ātrie makaronu un svaigu tomātu salāti
Sātīgi makaroni, svaigi tomāti un mazliet čili un ķiploki asumam – tas viss salātos, ko baudīt pusdienās vai vakariņās, kad gribas ko vienkāršu. Salātiem izmantot to pastas veidu, kas vislabāk tīk – garos spageti, fusilli vai kādus citus.
Kraukšķīgie brokoļu un tomātu salāti
Šajos salātos apvienojas kraukšķīgais brokolis, saldenais tomāts un melno piparu aromāts. Turklāt tos var viegli un ātri pagatavot, un tie ir arī ļoti veselīgi.
Atsvaidzinošie tomātu salāti ar kvinoju un granātāboliem
Atsvaidzinoši un sātīgi, ļoti veselīgi un īpaši apetelīgi - tādi ir šie kvinojas salāti ar tomātiem un granātābolu sēkliņām.
'Panzanella' salāti ar tomātiem un kraukšķīgu maizi
Vienkārši un dikti gardi – tomātu salāti ar dārzeņiem un kraukšķīgo čabatas (ciabatta) maizi. Salātus patīkami atsvaidzinās nedaudz pikantā mērce, kurai asumam pievienots sinepju pulveris (ja sinepju pulvera nav, var izmantot pavisam nedaudz stipru sinepju).
Tomātu salāti ar zilā siera mērci
Tiem, kuriem garšo zilais siers un kas dievina tomātus, noteikti jāizmēģina šī izcilā un ārkārtīgi vienkāršā recepte!
Tomātu un paprikas salāti ar krējumu
Kad tomātu salāti kļuvuši par "parastajiem un apnikušajiem", tad izmēģini tiem pievienot svaigu papriku.
Kārtainie tomātu, siera un šampinjonu salāti ar ķiploku mērci
Pikanti svaigie šampinjonu - tomātu salāti ar pikantu ķiploku mērci pasargās no vīrusiem un būs īpaši garšīgi arī nākamajā dienā pēc svētkiem.
Vienkāršie kāpostu–tomātu salāti
Kāpostu–tomātu salāti piedevām un uzkodām.
Avokado, mocarellas un tomātu salāti
Avokado un tomātu salāti ar mocarellu aukstajam galdam.
Latvijas vasara ar grieķu piesitienu – izcila ideja, kā klasiskajos salātos aizstāt krējumu
Vasaras tomāti, ar sīpolu, sāli un krējumu, klāt vēl jaunie kartupeļi un neko vairāk nevajag, ja nu vienīgi gaileņu mērci. Taču, kamēr to nav, arī šādi izskatās pilna bļoda ar baudu!