zupu sagataves, dārzeņi, burciņas
Foto: Shutterstock
Nav precīzākas ilustrācijas slavenajam teicienam par ragavu taisīšanu vasarā kā zupu sagataves. Tas ir tieši par to: par viedu rīkošanos, lai ziemā jau viss pie rokas un gatavs. Burciņas ar jau gatavu, tikai sasildāmu vai ātri līdz galam pagatavojamu saturu ziemā ietaupīs ne tikai laiku, bet arī naudu – to, cik viss izmaksās rudenī, šobrīd nezina neviens. Ir vērts padarboties virtuvē tagad!

Protams, gatavās zupas nopērkamas arī veikalā – bet labāk jau gan, lai zini, kas tajā burciņā līdz pēdējam kriksītim sabāzts, un to nu var zināt tikai tad, ja burciņas pašu piepildītas. Nekādu konservantu un citu nevajadzīgu "E" – tikai paša gādātas un zināmas lietas. Viss, kas svaigs un veselīgs, tikko no dārza vai tirgus. Gan dārzeņi šobrīd pašā pilnbriedā, gan izvēle krāšņa, gan cenas līdz ar to mazliet pierāvušās.

Skaidrs, ka čaklai saimniecei burkas jau pildās ar visvisādiem labumiem, gan sāļiem, gan saldiem – viss noderēs rudens un ziemas proviantam! Šajā konservēšanas trakumā liekas – nu kur tad vēl ar ziemas zupu sagatavēm krāmēties... Ne spēka, ne laika, un burciņas iet uz beigām, un galu galā – kur tad lai visu to lērumu liek?

Foto: Shutterstock

Nudien, interesanti, kā sezonas aktuālākie jautājumi mainās. "Kabaci vajag?" vietā tiešām pārliecinoši stājies "Burciņas vajag!" Vēl vienu ledusskapi mājās tik vienkārši neieviesīsi un pagrabu neizraksi, tas tiesa. Lai nu kā – zupu sagatavēm vietu atrast vērts, jo tās mēdz būt īsti glābēji brīžos, kad nav ne laika, ne spēka un līdz algai miljons gadu. Pašiem vien par sevi jāparūpējas! Galu galā, cilvēks ar siltu zupu vēderā nepazudīs nekad un nekādos apstākļos!

Skati "Tasty" idejas, kā ieburkot šo gardo un bagātīgo vasaru!

Gurķi salmiņos – soļankas sagatave ziemas krājumiem

Foto: Privātais arhīvs

Vienkārši pagatavojamu, pārbaudītu soļankas sagataves recepti pieliekamā krājumu papildināšanai iesaka Iveta Ozola.

Lasīt vairāk

Sagatave biešu zupai vai siļķei kažokā

Foto: DELFI/Pexels

Aiziet, atvieglosim kaut nedaudz dzīvi! Precīzāk – gatavošanu garajā rudens un ziemas periodā. Lūk, kad pašmāju dārzeņi ir pilnbriedā, iesakām saņemties un "ieburkot" zupu sagatavi jeb biešu salātus. Aukstajā sezonā gardu biešu zupu vai siļķi kažokā pagatavosi krietni ātrāk. Tātad – atliks vien ielikt katlā, piebērt kubiņos sagrieztus kartupeļus un vārīt, līdz kartupeļi mīksti. Voilā!

Lasīt vairāk

Tomātu un rīsu zupas sagatave ziemai bez pasterizēšanas

Foto: Privātais ahīvs

"Kad tā pavairāk tomātu, laiks no tiem pagatavot ko gardu pieliekamā krājumiem. Ziema ir ļoti gara, un tad viss, ko tagad liekam burciņās, būs kā atradums," tā pārbaudītu zupas sagataves recepti iesaka vairāku pavārgrāmatu autore Laila Trektere.

Lasīt vairāk

Biešu, burkānu un tomātu salāti kā zupas sagatave

Foto: Shutterstock

Biešu, burkānu un tomātu salāti ir izcili kā piedeva pie jebkura ēdiena, kā arī sagatave zupai. Atliek ielikt katlā, piebērt kubiņos sagrieztus kartupeļus un vārīt līdz kartupeļi mīksti.

Lasīt vairāk

Boršča sagatave ziemai

Foto: Shutterstock

Ziemas krājumiem paštaisīts borščs burciņā.

Lasīt vairāk

Borščs, rasoļņiks, harčo un citu zupu sagataves: receptes ziemas krājumiem

Foto: Shutterstock

Sena tautas gudrība vēsta, ka rati jākaļ ziemā, bet ragavas – vasarā. To var attiecināt arī uz ziemas krājumu gatavošanu: ja rudenī, kad pašmāju dārzeņi un augļi ir pilnbriedā, turklāt nopērkami par kārdinoši zemām cenām, saņemsies un ieburkosi zupu sagataves, tad gada aukstajā sezonā gardu boršču, rasoļņiku vai harčo zupu varēsi uzvārīt desmit minūšu laikā.

Lasīt vairāk

Radošas idejas biešu konservēšanai: 14 receptes pieliekamā krājumiem

Foto: Shutterstock

Kad gurķi, tomāti un kabači jau satupināti burciņās, laiks ķerties klāt sakņu dārza ražai. Lai bietes neaizietu postā rudens lietavās, uzreiz pēc vēlēšanu iecirkņa apmeklējuma vajadzētu atvēlēt laiku sulīgo sakņu novākšanai un iekonservēšanai dažādos garšīgos veidos.

Lasīt vairāk

Gaileņu sagatave ziemai jeb francūži lepotos

Foto: DELFI

Gaileņu sezona ir klāt! Tradicionālā pirmā mērcīte ar jaunajiem kartupeļim apēsta, tagad laiks parūpēties, lai arī rudenī un ziemā varētu baudīt vasaras garšu.

Lasīt vairāk

Kreftīga sēņu soļanka un vēl divas sēņu 'burciņzupu' receptes pieliekamā krājumiem

Foto: Jana Simanoviča

Vēl mežos atrodamas gan baravikas un beciņas, gan gailenes un dažādas rudens sēnes pilnā krāšņumā. Saldētava, visticamāk, jau piepildīta ar ceptām beciņām un gailenēm, arī baravikas gaida savu uznācienu, slīgstot marinādes peldē, savukārt ledusskapja plauktos iegūlušas pāris burciņās sālītu rudmiešu. Ja idejas aptrūkušās, pagatavo pāris burciņas aromātiskas sēņu soļankas vai vēl kādu no mūsu piedāvātajām zupas sagatavēm ziemas krājumiem.

Lasīt vairāk

Biešu zupu karalis – borščs: trīs 'burciņzupu' sagataves pieliekamā krājumiem

Foto: Shutterstock

Sātīgs un aromātisks borščs, turklāt tik tumīgs, ka tajā stāv karote, ir viena no gardākajām zupām. Rudenī un aukstajos ziemas mēnešos boršču kārojas baudīt īpaši bieži, jo tas palīdz sasildīties pat labāk nekā vilnas zeķes. Ja tagad veltīsi pāris stundas laika, lai no sezonas sulīgajiem dārzeņiem pagatavotu zupas sagatavi, ko, pildītu stikla burciņās, varēsi uzglabāt pieliekamajā, tad ziemā boršča vārīšanai būs jāvelta daudz mazāk laika. Turklāt "burciņzupa" garšos vienlīdz labi gan iemaisītā kreftīgā gaļas buljonā, gan bez gaļas – pārlieta vien ar ar verdošu ūdeni vai dārzeņu buljonu un uzkarsēta līdz pirmajam burbulim.

Lasīt vairāk

Tušonka jeb sautēta gaļa burciņās pieliekamā krājumiem

Foto: Shutterstock

Tušonka jeb sautēta gaļa burciņās - var ēst uzreiz pēc pagatavošanas, vai arī noglabāt ledusskapī, vēlākai maltītei.

Lasīt vairāk

Sautēta vistas gaļa burciņā jeb 'tušonka'

Foto: Privātais arhīvs

Sautēta gaļa burciņā jeb "tušonka", kā to dēvē tautā, ir īsts glābējprodukts reizēs, kad nav lustes ilgi gatavot pusdienas vai vakariņas. Burciņas saturu vari gan pievienot zupai, gan sautējumam, gan likt uz maizes vai vienkārši uzkarsēt pannā, pāris minūtēs tiekot pie gardas mērces, ko pasniegt ar rīsiem, makaroniem, griķiem vai kartupeļiem. Turklāt, atšķirībā no daudziem veikalos nopērkamajiem konserviem, kuriem gaļa ir labi, ja blakus stāvējusi, pašgatavotajā "tušonkā" gaļa burkā būs sapildīta kumosiņu pie kumosiņa. Recepti iesaka vairāku pavārgrāmatu autore Laila Trektere.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!