Protams, gatavās zupas nopērkamas arī veikalā – bet labāk jau gan, lai zini, kas tajā burciņā līdz pēdējam kriksītim sabāzts, un to nu var zināt tikai tad, ja burciņas pašu piepildītas. Nekādu konservantu un citu nevajadzīgu "E" – tikai paša gādātas un zināmas lietas. Viss, kas svaigs un veselīgs, tikko no dārza vai tirgus. Gan dārzeņi šobrīd pašā pilnbriedā, gan izvēle krāšņa, gan cenas līdz ar to mazliet pierāvušās.
Skaidrs, ka čaklai saimniecei burkas jau pildās ar visvisādiem labumiem, gan sāļiem, gan saldiem – viss noderēs rudens un ziemas proviantam! Šajā konservēšanas trakumā liekas – nu kur tad vēl ar ziemas zupu sagatavēm krāmēties... Ne spēka, ne laika, un burciņas iet uz beigām, un galu galā – kur tad lai visu to lērumu liek?
Nudien, interesanti, kā sezonas aktuālākie jautājumi mainās. "Kabaci vajag?" vietā tiešām pārliecinoši stājies "Burciņas vajag!" Vēl vienu ledusskapi mājās tik vienkārši neieviesīsi un pagrabu neizraksi, tas tiesa. Lai nu kā – zupu sagatavēm vietu atrast vērts, jo tās mēdz būt īsti glābēji brīžos, kad nav ne laika, ne spēka un līdz algai miljons gadu. Pašiem vien par sevi jāparūpējas! Galu galā, cilvēks ar siltu zupu vēderā nepazudīs nekad un nekādos apstākļos!
Skati "Tasty" idejas, kā ieburkot šo gardo un bagātīgo vasaru!
Gurķi salmiņos – soļankas sagatave ziemas krājumiem
Vienkārši pagatavojamu, pārbaudītu soļankas sagataves recepti pieliekamā krājumu papildināšanai iesaka Iveta Ozola.
Sagatave biešu zupai vai siļķei kažokā
Aiziet, atvieglosim kaut nedaudz dzīvi! Precīzāk – gatavošanu garajā rudens un ziemas periodā. Lūk, kad pašmāju dārzeņi ir pilnbriedā, iesakām saņemties un "ieburkot" zupu sagatavi jeb biešu salātus. Aukstajā sezonā gardu biešu zupu vai siļķi kažokā pagatavosi krietni ātrāk. Tātad – atliks vien ielikt katlā, piebērt kubiņos sagrieztus kartupeļus un vārīt, līdz kartupeļi mīksti. Voilā!
Tomātu un rīsu zupas sagatave ziemai bez pasterizēšanas
"Kad tā pavairāk tomātu, laiks no tiem pagatavot ko gardu pieliekamā krājumiem. Ziema ir ļoti gara, un tad viss, ko tagad liekam burciņās, būs kā atradums," tā pārbaudītu zupas sagataves recepti iesaka vairāku pavārgrāmatu autore Laila Trektere.
Biešu, burkānu un tomātu salāti kā zupas sagatave
Biešu, burkānu un tomātu salāti ir izcili kā piedeva pie jebkura ēdiena, kā arī sagatave zupai. Atliek ielikt katlā, piebērt kubiņos sagrieztus kartupeļus un vārīt līdz kartupeļi mīksti.
Boršča sagatave ziemai
Ziemas krājumiem paštaisīts borščs burciņā.
Borščs, rasoļņiks, harčo un citu zupu sagataves: receptes ziemas krājumiem
Sena tautas gudrība vēsta, ka rati jākaļ ziemā, bet ragavas – vasarā. To var attiecināt arī uz ziemas krājumu gatavošanu: ja rudenī, kad pašmāju dārzeņi un augļi ir pilnbriedā, turklāt nopērkami par kārdinoši zemām cenām, saņemsies un ieburkosi zupu sagataves, tad gada aukstajā sezonā gardu boršču, rasoļņiku vai harčo zupu varēsi uzvārīt desmit minūšu laikā.
Radošas idejas biešu konservēšanai: 14 receptes pieliekamā krājumiem
Kad gurķi, tomāti un kabači jau satupināti burciņās, laiks ķerties klāt sakņu dārza ražai. Lai bietes neaizietu postā rudens lietavās, uzreiz pēc vēlēšanu iecirkņa apmeklējuma vajadzētu atvēlēt laiku sulīgo sakņu novākšanai un iekonservēšanai dažādos garšīgos veidos.
Gaileņu sagatave ziemai jeb francūži lepotos
Gaileņu sezona ir klāt! Tradicionālā pirmā mērcīte ar jaunajiem kartupeļim apēsta, tagad laiks parūpēties, lai arī rudenī un ziemā varētu baudīt vasaras garšu.
Kreftīga sēņu soļanka un vēl divas sēņu 'burciņzupu' receptes pieliekamā krājumiem
Vēl mežos atrodamas gan baravikas un beciņas, gan gailenes un dažādas rudens sēnes pilnā krāšņumā. Saldētava, visticamāk, jau piepildīta ar ceptām beciņām un gailenēm, arī baravikas gaida savu uznācienu, slīgstot marinādes peldē, savukārt ledusskapja plauktos iegūlušas pāris burciņās sālītu rudmiešu. Ja idejas aptrūkušās, pagatavo pāris burciņas aromātiskas sēņu soļankas vai vēl kādu no mūsu piedāvātajām zupas sagatavēm ziemas krājumiem.
Biešu zupu karalis – borščs: trīs 'burciņzupu' sagataves pieliekamā krājumiem
Sātīgs un aromātisks borščs, turklāt tik tumīgs, ka tajā stāv karote, ir viena no gardākajām zupām. Rudenī un aukstajos ziemas mēnešos boršču kārojas baudīt īpaši bieži, jo tas palīdz sasildīties pat labāk nekā vilnas zeķes. Ja tagad veltīsi pāris stundas laika, lai no sezonas sulīgajiem dārzeņiem pagatavotu zupas sagatavi, ko, pildītu stikla burciņās, varēsi uzglabāt pieliekamajā, tad ziemā boršča vārīšanai būs jāvelta daudz mazāk laika. Turklāt "burciņzupa" garšos vienlīdz labi gan iemaisītā kreftīgā gaļas buljonā, gan bez gaļas – pārlieta vien ar ar verdošu ūdeni vai dārzeņu buljonu un uzkarsēta līdz pirmajam burbulim.
Tušonka jeb sautēta gaļa burciņās pieliekamā krājumiem
Tušonka jeb sautēta gaļa burciņās - var ēst uzreiz pēc pagatavošanas, vai arī noglabāt ledusskapī, vēlākai maltītei.
Sautēta vistas gaļa burciņā jeb 'tušonka'
Sautēta gaļa burciņā jeb "tušonka", kā to dēvē tautā, ir īsts glābējprodukts reizēs, kad nav lustes ilgi gatavot pusdienas vai vakariņas. Burciņas saturu vari gan pievienot zupai, gan sautējumam, gan likt uz maizes vai vienkārši uzkarsēt pannā, pāris minūtēs tiekot pie gardas mērces, ko pasniegt ar rīsiem, makaroniem, griķiem vai kartupeļiem. Turklāt, atšķirībā no daudziem veikalos nopērkamajiem konserviem, kuriem gaļa ir labi, ja blakus stāvējusi, pašgatavotajā "tušonkā" gaļa burkā būs sapildīta kumosiņu pie kumosiņa. Recepti iesaka vairāku pavārgrāmatu autore Laila Trektere.