Vilītes plaukts - 309
Foto: DELFI
Saldētavā ielikts vesels tomāts, izņemot ārā, pārvērtīsies neglītā zampā. Taču tomātus sasaldēt vajag un var, tikai tie vispirms ir jāsablendē. Ziemā varēs gatavot zupas, sautējumus un mērces!

Tomāti ir cimperlīgi kundziņi! Tiem patīk, ja tos apčubina gan siltumnīcā, gan virtuvē. Ja grib gatavot tomātus želejā, tad jāizraugās tie tvirtākie un stingrākie, bet mērcēm un vīriešu zaptēm derēs arī nedaudz saguruši un formās izplūduši.

Vēl viena tomātu īpašība ir tā, ka tie iepauzē pirms nosarkt un tad to dara ar tādu joni, ka jāstāv virtuvē pie katliem visu dienu. Sasaldēt šos smukuļus ar nevar kā dažas labas ogas, zirnīšus vai burkānus. Teorētiski var – praktiski, izņemot no saldētavas un atstājot atkust, paveras žēlīgs skats.

Vairs neatceros, kurš padalījās ar ideju, ka tomātus var sablendēt un sasaldēt, bet paldies par to! Ja vien saldētavā ir pietiekami daudz vietas, tad sablendētu tomātu maisiņi ir pelnījuši tur nonākt!

Foto: DELFI

Tātad, tomātus novācu, nomazgāju, atbrīvoju no kauslapām un serdēm, sagriežu gabalos, lai ērtāk blendēt.

Visideālāk, ja ir pieejama blendera krūze, bet derēs arī kāts. Bžzzzzzz! Tomāts pārvērties zupā, bet zupa salejama maisiņā un noglabājama .

Vēlā rudenī, ziemā un pat agrā pavasarī var vilkt pa sasaldētam tomātu klucim ārā, atkausēt un taisīt mērces, zupas un sautējumus.

Foto: DELFI

Var iet meistarībā vēl tālāk un sablendēt visas mērces sastāvdaļas – papriku, čili, ķiplokus, tad vārot būs jāpievieno tikai garšvielas!

Dēla lečo recepte

Foto: DELFI

Tikai šogad, šķirstot omītes recepšu kladi, pamanīju nosaukumu "Dēla lečo recepte". Izrādās, ka mūsu iecienītākās ziemas sagataves recepšu autors ir mans tētis. Jā, tā tapšanā piedalāmies visi, bet visu šo gadu laikā nebiju pamanījusi, ka koordinators un noteicējs ir nevis ome, bet tieši tētis. Lečo mūsmājās ēd uz nebēdu un katru gadu apsolāmies – šogad gan pagatavosim vairāk, lai nepienāk tā ierastā reize, kad ir palikusi pēdējā lečo burciņa, bet ziema tikai pusē.

Lasīt vairāk

Saldskābā tomātu mērce ar ananasa gabaliņiem

Foto: Inguna Ojere

Saldskābās mērces Ķīnas gaumē pie mums kļuva populāras, kad parādījās "Uncle Ben's" tomātu mērce. Kopš tā laika no rokas rokā tiek nodotas visdažādākās receptes, kuras atdarina iecienīto mērci, un tās, kuras izturējušas laika pārbaudi, tiek ierakstītas recepšu kladēs. Tieši tāda ir recepte no Ingunas Ojeres mājām – laika pārbaudi izturējusi Ķīnas saldskābā mērce.

Lasīt vairāk

Ātrā vīriešu zapte

Foto: Shutterstock

Ātrā vīriešu zapte – pikantai piedevai ziemā. Pievieno pusdienu vai vakariņu šķīvim ar gaļu, rīsiem, kartupeļiem vai makaroniem.

Lasīt vairāk

Ugunīgā vīriešu zapte

Foto: DELFI

Lai nebūtu pārpratumu: ugunīgā zapte – nevis ugunīgo vīriešu zapte. Lai gan dažs vīrietis, to nobaudot, kļuvis tīri ugunīgs, tas arī fakts. Tomēr man jāteic, ka šī zapte garšo arī ugunīgām sievietēm, pie kurām es dziļi sirdī sevi noteikti pieskaitu.

Lasīt vairāk

Pikantā burkānu un tomātu zupa

Foto: @vendija_tievesanaonline

Tomāti un burkāni aug griezdamies – jāizmanto, lai figūrai draudzīgi un garšīgi paēstu! Recepti, iedvesmojoties no Dīna Orniša grāmatas "Sirds veselībai", pagatavojusi un iesaka Vendija Karalkina savā "Instagram" kontā.

Lasīt vairāk

Tomātu zupa ar vistas gaļas frikadelēm

Foto: Fotofabrika.lv

"Ziemā ar salātiņiem vien nepietiek. Dvēsele prasa kaut ko sildošu, piemēram, ugunīgu pastu, karbonādes gabalu vai zupu. Šī zupa garšos visiem, īpaši jau frikadeļu zupas cienītājiem," tā savu recepti piesaka kulinārijas bloga "Pipars.lv" autors Rojs Puķe.

Lasīt vairāk

Tomātu krēmzupa

Garda tomātu krēmzupa, kurai pievienoti sarkanie sīpoli un ķiploki izteiksmīgākai garšai. Tam visam pa virsu sāļais Parmezāna siers. Lieliska maltīte, lai sasildītos vēsajās rudens dienās.

Lasīt vairāk

Tomātu zupa ar kraukšķīgiem turku zirņiem marokāņu gaumē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Nekas aukstajās un vēja piepūstajās ziemas dienās tā nesasilda kā garda zupa. Šoreiz nedaudz pikanta tomātu zupa, ko ēst kopā ar kraukšķīgiem, pannā apceptiem turku zirņiem un pitas maizīti.

Lasīt vairāk

Asā tomātu zupa ar jūras veltēm

Zupa, kas atdzīvinās visas garšas kārpiņas - asā tomātu zupa ar jūras veltēm!

Lasīt vairāk

Tomātu biezzupa ar pupiņām

Šai biezzupai ir ne tikai koša krāsa, bet arī izteiksmīga garša. Sātīga, aromātiska ar kraukšķīgiem ķiploku grauzdiņiem un nedaudz asu pēcgašu - tomātu zupa atgādina saulaino Provansu un gaidāmo vasaru...

Lasīt vairāk

Tomātu zupa ar frikadelēm

Foto: Privātais arhīvs

Kādudien domāju, ko pagatavot pusdienām. Doma skaidra - zupu! Garšas kārpiņas vēl atceras nesen gatavotu saldskābo tomātu zupu, tad nolēmu gatavot ko līdzīgu. Ne tik izteikti saldskābu, un šoreiz ar frikadelēm. Gatavošana nav no sarežģītākajām, bet rezultāts garšoja visai saimei!

Lasīt vairāk

Mājas kečups ziemai

Foto: Marija Melngārša/Beverīnas novada pašvaldība

Nu jau ceturto gadu vasaras izskaņā Beverīnas novada Brenguļos norit "Tomātu svētki", kur notiek ne tikai tomātu izstāde, bet arī tiek noskaidrots tomātu svētku kulinārais meistars, un arī šis gads nebija izņēmums. Šogad svētkos kulinārā meistara titulu ieguva Zane Pekuse, kas "Tasty" lasītājiem atklāj savu uzvarētājrecepti – tomātu kečupu "Beidzot".

Lasīt vairāk

Mājas kečups

Veselīgāka ierastā kečupa alternatīva – mājas kečups no tomātiem (ja vari, izvēlies bioloģiski audzētus), ābolu etiķa un citām piedevām. Šo kečupu maltītēm varēsi pievienot sev nepārmetot, jo zināsi, ka tajā nav uzturam kaitīgo lietu. Recepti "Tasty" lasītājiem piedāvā Ance Anna Šternberga, un tā ir no grāmatas "Topi vesels ar mājas ēdienu".

Lasīt vairāk

Tomātu kečups

Foto: Shutterstock

Pašu gatavots tomātu kečups bez nevienas mākslīgās piedevas.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!