kāpostu sābēšana
Foto: Shutterstock
Lai ieskābētu kāpostus, nebūt nevajag milzu mucu un kāpostu lauku. Kāpostus var skābēt arī burkās un iztikt ar vienu kāpostgalvu. Milzu toveris vai maza burciņa, ēvele vai rīve, bet kāposti ir jāieskābē!

Paceļ roku, kurš ir lasījis pasaku par zaķi, kurš brauca pēc skābā kāposta sēklām uz Rīgu? Es bērnībā to pārlasīju vairākkārt. Muļķa zaķis – skābi kāposti taču neaug! Tos skābē! Milzu toverī, kas stāv aizdurvē! Taču zaķis ir labs piemērs neatlaidībai un “kas zina, ko grib, spēj, ko grib”!

Zaķis dabūja no pārdevēja sakasnīšus – sēklas, kas palikušas pāri. No tām izauga zaķkāposti – mazas plānas lapiņas, kas attāli garšo pēc skābiem kāpostiem. Tā nu zaķim pavasarī bija tas, kas mums, cilvēkiem, rudenī. Zaķis šo sev būtu varējis aiztaupīt, ja viņam būtu recepte kāpostu skābēšanā.

Manā bērnībā kāposti tika stādīti un novākti pēc Mēness fāzēm, jo omīte cieši ticēja, ka tikai tā var dabūt smukas, cietas kāpostgalvas, kas labi stāv visu ziemu

Ar ķerru pagalmā savestās kāpostgalviņas gluži kā skolnieki drūzmējās bariņā, gaidot, kad skābētājs izsauks pa vienam un nokomplektēs skābējumu komandu. Derēja tikai viscietākās un visbaltākās galviņas. Komandā tika ieaicināti arī burkāni un ķimenes, kas bērniem vasaras izskaņā bija jāsalasa pļavā. Tad tika vilkta lielā ēvele un toveris. “Žvīk, žvīk, žvīk!” un no ēveles bira plānas, sulīgas kāpostu šķēlītes, ko gribējās nočiept un apēst. “Čop, čop, čop!” ar milzu piestu, kas bija maza bērna izmērā un smagumā, kāposti tika pieblietēti mucā. “Pak, pak, pak!” pēc kāda laika muca, kas novietota tuvāk skurstenim, siltumā sāka pakšķināt un rūgt. Un tad ome pēc sev vien zināmām zīmēm deva pavēli mucu nest porūzī, kur tā kaktā stāvēja līdz pat pavasarim, bet mēs turp gājām pagrābties pa riekšavai un bļodiņai skābu kāpostu zupai un štovētiem kāpostiem.

Kāpostu skābēšanas gudrības


Lai mums negadās kā zaķim un nav jābrauc uz Rīgu pēc sēklām, te, lūk, praktiski un pārbaudīti padomi, kā tikt pie skābiem kāpostiem.

Stingri un balti. Skābēšanai jāizvēlas balti un stingri kāposti, kas atbrīvoti no mīkstajām un bojātajām lapām.

Ēvelē un rīvē! Burkānus vislabāk ir sarīvēt, bet kāpostus – saēvelēt. Ja nav ēveles, tad ar asa naža palīdzību tie jāsagriež plānās sloksnītēs. Var izmantot arī mandolīnas rīvi vai virtuves kombaina piedāvājumu.

Jaucam, maisām, iesālām! Milzu bļodā sajauc kāpostus ar burkāniem, pievieno ķimenes un sāli.
Ar sāli nevajag pārspīlēt, uz 10 kilogramiem kāpostu vajag apmēram 70–100 gramus sāls.

Stampā! Atrod lielu skābējamo trauku. Tas var būt spainis, liels māla pods vai muciņa, ja tāda ir. Liek kāpostus pa kārtai traukā un sastampā, līdz parādās suliņa, un tā – līdz trauks pilns. Pēdējo kārtu noslēdz ar veselām kāposta lapām. Ja paredzēts saskābēt milzu apjomu un mājās ir pieejamas koka tupeles, tad var izmantot arī šādu metodi, gluži kā vīna taisīšanā – bradājot ar kājām pa trauku.

Noslogo! Sastampātos kāpostus noslogo. Derēs gan liels akmens, gan trīslitru burka, kas pielieta ar ūdeni vai piebērta ar smiltīm. Derēs arī hanteles vai svaru bumba, kas skumji put kaktā ar domu, kad kādreiz tiks izmantotas. Lūk, to iespēja!

Raudzē siltumā! Trauku liek siltumā rūgt. Jo siltāka vieta, jo ātrāk uzrūgs! Pēc pāris dienām vajag sabakstīt veselās lapas, lai labāk gaiss tiek klāt.

Ieziemo! Pēc 2– 3 nedēļām (atkarībā no siltuma) noņem kāpostu lapas, bet pašus kāpostus sapilda burkās vai traukos, kur glabās kāpostus. Uzglabā vēsumā.

Padomi, ko vērts ņemt vērā!


Eksperimentē ar garšu! Burkāni un ķimenes ir skābēto kāpostu klasika, bet vērts izmēģināt pievienot arī lauru lapu, granātābola sēklas, mārrutkus, koriandru, brūklenes, dzērvenes un ābolus. Skābā trijotne darbosies arī kā konservants.

Uzmanīgi ar sāli! Ja sāls būs par daudz, tad kāposti iesālīsies un neieskābs. Sāli vajag nedaudz, tik, cik liktu kāpostu salātiem klāt.

No tautas gudrības pūra! Vari ticēt, vari neticēt, bet pamēģināt ir vērts, jo sliktāk nebūs. Piemēram, lai kāposti labi rūgtu, tos, traukā berot, skaļi jāsmejas, bet saldus kāpostus garantē, ja skābētāji bučojas pār mucu pārliekušies. Vecā mēnesī skābētie kāposti esot mīkstāki un der zupām, bet jaunā mēnesī – cietāki un stingrāki.

Atliks vien ielikt burkā: kā ātri ieskābēt kāpostus

Foto: Shutterstock

Lai mājas apstākļos ieskābētu kraukšķīgos kāpostus, nevajadzēs daudz sastāvdaļu un speciālu rīku. Ja vien ir kāda kāpostgalva, sāls, ķimenes un liela burka, kur tos salikt, lielākā tiesa darba jau paveikta. Turklāt šādi ieskābēt var kādu pēdējo kāpostgalvu, pirms iegrimt dīgstu audzēšanā uz palodzes. Kā tad ieskābēt kāpostus, ko varēsi glabāt ledusskapī pat vairākus mēnešus?

Lasīt vairāk

Sutināti skābie kāposti pēc senas Kaucmindes receptes

Foto: Laura Šmideberga

Fantastiskā stikla mākslas meistare Laura Šmideberga dalās ar savu sutināto kāpostu recepti, kas mērojusi tālu ceļu – no pašas Kaucmindes. Brīnišķīgs stāsts, brīnišķīga recepte, kas jānoliek netālu – noderēs vēl daudzām ziemas maltītēm.

Lasīt vairāk

Mājās sautēti kāposti svētku galdam

Foto: Shutterstock

Ja vēlies svētkos cienāt savu ģimeni ar latvisku ēdienu, tad neatņemama sastāvdaļa noskaņas radīšanai ir štovēti kāposti. Tos pagatavot ir pavisam vienkārši, toties svētku atmosfēra piepildīs tavas mājas. Recepti iesaka Kārlis Nelsons no ēdināšanas uzņēmuma "Krimulda".

Lasīt vairāk

Bezgrēka štovētie kāpostiņi – saldskābi un īpaši gardi

Foto: DELFI

Galvenais, kas nepieciešams, lai štovēti kāposti izdotos patiešām garšīgi, ir ne jau liels gaļas gabals, ko tiem pievienot, bet kvalitatīvi skābie kāposti. Štovēšanai labāk izmanto mammas vai lauku radu ieburkotos kāpostiņus, bet, ja šādas iespējas nav, tad pērc tos tirgū pie zināma pārdevēja, kur tos iespējams iepriekš nogaršot. Šī recepte ir ģeniāli vienkārša – bez nogurdinošiem priekšdarbiem un liekām kalorijām, bet rezultāts būs tik gards, ka par gaļas trūkumu kāpostos noteikti nebūs jāsūdzas.

Lasīt vairāk

Posies skābēt kāpostus? Paraugies uz Mēnesi!

Foto: Shutterstock

26. un 28. septembris Mēness kalendārā minēti kā kāpostu skābējamie datumi. Personīgi ess dotu priekšroku 26. septembrim – Mēnesim Uguns stihijas dienā, bet ir arī citas "formulas", pēc kā atrod īsto brīdi. Vai un kāpēc to ņemt vērā?

Lasīt vairāk

Apelsīnu sulā štovēti kāposti

Apelsīnu sulā štovēti kāposti - gan svētku galdam, gan ikdienas maltītei. Šis ēdiens piemērots arī cukura diabēta slimniekiem.

Lasīt vairāk

Kreptīgā skābu kāpostu zupa

Foto: iStock

Janvāris ir īstais laiks, kad gatavot spēcinošas un sildošas zupas, piemēram, šo skābu kāpostu zupu, kurai neierastu garšu piešķirs pievienotā selerijas sakne.

Lasīt vairāk

Skābo kāpostu zupa ar sēnēm

Foto: Shutterstock

Tradicionāls ēdiens jaunā versijā - garšīgi un bez gaļas! Aromātiskā skābu kāpostu zupa patiks gan tiem, kas gatavojas gavēnim, gan tiem, kas vēlas atpūtināt organismu no smagās "ziemas" pārtikas.

Lasīt vairāk

Skābu kāpostu zupa ar olīvām un kaperiem

Foto: Shutterstock

Skābēti kāposti, olīvas un kaperi zupai piešķir piesātinātu saldi skābu garšu, savukārt ķiplociņš un kinza to padara stiprāku. Vēl sātīgāk - pasniedz zupu ar svaigu rudzu maizi.

Lasīt vairāk

Skābu kāpostu un putraimu zupa

Foto: Shutterstock

Vienkāršā skābu kāpostu un putraimu zupa ikdienas maltītei.

Lasīt vairāk

Skābēti kāposti ar bietēm gruzīnu gaumē

Foto: Shutterstock

Īsti vitamīnu salāti, tik vērtīgi ziemas aukstajiem mēnešiem. Pagatavo salātus, sapildi burkā un pasniedz kā piedevu pie pamatēdieniem.

Lasīt vairāk

Klasiskā skābu kāpostu zupa

Foto: Shutterstock

Klasiskā skābu kāpostu zupa - krietnām pusdienām vai vakariņām.

Lasīt vairāk

Baltvīnā sautēti kāposti

Foto: Shutterstock

Ziemas sezonā uzturā ieteicams lietot rudenī ievāktos vietējos dārzeņus – kāpostus, bietes, burkānus, kā arī ievestos sezonas augļus mandarīnus. Šajos produktos esošās uzturvielas palīdzēs uzlabot veselību un stiprināt imunitātes sistēmu. Izmēģini šo oriģinālo un vienkārši pagatavojamo ziemas recepti no "Lido" šefpavāru krājumiem.

Lasīt vairāk

Skābie kāposti bavāriešu gaumē

Foto: Shutterstock

Skābie kāposti bavāriešu gaumē - kārtīgām saimes pusdienām.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!