Viens ēdiens, četras dažādas variācijas: kā gatavot un bagātināt cāļa aknu pastēti
Foto: Shutterstock
Valoda ir samērā elastīga, jo īpaši virtuvē. Kurš vārds vai nosaukums pielīp, tā arī ēdienu saucam no paaudzes paaudzē. Karbonādes, kotletes, korejiešu burkāni, par kuriem Korejā neko nezina. Vai, piemēram, vistu aknu pastēte, ko samaļam blenderī un ziežam uz maizes rieciena, kad kārojas ko ierastu, vienkāršu. Patiesībā tā nemaz nav pastēte, jo virtuves guru zina – pastēti iecep mīklas "kažokā", karsē taukvielās, tvaicē. Bet tā nu izsenis ierasts, ka visu no subproduktiem vai smalki samaltas gaļas gatavoto, ko iespējams uzsmērēt maizītei, mūsu platuma grādos saucam par pastēti. Un tā, visticamāk, arī turpināsies.

Cāļa aknu pastēte, kā reizi, ir tieši tas hrestomātiskais gadījums, kuru iespējams pagatavot uz ātru roku, kad ciemiņi jau klauvē pie durvīm. Prasmīgi un atjautīgi spēlējoties ar piedevām, vienkāršajai uzkodai var piešķirt izsmalcinātu efektu, tā pietuvinoties plaši izmantotajam franču nosaukumam "Pâté" jeb "pastēte".

Pati vienkāršākā jeb pamatrecepte

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!