Lassi
Lassi ir tradicionāls Indijas, Bangladešas un Pakistānas deserta dzēriens, kas tiek pagatavots uz kefīra, paniņu vai jogurta bāzes un papildināts ar dažādām garšvielām un augļiem. Lassi ir viegls dzēriens, kas atsvaidzina un dod enerģiju visai dienai! Lassi gatavo, sajaucot jogurtu ar ūdeni, sāli un garšvielām, kamēr tas kļūst putojošs.
Tradicionālajam lassi pievieno apgrauzdētu kuminu. Salds lassi ir vairāk pēdējā laika jaunievedums. Tam pievieno cukuru, vai citronu, mango, zemenes vai citus augļus. Dažkārt šim ekotiskajam dzērienam indieši mēdz pievienot arī tādas eksotiskas sastāvdaļas kā, piemēram, etiķi, palmu ziedu sēklas vai rožūdeni.
Kaut lassi tradicionāli ir salds, ievērojot tā pagatavošanas pamatprincipus, iespējams pagatavot arī dažnedažādus sāļo lassi vairiantus.
Smūtijs
Smūtija pirmsākumi meklējami Holivudas ziedu laikos, kad aktieri filmēšanās starplaikos sāka lietot smalcinātus dārzeņus ātrai un enerģiju sniedzošai maltītei. Šo gardo kokteili gatavo vienkārši sasmalcinot visu augli vai ogu, tādējādi dzēriens saņem visas ogā vai auglī esošās vielas, neko nelaižot zudumā.
Smūtijiem var pievienot arī pienu, jogurtu, sojas pienu, vitamīnus un garšvielas. Smūtijs var būt gan kā atsevišķa ēdienreize, gan kā našķis. Ja negribas ķēpāties ar augļu vai ogu saldēšanu, vari nopirkt lielveikalā jau sasaldētus augļus. Tad atliks vienīgi atvērt paciņu un iebērt tās saturu blenderī.
Ņem vērā:
• Jo vairāk saldētu augļu un ogu izmantosi, jo smūtijs būs biezāks un gardāks. Smūtijs ir savā vislabākajā formā, ja divas trešdaļas no tā sastāvdaļām ir saldētas, taču vērts atcerēties, ka ledu tik un tā blendēšanas procesā vienmēr pievieno kā pašu pēdējo no sastāvdaļām. Lai neizmantotu tikai ledu, vērts eksperimentēt. Piemēram, saldētavā var ievietot pārgatavojušos banānus un izmantot tos smūtiju gatavošanai ledus vietā.
• Jāņem vērā, ka smūtijam nepiestāv cukurs. Tā vietā ieteicams izvēlēties tos augļus un ogas, kuru sastāvā ir vairāk cukuru, piemēram, bumbierus, banānus, vīnogas.
• Pievieno smūtijam linsēklas – tās neietekmē dzēriena garšu, bet ir vērtīgs šķiedrvielu avots. Savukārt auzu pārslas dod sātu un paātrina metabolismu.
• Jogurta vietā, ko bieži vien paredz smūtija recepte, vari tam pievienot kefīru vai paniņas.
• Labākai konsistencei smūtijam ieteicams izmantot zemesriekstu, mandeļu vai citu riekstu sviestu, avokado, apceptas auzu pārslas, grieķu jogurtu vai kokosriekstu eļļu vai banānu.