spinātu salāti zaļumi pavasaris zirnīši
Foto: Shutterstock
Kaut, izdzirdot vārdu "spināti", daudziem ataust atmiņā grāmatās lasīti nostāsti par veselīgo, bet atbaidošām garšas īpašībām apveltīto bērnu biedu, tos nogaršojot, nākas secināt, ka rakstnieku fantāzija ir stipri pārspīlēta - spināti ir garšīgi. Lai dabīgi attīrītos no šlakvielām, iekļauj savā ēdienkartē apetelīgi zaļos, veselīgos un sulīgos spinātus, kuri ir pārpilni ar dzelzi un dabīgiem antioksidantiem.

Spināti satur ļoti daudz vitamīnu, tai skaitā tādus, kādi citos dārzeņos un augos ir maz sastopami – E, K, PP, P, vitamīnus, kā arī A, C, B2, B6 vitamīnus, karotīnu, pantotēnskābi un folijskābi. Tie satur ogļhidrātus (fruktozi, glikozi, saharozi), dzelzi, fosforu, magniju, kāliju, nātriju, kalciju, ievērojamā daudzumā – jodu un virkni citu fizioloģiski aktīvu vielu. Organiskais kālijs ļoti labvēlīgi ietekmē sirds un asinsvadu sistēmu.

Spinātu lapās ir ļoti daudz olbaltumvielu. Šajā ziņā tos pārspēj tikai pupas un zirņi. Spināti satur arī vairāk dzelzs nekā pārējie zaļumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!