Ko celt galdā 'Treknajā otrdienā': pankūku receptes dzīrēm pirms Lielā gavēņa (1)
Tasty
Tradicionāli otrdiena pirms Lielā gavēņa dažādās valstīs mītošiem kristiešiem bija pēdējā diena, kad bez sirdsapziņas pārmetumiem drīkst pamieloties ar ko gardāku. Šogad zīmīgā diena svinama 25. februārī. Francijā tā dēvēta par "Mardi gras" jeb "Trekno otrdienu", bet Anglijā – par "Pankūku otrdienu". Lai gavēnī sevi lieki nekārdinātu, pankūku cepšanai tika izmantoti visi mājās atrodamie "aizliegtie" produkti. Lieliska ideja, vai ne?
Pankūkas šajā dienā atļauts baudīt kaut visās trīs ēdienreizēs – saldas, ar gardu ievārījumu brokastīs, ar sieru, malto gaļu vai biezpienu pildītas pankūkas pusdienās, kā arī kraukšķīgi debešķīgas kartupeļu pankūkas vakariņās. Bet, pirms ķeries pie miltu pakas un lielās bļodas, uzzini, iedvesmojies un uzzini, kādas ir pankūku ēšanas tradīcijas citviet pasaulē!
Austrieši bauda īstas ķeizarpankūkas (kaiserschmarrn), kuras gatavo pa visu pannu, bet pēc tam sagriež nelielākos gabaliņos. Austrieši pankūkām liek klāt rozīnes, bet pasniedz ar konservētiem āboliem un pūdercukuru.
Amerikāņi un kanādieši iecienījuši īpaši pufīgas pankūkas, kuru gatavošanā izmanto paniņas un cepamo pulveri, kas ir to gaisīguma noslēpums. Gatavās pankūkas krauj augstos torņos, pa virsu liekot sviesta kubiņu vai bekona kraukšķus un aplejot ar saldu kļavu sīrupu.
Francūžiem raksturīgas ļoti plānās pankūkas krepes, kuras esam aizguvuši arī mēs paši. Francūži plānās pankūkas pilda ar visdažādākajiem pildījumiem – sākot ar šokolādes krēmu vai džemu un beidzot ar kausēto sieru un zaļumiem, kā arī sautētiem dārzeņiem.
Ungāri, līdzīgi francūžiem, gatavo nelielas plānās pankūkas, kuras pēc tam pilda ar ievārījumu un svaigo sieru, un vēlreiz gatavo, cepot cepeškrāsnī, lai gardais pildījums izkustu.
Krievi arī gatavo lielas plānās pankūkas no olām, miltiem, piena un cukura vai sāls. Viņu iecienītākās piedevas tradicionālajām bliņām – ikri, skābais krējums, kartupeļu pildījums, gaļas, zivju pildījums. Saldās pankūkas tiek ēstas ar medu.
Visinteresantākie pankūku izvēlē varētu būt japāņi, kuri pankūkas gatavo no miltiem, olām, buljona, svaiga kāposta un jūras veltēm, piemēram, garnelēm. Visu sajauc vienā mīklā, cep uz pannas un pasniedz kopā ar sakapātiem sīpollokiem, majonēzi un citām mērcēm.
Bet zviedri ēd kartupeļu pankūkas, kuru mīklas pagatavošanai izmanto kartupeļus, kas samīcīti biezenī, nedaudz piena, miltus, olu dzeltenumus un saputotus olu baltumus. Svarīgi ir pankūku mīklu iecilāt saputotajos olu baltumos – tas ir zviedru noslēpums, kā panākt to, lai kartupeļu pankūkas būtu īpaši gaisīgas.
Tagad, kad esat iekārdināti, izvēlieties kādu saldo vai sāļo pankūku recepti no "Tasty" kolekcijas un, marš uz virtuvi!
Vācu pankūkas
Viens no darbietilpīgākajiem procesiem pankūku gatavošanā ir pankūku cepšana uz pannas. Reizēm liekas, ka mīkla nebeigsies nekad. Vācu pankūkas toties tevi atbrīvos no šīs trakās stāvēšanas pie pannas. Uzlej mīklu uz pannas un liec karstā cepeškrāsnī. Turklāt šīm pankūkām ir neticami krēmīga garša.
Ar gulašu pildīta biezā kartupeļu pankūka ungāru gaumē
Ungāri daudzu iecienītās kartupeļu pankūkas ir iecēluši jaunā līmenī, pankūku izcepot krietnas pannas izmērā un pasniedzot pildītu ar sātīgu gulaša mērci. Kurš gan spētu atteikties no šāda garšu baudījuma?
Piedāvājam klasisko plāno pankūku jeb "crêpes" recepti. Pirmsākumi šai visā pasaulē slavenajai pankūkai meklējami Francijas ziemeļrietumu reģionā Bretaņā. Savukārt nosaukums radies no latīņu valodas vārda "krispa", kas tulkojumā nozīmē "sarullēts".
Apaļās, zeltainās pankūkas ir saules, laimes, stipras laulības, veselu bērnu un vienotas ģimenes simbols. Tādēļ arī Pankūku nedēļā ir jācep tik daudz pankūku, lai pietiek visiem – vīriem, sievām, bērniem, znotiem, vedeklām un sievasmātēm, skaidro restorāna "Aqua luna" šefpavārs Gints Aizupietis, piedāvājot vienkāršu plāno pankūku mīklas recepti.
Īpaši kraukšķīgas kartupeļu pankūkas bez olām un miltiem
Katrai saimniecei noteikti ir sava kartupeļu pankūku cepšanas metode. Man vislabāk garšo tieši šādas pankūkas - sarīvētas rupjās skaidiņās, bez liekām piedevām un īpaši kraukšķīgas. Tā kā kartupeļu pankūkas neēdam katru dienu, tad es iesaku – cepot tās, nežēlot eļļu, tad rezultāts pilnīgi noteikti neliks vilties.
Kutabi ir viens no Azerbaidžānas nacionālajiem ēdieniem, ko viesiem ceļ galdā teju katrā restorānā. Tās ir papīra plānuma pankūkas, ko pilda ar maltu jēra gaļu vai smalki sakapātiem zaļumiem. Gaļas pankūkas pasniedz ar skābenu ogu pulveri, bet zaļumu pankūkas ar skābo krējumu. Lūk, recepte, kā pagatavot kutabi veģetāro versiju.
Laba ideja brīvdienu brokastīm - pankūkas amerikāņu gaumē. Kārdinoši brūnas, biezas un ļoti garšīgas - īpaši, ja pasniedz ar plūstošu kļavu sīrupu un svaigām ogām.
Pufīgās pankūciņas 'aebleskiver', ko dāņi Ziemassvētku laikā bauda ar karstvīnu
Pufīgās, mīlīgi apaļās pankūciņas, kas tradicionāli tiek ceptas īpašā čuguna pannā ar padziļinājumiem, dāņi ir iecienījuši baudīt gada tumšajos, drūmajos mēnešos, un jo īpaši Ziemassvētku laikā, kad tās tiek pasniegtas kā piedeva karstvīnam un olu liķierim, skaidro "196flavors". Pēc garšas pankūciņas sevī apvieno labākās pufīgo amerikāņu pankūku un mums labi zināmo pončiku īpašības: tās ir čaganas un apetītlīgi zeltainas, tomēr bez pončikiem raksturīgā pārliekā taukainuma.
Piemirstu vērtību no vecmāmiņu recepšu puralādes – "bada" pankūkas ar vārītu, maltu plaušu un apceptu sīpolu pildījumu iesaka mūsu lasītāja Kristīne Zusāne.
Plānās pankūkas franču gaumē ar karamelizētu hurmu
Plānās pankūkas jau tā ir bezgala gardas, bet ja tās tiek aizdarītas ar karamelizētu hurmu un sviesta mērci, tad vienaldzīgo nav. Šo kombināciju ļoti ieteicams papildināt ar plombīra bumbiņu.
Kurš gan spētu atteikties no kūpošām, tikko ceptām pankūkām, kas piepilda virtuvi ar kārdinošu aromātu! Šīs plānās pankūkas ir īpašas ne vien ar savu lielisko garšu, – tās cepoties iegūst ļoti glītu, smalkām mežģīnēm līdzīgu rakstu. Tādēļ šīs greznās pankūkas lieliski iederēsies uz tava brīvdienu brokastu galda.
'Terang bulan' jeb pildītā pankūka indonēziešu gaumē
Terang bulan nozīmē spožais pusmēness. Šis nosaukums pankūkai dots tādēļ, ka to pasniedz pārlocītu uz pusēm kā lielu pusmēnesi. Pankūku cep tikai no vienas puses, bālo pusi noklājot ar pildījumu un aizlokot ciet vai pārgriežot uz pusēm, saliekot abas puses kopā. Pildījumam var izmantot rīvētu sieru, šokolādes skaidiņas, kondensēto pienu ar cukuru, karamelizētus riekstus, citronu krēmu, vārīto krēmu un ievārījumu.
Pufīgas amerikāņu pankūkas ar kļavu sīrupu – gluži kā filmās
"Piecpadsmit minūšu laikā var pagatavot pankūkas, kas pelnījušas nokļūt uz žurnāla vāka! Un tik garšīgas, ka uzreiz gribas cept vēl vienu porciju," saka receptes autore Līva Immermane. Šī ir vegānā bezglutēna versija, bet ja ir vēlme, tad var izmantot govs pienu un kviešu miltus.
Ātri pagatavojamas gardas brokastu pankūkas. Mīklai tiek pievienots sviests, tādēļ, pankūkas cepot, būs nepieciešams ļoti neliels taukvielu daudzums. No dotā produktu daudzuma iznāks apmēram 12 mazās pankūkas.
Burvīga alternatīva tradicionālajām pankūkām. Šajā receptē tiek izmantoti tikai banāni un olas. Ja ir vēlēšanās, tad var pievienot arī smalcinātus riekstus, šokolādes gabaliņus, vaniļu, kakao pulveri, kanēli, šķipsniņu sāls vai ābolu gabaliņus. Kārumnieki var piejaukt nedaudz medu vai kļavu sīrupu. Bet tie, kas vēlas pankūkas nedaudz uzpūtušās, pievieno šķipsnu ar cepamo pulveri.
Lai gan nosaukums varētu liecināt par to, ka vācu pankūku izcelsme meklējama Vācijā, patiesībā tās atvasinātas no šajā zemē tradicionāli gatavotajām biezajām pankūkām un plašākam ēdāju pulkam pazīstamas vien no 20. gadsimta paša sākuma. Pats interesantākais, to izcelsme meklējama visai tālu no Eiropas – ASV, kur tās tiek dēvētas par "Dutch baby pancake" jeb holandiešu pankūku. Šāds nekorekts apzīmējums, kā mēļo kulinārijas vēsturnieki, varētu būt radies, sajaucot vārdus "deutsch" (vācu) ar "dutch" (holandiešu), norādīts "Foodtimeline".
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!
Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit