aprikozes, augļi, bļoda
Foto: Shutterstock
Tuvojoties karstākajām dienām un saulainajam laikam, aizvien vairāk piemērota šķiet augļu baudīšana visdažādākajos veidos. Tāpēc jūlija sākumu ir vērts sākt ar kādu aprikožu kokteili, aukstu biezpienkūku vai citu gardumu. Aprikožu sezona ir tik īsa, ka īsti sulīgas, saldas un gardas, tās var "nomedīt" vien pāris nedēļas gadā. Arī pie mums "Nakts tirgū" aprikozes ir nopērkamas. Ievārījumu vārīšanas brīdī jūlijā, noteikti pagatavo arī kādu burciņu aprikožu garduma. Vēl viens labums – tās varam ēst ne tikai svaigas, bet visu cauru gadu arī konservētas un žāvētas.

Aprikozes ir vienas no veselīgākajiem augļiem – tās satur daudz C vitamīna, dzelzs un kālija, un tām ir zems tauku saturs. Interesantākais, ka apstrādes ziņā, žāvētas un karsētas (tātad arī konservētas) aprikozes ir uzturvielām bagātākas, kā svaigās. Žāvētās aprikozēs līdz ar to ir vairāk beta karotīna un pektīnu. Pie mums aprikozes atceļo no Turcijas, Pakistānas, Irānas, Itālijas un citām valstīm, bet par aprikožu dzimteni uzskata Armēniju.

No svaigajām aprikozēm gatavo vasarīgus kokteiļus no piena, kā arī spirdzīgas boles un punšus. Bērniem noteikti garšos augļu punšs, kurā aprikozes un citi augļi aplieti ar gāzēto ūdeni. Bet pieaugušie saldo augli var baudīt ledus un sangrijas kokteiļos, lai veldzētos vēsos vasaras vakaros.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!