Mūsu jūlijs garšo pēc ogām – svaigām, sulīgām un tikko plūktām. Jūlijā mēs dodamies mežā, lai vērtu meža zemeņu krelles un salasītu gailenes, vai braucam uz kādu ezeru, lai baudītu vasaras sauli un, ja paveicas, noķertu svaigas zivis. Jūlijs – tie ir svētki visa mēneša garumā, kad vakariņot pēcpusdienas saulē piemājas terasē, satikt varbūt kādu laiku neredzētus draugus, un doties kopīgos piedzīvojumos. Vienalga, vai tu, šomēnes iztrakojies festivālā, vai baudi ūdens un saules peldes pie jūras.
Tā kā jūlijs ir ražīgs, jāsteidz nogaršot katra oga no krūma, nogatavojies ķiršu tomāts, un izstiepies gurķis. Bet no rīta jāskrien pa aprasojušu zāli basām pēdām uz zemeņu dobi, lai plūktu pašu izaudzētās zemenes.
Jūlija ēdiens ir ātri pagatavojams un līdzi ņemams, lai nenokavētu nevienu mirkli, kuru pavadīt svaigajā gaisā. Un kā garšo tavs jūlijs?
"Mans jūlijs garšo pēc kūpošiem jaunajiem kartupelīšiem un dillēm, kā arī svaigās siera kūkas, ko ik gadu gatavoju saviem bērniem dzimšanas dienā. Šogad noteikti atkal kādās brīvdienās gatavošu siera kūkas saldējumu un izmēģināšu ko jaunu - vēl pat nezinu ko," par savu jūlija garšu stāsta Tasty.lv redaktore un Delfi interneta žurnālu galvenā redaktore Egita.
Bet Viņa.lv redaktores Evijas jūlijs ir pavisam raibs: "Mana jūlija garša ir mellenes pienā, ko šķīvī iebēruši vecmāmiņas raibi lillā pirksti, krāsaini no to lasīšanas."
"Mana jūlija garša un smarža ir ogas - zemenes, upenes, mellenes, ērkšķogas, saldējums, saldētas sulas, cepti persiki un vēlreiz saldējums, kārtainās mīklas maizītes un kūciņas ar ogām un augļiem, noteikti mans centrālais vasaras deserts ir ogu klafuti, kuru cenšos vismaz vienu reizi gadā cept, kad ogu pārpilnība," virtuves piedzīvojumos dalās Tasty.lv redaktore Inga.
Kamēr mellenes vēl nav salasītas, gailenes slēpjas meža sūnās, līdaka peld pa ūdens dzelmi, bet daudzās kūkas vēl tikai top – izbaudi vasaras vidu ar kādu no 31 receptes katrai jūlija dienai, kuru izvēlējāmies ne tikai Tasty.lv komanda – Egita, Inga un Ketija, bet arī Aija no Cālis.lv, Evija no Viņa.lv, Zane no MājaDārzs.lv, Aija no MansDraugs.lv, kā arī Andra un Liene no TūrismaGids.lv un Rutks.lv. Lai garšīgs jūlijs!
Gaileņu mērce
Nenoliedzami, vasaras gardākā maltīte - vārīti jaunie kartupelīši ar dillēm, mazsālītiem gurķiem un krēmīgu gaileņu mērci. Recepte no portāla Cālis.lv lietotājas, pieredzējušās virtuves pavēlnieces Loras.
Groziņi ar zemenēm un mellenēm
Gardas, mazas kūciņas, kuras izkūst mutē, katram kumosam sajaucoties ar maskarpones krēma putām un svaigajām zemenēm un mellenēm.
Dievīgais siera kūkas saldējums
Viens no iecienītākajiem vasaras svētku kārumiem mūsu ģimenē ir neceptā siera kūka ar dažādām sezonas ogām, tādēļ, kad pagājušajā nedēļā žurnālā Ieva ieraudzīju Lauras Dumberes recepti siera kūkas saldējumam ar upenēm, man prātā iešāvās uzreiz divas domas. Pirmā - o, man ledusskapī aizkavējušās trīs citronu krēmsiera kārbiņas, kas gaidīt gaida garšīgu pielietojumu, bet otrā - kā man pašai neienāca prātā, ka to kūku var saldēt?!
Persiku sangrija
Vasarīgs, aromātisks dzēriens, kas veldzēs karstā vasaras pēcpusdienā un darīs to tīksmīgāku.
Vācu kartupeļu salāti ar mazsālītiem gurķiem un olām
Vācu kartupeļu salāti ar mazsālītiem gurķiem un vārītām olām būs laba piedeva grilētai gaļai vai šašlikam. Mazsālīto gurķu vietā var izmantot arī marinētus gurķus.
Siera zupa ar baravikām
Siera zupa ar baravikām – sātīga zupa kārtīgai ēdienreizei.
Mājās gatavota ķiršu saldējuma kūka
Kādudien pastaigājoties aizdomājos par saldējumiem. Domāju, ka vajadzētu šokolādes saldējumu pagatavot, tad vēl šādas tādas idejas pa galvu maisījās, līdz prātā iesēdās doma par ķiršu saldējumu. Un ar katru pastaigā sperto soli, mana doma tikai un vienīgi nostiprinājās. Uzsāku jau kārdinošo reklāmu vīram. Nostrādāja un ķēros tik klāt.
Atsvaidzinošais arbūzu sulas un vīna kokteilis piektdienas vakaram
Nupat ir īstais arbūzu un meloņu laiks! Recepte atsvaidzinošam vasaras dzērienam piektdienas vakarā - iedvesmojāmies spāņu tapu bāra Madride Facebook profilā!
Krēmīgais persiku pīrāgs
Plūmes, aprikozes, nektarīni un persiki – tie ir gardie, saldie saules augļi. Mūsdienās neviens no tiem vairs netiek uzskatīts par eksotisku, tomēr no tiem var pagatavot ko neierastu mūsu garšas kārpiņām, piemēram, čili mērci vai grilētu uzkodu. Aikāgaršo šefpavārs piedāvā izmēģināt oriģinālas vasarīgas receptes, kas neatstās vienaldzīgu nevienu.
Ūdens ar arbūziem un piparmētrām
Lielisku, atsvaidzinošu dzeramo ūdeni var pagatavot, to aromatizējot ar arbūzu un piparmētrām.
Cukura sīrupā karsētas meža zemenes
Lielisks veids, kā sagatavot uzglabāšanai ziemai aromātiskās meža zemenītes.
Pesto ar ķiploku
Pesto ar ķiploku - gardam salātu aizdaram un uzkodām.
Biezpiena sacepums ar mellenēm
Dzīves garšas dažādošanai izmēģini klasisko biezpiena sacepumu, kurā rozīnes un žāvētus augļus aizstāj ar mellenēm - no meža vai dārza. Pasniedz ar putotu saldo krējumu vai vaniļas saldējumu!
Upeņu zupa ar biezpiena klimpām
Vasarīgs kārums - upeņu vietā droši var izmantot jebkuras citas ogas!
Ūdens ar zemenēm, citronu un baziliku
Aromātisks un atsvaidzinošs būs ūdens ar zemenēm, citronu un bazilika lapiņām. Atdzesē apmēram stundu, lai garšas sadraudzējas.
Ideālā siera kūka bez cepšanas
Šī ideālās siera kūkas recepte nāk no portāla Cālis.lv Virtuves foruma - ļoti universāla un vienkārša recepte - kūkas pagatavošanai nav nepieciešama cepeškrāsns, vienīgā rūpe ir "sadraudzēties" ar želatīnu un atrast savu ideālo proporciju! Norādītie produktu daudzumi paredzēti kūkai ar 28 centimetru diametru.
Spinātu un lēcu salāti ar cukurzirņiem un graudu sinepju mērci
Vasara un saulgriežu laiks ir aktīvākā grilēšanas sezona, un viens no iecienītākajiem grila produktiem ir dažādi pagatavota vistas gaļa.
Klasiska gurķu recepte – Latgales salāti
Vasara pilnbriedā, jāsteidz pildīt ledusskapis, pagrabs un pieliekamais ar dažādiem krājumiem ziemai, piemēram, ar klasiskajiem gurķu salātiem ziemai no Latgales!
Cepti dārzeņi sicīliešu gaumē
Itāļi nudien ir parūpējušies par visu to labāko. Krāsnī cepti dārzeņi ar riekstiem un rozīnēm. Un nemaz nevajag baidīties no sīpoliem un ķiplokiem, kas gribēs, bučosies tāpat!
Rikotas - tomātu pīrāgs ar baziliku
Rikotas - tomātu pīrāgs ar baziliku gardai un skaistai uzkodai.
Pašu gatavots jogurta saldējums ar avenēm
Atsvaidzinoša saldējuma recepte, turklāt deserts būs draudzīgs arī tiem, kas skaita kalorijas - atšķirībā no daudziem citiem mājas saldējumiem, šim saldā krējuma un piena vietā tiek izmantots bezpiedevu jogurts!
Zivju kotletes
Zivs kotletes pusdienu vai vakariņu reizei.
Grilēta liellopa fileja ar marinētu melleņu salātiem
Izsmalcināta, vasarīga uzkoda, kas greznos tavu galdu un dos garšas baudījumu. Plānas, viegli apceptas filejas šķēles ar zaļajiem salātiem un marinētām mellenēm. Vienkārši pagatavojama, tikai jādod laiks mellenēm iemarinēties un ceptajai gaļai sastingt saldētavā.
Cepeškrāsnī gatavots puķkāposts ar gardu sviesta mērci
Maltīte, kurā spīd divas tik ļoti zināmas sastāvdaļas - puķkāposts un sviests. Vārīti ceptais ziedkāposts paspilgtināts ar izteiktu garšvielu buķeti - kariju un krustnagliņām. Garšos lieliski un patiks ne tikai veģetāriešiem!
Kabaču sacepums ar krēmīgu sēņu mērci
Kabači ar sēnēm - gardām pusdienām vai vakariņām.
Upeņu sorbets
Karsti? Atvēsinies ar mājās gatavotu upeņu sorbetu, ko iesaka bloga "Maltite.lv" autore Inese Rozentāle.
Kabaču pankūkas
Vieglām un vasarīgām vakariņām vai brokastīm - kabaču pankūku recepte.
Baklažāni pildīti ar gaļu un šampinjoniem
Sātīgai maltītei - baklažāni pildīti ar gaļu un šampinjoniem.
Jauno kartupeļu salāti ar saulē kaltētiem tomātiem un olīvām
Nereti pārdomas sagādā, kādas piedevas pasniegt piknikā kopā ar grilēto gaļu, tādēļ šefpavāri Mārtiņš Sirmais un Ēriks Dreibants piedāvā vienkāršu un vasarīgu salātu recepti, kas ir tikpat vienkārši pagatavojama kā ierastie dārzeņu salāti, bet vienlaikus ļaus radoši atsvaidzināt grila maltīti un pārsteigt ģimeni un draugus. Baudi kopā ar grilētu cāļa fileju!
Spirdzinošā zemeņu, arbūza un citrusu sangrija
Darbadienas noslēgumam vai laiskām brīvdienām tieši laikā! Šis dzēriens gan domāts tieši pieaugušajiem, jo kokteiļa glāzē arbūzs draudzēsies ne vien ar rozā vīnu, bet arī nedaudz citronu liķiera.
Gaileņu risoto
Vienkārša, bet tajā pašā laikā izsmalcināta recepte -gaileņu risoto.