Ballītes un dzimšanas dienas ir pavisam jauki notikumi, kuros ir vērts padomāt ne tikai par to, kas tiks likts uz galda, bet arī kā tas izskatīties. Iespējas ir dažnedažādākās - tematiku pieskaņot kādai aktuālai multfilmai, jubilāra mīļākai krāsai, varonim vai pat kādai formai. Tāpēc Tasty.lv apkopojis jautras idejas, kā ar recepšu un neaizmirstamu ēdienu un dzērienu palīdzību padarīt pasākumu vēl jo īpašāku. Liec galdā ne tikai vienkāršas dārzeņu un augļu uzkodas, bet arī sviestmaizes, saldumus, kūkas un atspirdzinošus dzērienus.
Īpašās brokastu vai ballītes sviestmaizes
Sviestmaizes īpašām brīvdienu brokastīm, vai kādai tematiskai ballītei, kad jāpabaro daudz mazu, izvēlīgu ēdāju, kuri neļaujas eksperimentiem. Vienkāršās sastāvdaļas – maize, kečups, šķiņķis, svaigais siers un tomātiņi pasniegti pavisam skaisti. Pluss – nav tik piņķerīgi, kā griežot citas formas sviestmaizes.
Popkorns ar rozā cukura glazūru
Popkorns, kas būs īsts bērnu ballītes vai filmu vakara hīts. No kukurūzas graudiem itin viegli popkornu ir pagatavot pašam, tāpat – apklāt to ar gardu un košu cukura glazūru.
Citrusu želejas daiviņas
Koši želejas apelsīni, kurus servēt kādā jautrā ballītē. Bērniem patiks atraktīvais pasniegšanas veids, un vieglā ēšana. Bet, lai pielāgotu apelsīnu daiviņas pieaugušo ballītei, limonādei klāt var piešaut ko grādīgāku.
Ķiršu saldējums
Nekas nav gardāks vasarā par aukstu, garšīgu saldējumu. Vēl jo vairāk, ja tas ir pašu taisīts, no sarkaniem un sulīgiem ķiršiem, veselīgā grieķu jogurta un nedaudz medus.
Zvaigžņotā šokolādes torte jubilāram
Gaisīga šokolādes biskvīta torte, kas apsegta ar košu cukura mastiku. Darbiņš, kas iepriecinās kādu jubilāru. Kūkas pagatavošana gan būs izaicinājums, bet ir vērts pamodināt iekšējo konditoru un pacensties garšīgam rezultātam.
Ūdens ar avenēm un vaniļu
Izmanto aveņu laiku un pagatavo burvīgi atsvaidzinošo ūdeni ar avenēm un vaniļu.
Makaronu salāti ar tunci
Makaronu salāti ar tunci ir ļoti ātri pagatavojami, turklāt ļoti garšīgi. Tuncis eļļā, aromātiski tomāti, ko papildina citas gardas lietas - ideālas vasaras vakariņas!
Svaigās ķiršu siera kūkas
Starp daudzajām siera kūku receptēm šī patīkami izcelsies – pagatavo individuālas siera kūku porcijas, kurām nav nepieciešama cepšana. Tā vietā kūku stingru padarīs pievienotais želatīns, bet vasarīgu garšu piešķirs ķiršu garnējums.
Vienkāršā melleņu kūka
Ogu laiku nevar nemīlēt – tās var grābt saujām, un ēst, līdz lūpas no laimes un garduma kļuvušas zilas. Tāpēc, ja jau ir tikts pie skaista spainīša ar mellenēm, tās ir jāliek lietā, pagatavojot ko brīvdienai pavisam atbilstošu – vienkāršu melleņu kūku. Tā it nemaz neprasa lielas pūles un kulinārās zināšanas – sanāks visiem un garšos fantastiski!
Jogurta kūka ar mellenēm riekstu groziņā
Burvīgus groziņus var izcept, izmantojot nevis mīklu, bet samaltu riekstu masu, kas sajaukta ar medu un sviestu. Vispiemērotākie ir pekanrieksti vai valrieksti. Bet tie varētu būt arī lazdu rieksti vai kādi citi rieksti, kas garšo. Kūku var cept kā vienu lielu groziņu (tarti) vai kā vairākus nelielus groziņus.
Ūdens ar mellenēm un apelsīniem
Melleņu laikā noteikti jādzer tik veselīgais un atsvaidzinošais melleņu ūdens ar apelsīniem.
Šokolādes kūciņas uz kociņa jeb 'cake pops'
Pavisam jautrs veids, kā pasniegt individuālas šokolādes kūku porcijas – šokolādes kūkas bumbiņas liek uz kociņiem, un apviļā izkausētā šokolādē. Lielisks variants, kā atsvaidzināt svinību galdu, piedāvājot ko nedaudz atšķirīgu.
Mājās gatavoti vaniļas zefīri jeb 'maršmelovi'
Kas to būtu domājis, ka saldo, ķepīgo un mutē kūstošo zefīru var tik vienkārši pagatavot mājās. Pagatavošanai gan nepieciešamas pāris stundas, bet zinot, ka sastāvā būs tikai pašu liktas lietas, tas ir tā vērts!
Košie smilšu mīklas zvaigžņu cepumi ar cukura glazūru
Pavisam viegli pagatavojami sviesta mīklas cepumi, kuru pagatavošanā noteikti iesaisti arī bērnus. Cepumus rotā ar paša pagatavotu cukura mastiku. Košie cepumi būs īsts gardums un bērnu ballītes ēdiens.
Šokolādes sorbets
Atspirdzinošs un ledus auksts deserts tveicīgajām vasaras dienām – šokolādes sorbets. Lai gan par sorbetu parasti dēvējam tādus saldētos krēmus, kuriem pievienots pavisam nedaudz alkohola, šoreiz noteikti jāpiedēvē nosaukums šim gardajam šokolādes brīnumam. Jo mēli var norīt!
Gandrīz saldējums - dzesētas arbūzu šķēles
Atjautīgs veids, kā pasniegt arbūzu, turklāt atspirdzinošs un tik vēsinošs karstā vasaras dienā.
Fiksais ogu un jogurta saldējums
Viss, kas tev būs vajadzīgs šī saldējuma pagatavošanai – saldētas ogas, jogurts un nedaudz kļavu sīrupa. Īpaši gards tas būs, ja sajauksi vairākas ogas – pa drusciņai no saldētām zemenēm, mellenēm, ķiršiem vai upenēm.
Ūdens ar apelsīniem un kinzu
Atspirdzinošs dzēriens sanāks, ūdeni aromatizējot ar apelsīnu. Interesantākas garšas cienītāji papildus var pievienot dažas kinzas lapiņas.
Atspirdzinošais zemeņu un jogurta saldējums
Kas gan būtu vasara bez saldējuma! Kamēr vēl zemeņu laiks rit pilnā sparā, pagatavo šo zemeņu, jogurta saldējumu uz kociņa, lai iepriecinātu ne tikai sevi, bet arī mazākos kārumniekus.
Piemīlīgās kūciņas ar sviesta glazūru
Jauka izskata glazūrkūciņas, kuru notiesāšanai vajadzēs vien mirkli. Kumosa lieluma kūciņas pasniedz viesībās vai kādā ballītē, kad zini, ka būs daudz ēdāju.
Uzlabotā klasiskā siera kūka ar zemenēm un šokolādes virskārtu
Jau vairākus gadus turos pie vienas – klasiskās Ņujorkas siera kūkas receptes, kuru pilnveidoju atbilstoši sezonai. Ziemā, ap Jaunā gada laiku cepumu pamatnes vietā izmantoju piparkūkas. Bet vasarā ļauju vaļu iztēlei un papildinu siera kūku ar ogām. Šoreiz - zemenēm, kuras paslēpu kūkas iekšienē. Tam visam pāri mazliet rūgtenas šokolādes kārtiņa, kurā skaisti gozējas zemeņu sirdis.
Cukīni salmiņi mīklas panējumā
Nedaudz īpaša uzkoda, ar kuru aizstāt frī kartupeļus reizēs, kad grūti pretoties to kārdinājumam. Tiklīdz pamēģināsi šos fritētos brīnumus – gaisīgā mīklā panētus cukīni, kurus tā vien gribas saukt par maziem kabačiem – aizmirsīsi, ka tādi kartupelīši eksistē. Garantējam, ka šī kļūs par tavu jauno, mīļāko uzkodu!
Cepumu 'Sēnītes' vai 'Vāverītes' mīkla
Gardās "Sēnītes" vai "Vāverītes" ir cepumi, kurus ar sentimentu atceramies vēl no pavisam agras bērnības. Jau tolaik tiem bija īpaša vērtība, jo ne visām saimniecēm mājās bija smagā sēnīšu vai vāverīšu cepamforma - īpašs veidojums, ar kuru vajadzēja rīkoties ļoti uzmanīgi, jo cepumi tika gatavoti nevis cepeškrāsnī, bet uz gāzes plīts riņķa. Šo bērnības garšu atmiņā iespējams atsaukt arī tagad - ja paveicies kādā krāmu tirdziņā vai vecmāmiņas pieliekamajā uziet cepamformu! Recepte no portāla "Cālis.lv" virtuves foruma krājumiem.
Rasols jeb Olivjē salāti
Leģenda vēsta: Olivjē salātu izcelsme ir Francija. Savulaik, kad Maskavas aristokrātija bija ļoti lieli franču kultūras fani, tie franču receptes ieviesa arī savās virtuvēs. Tā nu sanāca, ka krievu pavāri sastāvdaļas gan dabūja, bet to visu nevis eleganti salika kārtās, bet samaisīja kopā. Un tā radās rasols!