Iespējams, tas prasīs nedaudz vairāk laika nekā profesionālajiem ēdienu stendu pavāriem Meksikā vai Turcijā, taču iznākums būs tikpat labs. Doties garšas ceļojumā, baudot puertorikāņu iemīļotos gaļas pīrādziņus, meksikāņu tako ar alus mīklā panētu zivi vai vjetnamiešu vistas "congee" – cik skaisti! Atliek tikai atrotīt piedurknes, uzsiet priekšautu un saukt talkā ģimeni un draugus, lai iepriecinātu ar kādu tematisko vakaru, ceļojot pa pasauli ar garšas kārpiņu palīdzību.
Virtuļi ar ievārījuma pildījumu jeb berlīneri
Grēcīgi gards rauga mīklas našķis, no kura grūti atteikties. Vēl jo vairāk, ja tas ir tik gaisīgs un apviļāts pūdercukurā. Īstais laiks virtuļus gatavot ir tieši tagad, kad ievārījums ir tik svaigs!
Sīpolu 'Bhaji' – uzkoda indiešu gaumē
Garšvielām bagāti un pavisam vienkārši pagatavojami uzkodu plācenīši, kas nākuši no Indijas nacionālās virtuves – bhaji. Mīklā apviļātie un pēc tam fritētie sīpolu gabaliņi garšos ļoti labi kopā ar bezpiedevu jogurtu, jo mīklā esošais kumins un kurkuma būs pietiekams papildinājums mērcītei.
Ģeniāla ballīšu uzkoda: Kanāriju salās iecienītie kartupelīši 'papas arrugadas' ar mērcēm
"Papas arrugadas" – mazi kartupelīši ar sāls kristāliņiem klātu, krunkainu miziņu ir tradicionāls Kanāriju salu virtuves ēdiens, ko parasti bauda kā uzkodu pirms maltītes vai pasniedz kā piedevu ar zivs vai gaļas ēdieniem. Šis ir arī ātrs un maciņam draudzīgs veids, kā, izvārot lielu katlu kartupelīšu un veikli pagatavojot divas salās iecienītas mērces, pacienāt lielāku baru ciemiņu, tādēļ šoreiz stāstīsim, kā gatavojama šī vienkāršā ballīšu uzkoda.
Vistas 'satay' ar zemesriekstu mērci
Gardi vistas gaļas iesmiņi indonēziešu gaumē, kas izmarinēti sojas mērcē. Grilēto gaļu pasniedz kopā ar zemesriekstu un kokosriekstu krēma mērci, kurā saldi sāļā garša mijas ar aso čili.
Tako ar zivi meksikāņu gaumē
Ātrā uzkoda dienvidamerikāņu gaumē – mīklā panēta zivs trauslā tako laiviņā. Īpašu garšu maltītei piešķirs alus mīkla, kurā zivs panēta, kā arī krējuma mērce. Baudi kopā ar limonādi vai meksikāņu alu.
Puertorikāņu empanjadas – eļļā ceptie mīklas pīrādziņi
Gardi un pavisam nedaudz pikanti fritētie gaļas pīrādziņi, kurus latīņamerikāņi sauc par empanjadām. Pildīti ar aso halapenjo (Jalapeno) piparu tie būs īpaši garda uzkoda tiem, kuri iecienījuši asos ēdienus. Baudi kopā ar krējuma vai jogurta mērci un kādu atvēsinošu dzērienu.
Turku zirņu plācenīši no Tuvajiem Austrumiem 'falafeles'
Viens no austrumu gardumiem, kuru vērts nobaudīt – uzkodu plācenīši, kas pagatavoti no turku zirņiem, pupiņām un garšvielām. Labs veids, kā aizstāt gaļu, nezaudējot sāta sajūtu. Garšos kā veģetāriešiem, tā visiem citiem gardēžiem.
Ātro uzkodu klasika: kā mājās pagatavot frī ar čili un sieru jeb 'chili cheese fries'
Frī kartupeļi ar čili mērci un bagātīgu kūstoša siera kārtu ir bezgala gards un tādēļ ārkārtīgi iecienīts ēdiens, kas atrodams ātro uzkodu ēstuvju piedāvājumos dažādās pasaules malās. Lai saprastu šī ēdiena burvību, katram kaut reizi vajadzētu nogaršot šo leģendāro kārojumu, kas īpaši labi smeķē nākamajā rītā pēc vētrainas ballītes. Nedaudz pacenšoties, katrs "chili cheese fries" var pagatavot mājās. Mēs apsolām, ka rezultāts būs ieguldīto pūļu vērts, bet, lai iecerētais tiešām izdotos kā nākas, sniegsim padomus, kā visu paveikt soli pa solim.
Kā pagatavot zeltainus kartupelīšus spāņu gaumē ar dažādām mērcēm jeb 'patatas bravas'
Tapas – tā spāņi dēvē nelielas uzkodas, kas tradicionāli tiek baudītas pie vermuta, heresa vai alus. Viena no vienkāršākajām, bet tajā pašā laikā garšīgākajām un populārākajām spāņu uzkodām ir "niknie kartupeļi" jeb "patatas bravas" – vārīti vai apcepti zeltainu kartupeļu gabaliņi ar "alioli" ķiploku mērci un salsas "brava" mērci, kuras pamatā ir tomāti, etiķis un čili pipari. Izklausās garšīgi, vai ne? Ne velti viena zeltaino kartupelīšu porcija Spānijā maksā vidēji 3–5 eiro, bet, sekojot mūsu padomiem, varēsi pagatavot "patatas bravas", kas būs tikpat garšīgi kā Spānijā, turklāt izmaksās stipri vien lētāk.
Padomju laika belaši
"Belaši, kas garšo kā padomju laikos. Mājās gatavoti, ar zināmu gaļas pildījumu - droša un sātīga uzkoda. Izmēģinājusi esmu daudzas mīklas receptes, bet šo recepti atzinu par labu esam, jo ar šo mīklu ir viegli strādāt," pārbaudītu belašu recepti iesaka mūsu lasītāja Laila Rudzone.
Apetīti rosinošais liellopa gaļas burgers
Siltais laiks jābauda ar gardām maltītēm. Kafejnīcas Šķūnis šefpavāre Dana Ivanova iesaka apetīti rosinoša liellopa gaļas burgera recepti, kuras pamatā ir klasiskas virtuves vērtības, ko papildina pāris knifiņi.
Asais burito ar liellopa gaļu un papriku
Ļoti ātri pagatavojamu vakariņu ideja tex-mex cienītājiem - burito ar liellopa gaļas strēmelītēm un saldo papriku.
Spāņu 'churros' cepumi kanēļa cukura 'kažociņā'
"Churros" – fritēti plaucētās mīklas stienīši, kas devīgi pārkaisīti ar cukura un kanēļa maisījumu un pilnai laimei pasniegti ar biezu kausētas šokolādes mērci, ir spāniski runājošās valstīs iecienīts našķis. Tas ir pavisam vienkārši pagatavojams mazāk nekā stundas laikā, turklāt no teju katrā virtuvē atrodamām sastāvdaļām. Recepti iesaka mūsu lasītāja Laila Rudzone.
Foto recepte: figūrai draudzīgie vistas filejas kebabi
Pilngraudu tortiljas, svaigi dārzeņu salāti bez taukvielām, liesa jogurta mērce un pannā bez eļļas cepta, sulīga vista fileja - ēst garšīgi ir iespējams arī bez kaitējuma figūrai, apvienojot visas augšminētās sastāvdaļas gardum gardā kebabā.
Liellopa gaļas burgeri, ko pagatavot mājās
Sātīgs liellopa maltās gaļas burgers ar tomātiem, sarkanajiem sīpoliem un saldo kukurūzas mērci. Ātrā uzkoda, kuru pagatavot mājās – patiks kā mazākajiem ēdājiem, tā pieaugušajiem.
Saldskābais voks ar olu nūdelēm taizemiešu gaumē
Ātri pagatavojams saldskābais taizmeišu voks, ko vislabāk pasniegt ar olu nūdelēm.
Kā pagatavot izcili gardo sviestmaizi 'banh mi', kas tiek uzskatīta par labāko pasaulē
Izrādās, ka pasaules labākās sviestmaizes ir meklējamas – nē, ne Romā, ne Kopenhāgenā, nedz arī Ņujorkā, bet gan Vjetnamas ielās, ziņo "The Guardian", iekļaujot vjetnamiešu "banh mi" pasaules izcilāko ielu ēdienu sarakstā. Šīs sviestmaizes vēsture aizsākas ar apgrauzdētu bageti. Pēc majonēzes triepiena kraukšķīgais ietvars tiek piepildīts ar garšvielām bagātinātu gaļu, marinētiem dārzeņiem un svaigiem zaļumiem. Beigās parasti pievieno arī pāris pilienus sojas mērces un pikantu čili mērcīti. Lai nobaudītu šo pasaulslaveno garšu un tekstūru "sprādzienu", nebūt nav jādodas uz Vjetnamu, jo "banh mi", sekojot mūsu ieteikumiem, it vienkārši vari pagatavot arī savā virtuvē.
Čebureki no alus mīklas
Alus mīklas čebureki - gardam cienastam ballītēm vai vienkārši brīvdienām.
Video: 'Grila skolas' hotdogi ar cāļa desiņām
Dārza ballītē visi būs sajūsmā par pašgatavotiem hotdogiem, bet, vai zini, kā padarīt tos vēl garšīgākus? Pildi desiņas ar sieru, aptin ar bekona šķēlēm un liec uz grila. Kā visu soli pa solim paveikt, demonstrē ''Grila skola''.
Alus mīklā panēta zivs fileja ar kartupeļu salmiņiem
Gaisīgā alus mīklā pagatavota mencas fileja ar kartupeļu salmiņiem jeb variācija ap britu slaveno ēdienu "fish and chips". Pasniedz kā uzkodu kopā ar mērcīti un salātiem vai citām piedevām.
Ātrie vistas tako ar gvakamoli
Pavisam ātrie un veselīgie tako, ko pagatavot no vakardienas vistas. Ja ir vēlēšanās, var izmantot jau gatavu gvakamoli, bet svaiga garšos daudz labāk.
Saldo kartupeļu frī
Kraukšķīgi, saldi un ļoti garšīgi frī kartupeļi, kas pagatavoti no oranžās batātes jeb saldā kartupeļa. Garšos gan pašiem mazākajiem ēdājiem, gan lielākajiem.
Gardie doner kebabi ar liellopa gaļas pildījumu
Kebabus pagatavot mājās nav nemaz tik sarežģīti. Protams, tas prasa nedaudz vairāk laika un pūļu, nekā kebabnīcas apmeklējums, bet, paaicinot talkā ģimeni vai draugus, drīz vien varēsiet mieloties ar gardum gardiem kebabiem, turklāt, izbaudot patīkamo apziņu, ka varat būt pilnīgi droši par to, kas ir kebabu pildījumā.
Cepti kartupeļi ar mērci un siera gabaliņiem kanādiešu gaumē – 'poutine'
Sātīgais kartupeļu ēdiens "poutine" ir Kanādas nacionālās virtuves lepnums, bet tā vēsture sākusies Kvebekā. Poutine ir kartupeļi frī ar liellopu gaļas mērci, kas papildināta ar nekūstošiem svaigā siera gabaliņiem.