Vīnogas un to žāvētais produkts rozīnes ikvienai maltītei piešķirs krikumu salduma. Tieši tāpēc tās ir tik pateicīgas likšanai dažādās kūkās, kēksos un augļu salātos. Bet pamatēdienos – vistas gaļas maltītēs un sāļajos salātos, tās patīkami atsvaidzinās un piešķirs pretējo, saldo garšas niansi. Un kur nu vēl sulas, vīns, džemi un ievārījumi, kurus pagatavot no vīnogām. Bet no rozīnēm – garšīgu, uz maizītēm smērējamu un mērcēm klāt liekamu čatniju.
Lai vīnogas pēc iespējas ilgāk, pirms pielietošanas kādā ēdienā, uzglabātu svaigas – tās vislabāk nemazgātas plastmasas maisiņā turēt ledusskapī. Bet dzirkstošos dzērienos, kokteiļos un bolēs tās piešķirs vēsumu, ja tiks pievienotas sasaldētas – tā varēs iztikt bez ledus gabaliņiem, kas tikai atšķaida dzērienu.
Līdzīgi kā ar vīnogām, arī rozīnēm ir dažādi veidi – tas ir tikai loģiski, ja jau rozīnes iegūtas, izžāvējot tumšās vai gaišās vīnogas. Tā kā rozīnēs ir daudz dabīgo cukuru, ilgu laiku uzglabājot, to sastāvā esošie cukuri kristalizējas, kas noved pie tā, ka rozīnes no iekšpuses varētu šķist kā miltos saberzts cukurs. Tāpēc, lai tā nenotiktu, par rozīnēm nevajag aizmirst – tās būs lieliska piedeva rīsu putrām, kuskusa salātiem vai kādam gaļas pīrāgam.
Pannā sutināta vista ar vīnogām
Lieliska pusdienu vai vakariņu maltīte – baltvīnā sutināta vista ar vīnogām. Pēc tam no sakarsētā dievu dzēriena pagatavota garda mērce, kurai pievienots saldais krējums.
Vīnogu, zilā siera un valriekstu salāti
Garšīgi un interesanti salāti, kuros sāļais mijas ar saldo, kā arī maigais ar skābo. Šo garšu salikumu nodrošina salātos esošie āboli, citronu sula, rukola, vīnogas un rieksti. Bet sātīgumam klāt piekož baltmaizes grauzdiņus, kas apsmērēti ar zilo sieru.
Vīnogu un vaniļas krēma kārtainās mīklas smalkmaizītes
Kraukšķīgi trauslās kārtainās mīklas gardumi pie tējas. Smalkmaizīšu gardums slēpjas saldajā vaniļas krēmā, uz kura kārtas ogas izkārtotas. Bet aprikožu džems tām piešķirs skaistu, spīdīgu glazūru. Garšos labi tāpat vai ar krūzi tējas vai kafijas!
'Garibaldi' cepumi ar rozīnēm
Kraukšķīgi cepumi ar vidū paslēptām rozīnēm. Ātri pagatavojami un smaržīgi. Īpaši labi garšos kopā ar kādu bumbiņu vaniļas vai plombīra saldējuma.
Neceptā siera kūka ar vīnogām
Neceptā siera kūka ar cepumu un sviesta pamatni, gardu krēmsiera un kondensētā piena pildījumu un vīnogām pa vidu. Siera kūkas gabaliņus patīkami atsvaidzinās piparmētru lapiņas.
Kanēļa maize ar rozīnēm bez glutēna
Garda un aromātiska maize brīvdienām vai īpašai brokastu reizei. Recepte lieti noderēs arī tiem, kuru dzīvi ierobežo celiakija - slimība, kas izpaužas kā glutēna nepanesamība.
Aprikožu un gaišo rozīņu čatnijs
Pikantais čatnijs, kuram bez aprikozēm un rozīnēm pievienoti arī āboli un pat sīpoli. Čatnijs būs ideāla piedeva siera platēs, kur to baudīt kopā ar kādu krekera cepumu un mīksto sieru.
Svaigie garneļu salāti ar vīnogām un āboliem
Kraukšķīgi saldskābi un ļoti svaigi - tieši šādi ir šie garneļu salāti, kas patiks gardēžiem, kuri nolēmuši samazināt ikdienā uzņemamo taukvielu daudzumu.
Vistas gaļas pīrāgs marokāņu gaumē
Sātīgs pīrāgs, kas pagatavots no filo mīklas, sulīga vistas gaļas, rozīņu un pētersīļu pildījuma, kā arī pavisam nedaudz mandeļu skaidiņām kraukšķīgumam. Lieliska maltīte nesteidzīgām pusdienām vai vakariņām, kuru pasniegt kopā ar svaigajiem dārzeņu un zaļumu salātiem.
Burkānu-apelsīnu kūka ar maskarpones krēmu, rozīnēm un riekstiem
Burkānu-apelsīnu kūka ar mascarpones krēmu, rozīnēm un lazdu riekstiem. Bezdievīgi garda, aromātiska un mutē kūstoša!
Auzu pārslu un banānu kēkss bez miltiem, sviesta un olām
Diētisks, bet ne mazāk gards auzu pārslu kēkss bez miltiem un bez olām, kā arī bez taukvielām. Mīklu sajauc no ātri vārāmām auzu pārslām, banāniem, rīvētiem burkāniem, medus, rozīnēm un riekstiem. Rīvētu burkānu vietā var izmantot arī burkānu masu, kuru iegūst pēc sulas spiešanas.
Kuskuss ar rozīnēm un riekstiem
Kuskuss ir ļoti viegli un ātri pagatavojams ēdiens, kuru tradicionāli pasniedz pie gaļas, zivs vai dārzeņu sautējumiem, vai arī kā atsevišķu pamatēdienu. Atdzisušu to var izmantot salātiem un desertiem. Piedāvājam kuskusam dienvidnieciski bagātu versiju ar sarkanajiem sīpoliem, rozīnēm un riekstiem.
Krāsnī cepti āboli ar mandelēm, rozīnēm un saldējumu
Krāsnī cepti āboli, īpaši gardi ar vaniļas saldējumu.
Neparasti gardie garneļu, vīnogu un ananasu salāti
Pavisam neparasta salātu recepte, kuru iesaka MansDraugs.lv redaktore Aija Lietiņa. Nododam to vērtējumam un izmēģināšanai arī jums!