Vīnogas un to žāvētais produkts rozīnes ikvienai maltītei piešķirs krikumu salduma. Tieši tāpēc tās ir tik pateicīgas likšanai dažādās kūkās, kēksos un augļu salātos. Bet pamatēdienos – vistas gaļas maltītēs un sāļajos salātos, tās patīkami atsvaidzinās un piešķirs pretējo, saldo garšas niansi. Un kur nu vēl sulas, vīns, džemi un ievārījumi, kurus pagatavot no vīnogām. Bet no rozīnēm – garšīgu, uz maizītēm smērējamu un mērcēm klāt liekamu čatniju.
Lai vīnogas pēc iespējas ilgāk, pirms pielietošanas kādā ēdienā, uzglabātu svaigas – tās vislabāk nemazgātas plastmasas maisiņā turēt ledusskapī. Bet dzirkstošos dzērienos, kokteiļos un bolēs tās piešķirs vēsumu, ja tiks pievienotas sasaldētas – tā varēs iztikt bez ledus gabaliņiem, kas tikai atšķaida dzērienu.
Līdzīgi kā ar vīnogām, arī rozīnēm ir dažādi veidi – tas ir tikai loģiski, ja jau rozīnes iegūtas, izžāvējot tumšās vai gaišās vīnogas. Tā kā rozīnēs ir daudz dabīgo cukuru, ilgu laiku uzglabājot, to sastāvā esošie cukuri kristalizējas, kas noved pie tā, ka rozīnes no iekšpuses varētu šķist kā miltos saberzts cukurs. Tāpēc, lai tā nenotiktu, par rozīnēm nevajag aizmirst – tās būs lieliska piedeva rīsu putrām, kuskusa salātiem vai kādam gaļas pīrāgam.