Saldie kartupeļi jeb batātes jau sen vairs nav nekas svešs arī mūsu veikalu plauktos. Apņēmīgākie dārznieki, kuri aizraujas ar gardumu audzēšanu, pat ir pamanījušies izmēģināt saldos kartupeļus audzēt mūsu klimatiskajos apstākļos. Taču, ņemot vērā to, ka saldie kartupeļi aug krietni vien siltākās un saulainākās vietās, pašiem izaudzēt tos grūti. Bet nevajag bēdāties – saldie kartupeļi patiešām ir pagatavošanas vērti, jo garšas un uzturvērtības ziņā ir krietni vien bagātāki, kā parastie kartupeļi.
Kad ir iepirkts kāds krietns maisiņš ar šiem dārzeņiem, tie noteikti jāliek lietā. Dārzeņus uzreiz var atpazīt pēc to oranžās krāsas, kas stipri līdzinās ķirbjiem. Rudenī gardas sanāks saldo kartupeļu krēmzupas, kuras papildināt ar ķirbju, sezama un saulespuķu sēkliņām un maizes grauzdiņiem. Uzkodas mīlošie saldos kartupeļus var pagatavot tieši tāpat, kā parastos, sagriežot tos salmiņos, un apcepot, vai pagatavojot garšīgus čipsus mājās. Bet sātīgu maltīšu mīļotājiem noteikti garšos saldo kartupeļu un siera sacepums.
Saldo kartupeļu krēmzupa ar ķiploku grauzdiņiem
Smaržīga un garda krēmzupa no saldajiem kartupeļiem, puraviem un sīpoliem. Izteiktākai garšai un pikantumam pievienots arī kumins un kurkuma. Bet zupai kraukšķīgumu piešķirs sēkliņas un grauzdiņi. Šeit ir vaļa fantāzijai – var pievienot saulespuķu, sezama un ķirbju sēkliņas, kā arī izvēlēties vēl citas.
Rudenīgais risoto ar saldajiem kartupeļiem, šķiņķi un zaļajiem zirnīšiem
Risoto ar neparasti garšīgu pavērsienu – mīkstiem saldajiem kartupeļiem un zirnīšiem pildījumā. Uz šķīvja pa virsu izkārtotās kartupeļa šķēlītes un Parmas šķiņķis vēl jo vairāk papildinās maltīti un piešķirs tai rudenīgu noskaņu. Vislabāk garšos, ja risoto tiks pagatavots no arborio rīsiem.
Vistas stilbiņi ar saldajiem kartupeļiem un 'chimichurri' mērci
Vienkāršs ēdiens, bet tajā pašā laikā "ar odziņu", – sulīgi vistu stilbiņi, kas izmarinēti laima sulas mērcē. Gaļu pasniedz kopā ar cepeškrāsnī apceptiem saldajiem kartupeļiem un pikanto "chimichurri" mērci, kurā mijas ne vien asais čili, bet arī svaigi pētersīļi un koriandrs.
Mazais zivs pīrāgs ar saldo kartupeļu 'cepurīti'
Interesants veids, kā pagatavot gardu maltīti diviem no zivīm un kartupeļiem. Tas viss individuālos trauciņos veido pavisam nelielu sacepumu, kas atgādina pīrāgu.
Saldo kartupeļu un pupu plācenīši
Šai receptei var izmantot gan mums ierastos kartupeļus, gan saldos kartupeļus. Iesakām pamēģināt tieši saldos kartupeļus, kuri plācenīšiem iedos eksotiskāku garšas buķeti un saulaini dzeltenu izskatu.
Lēcu un saldo kartupeļu karijs
Brīnišķīgs, smaržīgs, nedaudz eksotisks un sātīgs vakariņu sautējums. Pēc garās darba dienas viegli un ātri pagatavojams. Pasniedz ar karoti jogurta un gabalu nāna maizes.
Saldo kartupeļu un sarkano lēcu zupa
Krista Baumane, bloga www.krista.lv autore, atsaucoties kampaņas BioLoģiski aicinājumam, novienkāršoja savu mīļākās zupas recepti. Tā ir ātri pagatavojama, viegli improvizējama, pielāgojama vegāniem, nav dārga un labi garšo maziem bērniem!
Saldo kartupeļu sacepums ar sieru un tomātiem
Saldie kartupeļi, saukti par sirdstriekas ēdienu - traki garšīgi, bet arī nežēlīgi sātīgi.
Saldo kartupeļu zupa ar čili
Atsaucoties kampaņas BioLoģiski! aicinājumam piedalīties bioloģiskās zupas izaicinājumā, bloga happywhispers.lv autore Līga Andžāne nopriecājās, ka beidzot varēs uzvārīt zupu, kas atšķiras no tā, ko viņa gatavo sev ikdienā (proti, kārtējās blenderzupas). Taču, izšķirstot krustu šķēršu vairākas recepšu grāmatas, beigu beigās egoisms tomēr ņēma virsroku un Līga nolēma vārīt zupu no produktiem, ko viņas garšas kārpiņas dievinās ar garantiju – saldā kartupeļa, svaiga koriandra, sarkanā sīpola, ķiploka un čili.
Cepta zivs ar saldajiem kartupeļiem
Neparasta (bet ļoti garda!) kombinācija ar zivi un saldajiem kartupeļiem. Garšu buķeti atsvaidzina citrons, zaļumi un vienkāršie salāti.