Zupu sezonā, šķiet, pārsteigt ar ko vēl neredzētu ir grūti. Vistas gaļas zupas ir auksto dienu klasika, bet krēmzupas rudenī veic īpašu uzvaras gājienu, jo to sastāvdaļas – ķirbji, tomāti un bietes – pieejamas teju visur. Taču kā vēl papildināt zupas bļodiņu, lai padarītu to īpašāku? Esam apkopojuši septiņas garšīgas zupas, kura cita par citu ir īpašāka un atšķirīgāka, jo tās izceļ ne vien konsistence, bet arī klāt pagatavotās piedevas.
Piemēram, pavisam svaigu elpu borščam var piešķirt, pagatavojot to krēmzupas formā un klāt izcepot gardas maizītes. Bet vistas zupu var atsvaidzināt ar lielām sausmaizīšu klimpām, kuras notiesāt ar karoti zupas buljona. Mājās ceptās maizītes papildinās arī tomātu zupu, taču saldo kartupeļu krēmzupai ideāli pieskaņosies ķiploku grauzdiņi. Taču visneierastākā no visām piedevām, kuras esam iekļāvuši zupu recepšu kolekcijā, noteikti ir popkorns, kas pasniegts klāt pie seleriju krēmzupas. Lai garšīgi!
Vistas zupa ar sausmaizīšu klimpām
Karsta un sildoša vistas zupa ar gardu piedevu – maizīšu klimpām jeb frikadelēm. Zupas gatavošana gan prasa pacietību, taču rezultāts ir tā vērts – paša izvārīts, kārtīgs buljons. Ideāli garšos kādā vēsākā rudens dienā pie pusdienu vai vakariņu galda.
Saldo kartupeļu krēmzupa ar ķiploku grauzdiņiem
Smaržīga un garda krēmzupa no saldajiem kartupeļiem, puraviem un sīpoliem. Izteiktākai garšai un pikantumam pievienots arī kumins un kurkuma. Bet zupai kraukšķīgumu piešķirs sēkliņas un grauzdiņi. Šeit ir vaļa fantāzijai – var pievienot saulespuķu, sezama un ķirbju sēkliņas, kā arī izvēlēties vēl citas.
Pikantā dārzeņu un jēra gaļas zupa ar ceptām kartupeļu daiviņām
Pavisam karsta un nedaudz asa zupa, kas sasildīs vēsajās rudens un ziemas dienās. Zupas katlā paslēpušies īpaši gardi sakņu dārzeņi, rīsi un pat mīksti jēra gaļas gabaliņi. Aso garšu un izteiksmīgo krāsu tai piešķir druska karija pastas un tomātu biezenis.
Paprikas un tomātu zupa ar pesto grauzdiņiem
Nedaudz pikanta paprikas un tomātu krēmzupa, kas sasildīs aukstajās dienās. Tai klāt pagatavo siltus un kraukšķīgus maizes grauzdiņus, kas apziesti ar paša gatavotu pesto un Čedaras sieru.
Seleriju krēmzupa ar popkorna mežģīni
Piedaloties BioLoģiski.lv rīkotajā lielajā bioloģiskās zupas vārīšanas epopejā, Vegus.lv autore un veģetāra uztura skolas Vegus vadītāja Dita Lase, piegāja lietai no otras puses - nevis recepte un tad skriešana pa veikaliem, meklējot vajadzīgās sastāvdaļas, bet vispirms apstaigāja veikalus, izpētīja, ko bioloģisku tur var dabūt, ko ne, un tad nolēma, kādu zupu vārīt. Tādejādi iepirkšanās bija pilnīgs relax - vēsā mierā daži simti metru pa Brīvības ielu, un viss vajadzīgais jau groziņā.
Citādāks borščs ar kazas siera maizītēm
Divas burvīgas receptes vienā – krēmīgs biešu borščs, kas pagatavots krēmzupas formā, un gardajai maltītei klāt trauslas kazas siera maizītes. Sasildīs gan pusdienās, gan vakariņās.
Sakņu dārzeņu zupa ar mājās ceptām maizītēm
Garda sakņu dārzeņu zupa, kurā kāļa, burkāna un pastinaka gabaliņi pirms vārīšanas apcepti cepeškrāsnī. Zupas šķīvi papildinās smaržīgas, mājās ceptas rauga mīklas maizītes ar sezama un magoņu sēkliņām.