21. gadsimts patiesi ir lielisks – pie svaigiem garšaugiem, kurus pielikt dienišķajai omletei, zupai vai sautējumam varam tikt katru mīļu brīdi, nemaz negaidot vasaru, kad no to pārpilnības dobes pārpilnībā zaļo. Tagad savu herbāriju varam turēt uz virtuves palodzes, vasaras ražu sasaldētu glabāt ledusskapī vai, ja ļoti liels slinkums – aiziet uz veikalu un nepieciešamo estragonu, baziliku vai parastos lociņus nopirkt tur. No tik ierastajiem garšaugiem varam pagatavot ne vien vēderam pazīstamas maltītes, bet arī ko neparastāku.
Lociņu maigā sīpolu piegarša lieliski piestāv salātiem, zivīm, vistas gaļai, kā arī siera mērcei. Gatavojot tos sakapātus, pievieno pēdējā minūtē, lai tie nezaudētu īpašo garšu.
Timiāna smalkajām lapiņām ir izteikta smarža, un tas piestāv teju visam. Bet it īpaši – vistai, zivīm, jēram un dārzeņiem. Kā arī saldām mērcēm un dažam labam desertam (to meklējiet zemāk).
Piparmētras ir kā radītas, lai maltītei piešķirtu izteiktu garšu un atsvaidzinošu smaržu, tāpēc tās maltītei pievieno jau sākumā vai mirkli pirms jāņem nost no plīts.
Skābenes ir klasiskais zaļums, kas pārsteidz ar savu skābumu un īpašo garšu. Tāpēc tās ideāli piestāvēs salātiem, zupām un mērcēm.
Estragons domāts zivju, vistas un rīsu maltītēm, kā arī pievienojams salātiem un jebkur, kur atrodami tomāti.
Kurš gan nezina pētersīļus? Ar tiem var paspilgtināt jebkuru sātīgo ēdienu un vieglos salātus, bet īpaši smaržīgs tas būs zaļumu mērcēs un pievienots garšaugu sviestam.
Bet koriandrs maltītei piešķirs svaigumu, un salātos saskanēs ar baziliku un piparmētrām.
Tagad, kad īsais kurss garšaugos apgūts, jāķeras pie gatavošanas. Ar piparmētrām viss ir skaidrs – kombinācijā ar šokolādi, garša būs debešķīga. No lociņiem sanāks īpašs pesto, kuru pievienot šnicelei. Taču visneparastākais deserts noteikti būs olu krēms, kuram pievienots timiāns. Bet rudenī var ļauties svaigo zaļumu eksperimentiem, un "piešaut" tos klāt kādai tomātu krēmzupai.