Nelielā gavēšana, lai nedaudz atpūstos pirms Ziemassvētkiem, rit pilnā sparā. Arī šonedēļ cenšamies atteikties no pārmērībām, ēdienkartē neiekļaujot ļoti smagas maltītes, bet vairāk laika pavadot, gatavojot dažādas dārzeņu zupas, plācenīšus un baudot griķus, rīsus vai, piemēram, bulguru. Tā kā lielākā daļa šajā laikā atsakās tieši no gaļas, to var aizvietot ar proteīniem bagātiem produktiem.
Kā būtu, ja nedēļu sāktu ar maigu brokoļu un ābolu krēmzupu? Gatavošana neaizņems ārkārtīgi daudz laika, bet rezultāts būs gards. Šonedēļ neatteiksimies arī no kādas tomātu zupas, kas papildināta ar kraukšķīgiem turku zirņiem. Uz nedēļas vidu jau varam sākt domāt par kartupeļu "kūku", kuru ēst kopā ar garšīgiem salātiem, vai veģetāriem plācenīšiem, piemēram, no rīsiem.
Tomātu zupa ar kraukšķīgiem turku zirņiem marokāņu gaumē
Nekas aukstajās un vēja piepūstajās ziemas dienās tā nesasilda kā garda zupa. Šoreiz nedaudz pikanta tomātu zupa, ko ēst kopā ar kraukšķīgiem, pannā apceptiem turku zirņiem un pitas maizīti.
Dārzeņu tartalete - smilšu mīklas groziņš ar tomātiem
Garšīga alternatīva ierastajai brokastu omletei, kad gribas ko sātīgāku. Trauslās smilšu mīklas groziņos likti sulīgie tomāti un asie sīpoli, bet klāt pievienots arī tomātu pesto un čili mērce pikantumam. Receptes autore iesaka smilšu mīklas vietā pamēģināt arī mīklu, kam pievienots siers, lai garša būtu vēl izteiksmīgāka.
Kraukšķīgā kartupeļu kūka
Ļoti kārdinošs veids, kā svētku reizei sagatavot kartupeļus pasniegšanai kopā ar kādu cepeti vai zivi.
Spinātu, kartupeļu un zaļo zirnīšu plācenīši
Spinātu, kartupeļu un zaļo zirnīšu plācenīši jeb "hara bhara" ir ļoti populāra veģetārā uzkoda, kuras dzimtene ir Indija. Garšvielām bagātais plācenītis garšos ne tikai veģetāriešiem, turklāt Indijas rieksta pusmēness, kas rotā plācenīti, padara to ļoti dekoratīvu un piemērotu viesībām. Tiem, kuriem negaršo asi ēdieni, var dārzeņu masai nepievienot čili piparu. No dotā daudzuma iznāks astoņi plācenīši.
Brokoļu un ābolu krēmzupa ar pētersīļiem
Patīkami maiga un vitamīniem bagāta brokoļu un ābolu krēmzupa, ar kuru mieloties reizēs, kad gribas ko vieglu. Gatavo zupu var pasniegt tāpat vai pievienot sēkliņas, vai grauzdiņus.
Risoto plācenīši ar diviem sieriem
Gardi rīsu plācenīši, kurus pagatavot no "pārpalikumu" risoto. "Kotletēs" paslēpušies divi sieri, pētersīļi un citi gardumi. Maltīte būs lieliska pusdienām vai vieglām vakariņām.
Ar 'Sniega bumbām' un grūbām pildīta paprika
Pildīta paprika ir atrodama gluži vai ikvienas ģimenes ikdienas ēdienkartē. Variē tradicionālo recepti un pievieno ko neparastu un gardu. "Sniega bumbas" lieliski papildina mīksto papriku un grūbas gan ar aromātu, gan krēmīgumu. Izvēlies "sniega bumbas" ar ķiploku, papriku, amoliņu vai tomātiem un baziliku. Recepti iesaka bloga "Lindas Virtuve" autore Linda Tellgrena.