Veselīga maltīte nebūt nenozīmē garlaicīgus dārzeņus, jau apnikušās krēmzupas vai plikus vārītos rīsus. Lai kārtīgi paēstu un remdētu izsalkumu, bet tajā pašā laikā rūpētos arī par savu figūru, vakariņās var pagatavot graudaugiem, dārzeņiem un pat augļiem bagātus salātus. Tie ne tikai uz šķīvja izskatīsies apetītlīgi, bet arī garšos fantastiski!
Par maltītes bāzi iesakām ņemt graudaugus un to produktus – sarkanos rīsus, bulguru, kvinoju, kuskusu, grūbas, putraimus, amarantu, griķus un pākšaugus, piemēram, lēcas. Pēc tam jau var izvēlēties, ko sirds kāro – sezonāli tie noteikti būs sakņu dārzeņi, piemēram, bietes, burkāni. Vitamīnu devai var pievienot svaigās granātābolu sēkliņas, apelsīnu šķēlītes, brokoļus.
Bagātīgo maltīti iesakām papildināt ar kādu sieru vai, pavisam nedaudz, labi pagatavotas, tīras filejas gaļu. Pievieno salātiem, piemēram, fetas sieru, rikotu, liellopa gaļas šķēlītes, vistas fileju vai tītara gaļu. Bet noslēgumā, kā punktu uz "i", visu apslaci ar pašgatavotu, atsvaidzinošu mērci ar garšaugiem. Lai labi garšo!
Biešu un kvinojas salāti ar fetas sieru
Tik ierastās bietes mazliet citādos salātos – kopā ar kvinoju, fetas sieru, tomātiem un zaļajiem zirnīšiem. Maltītei "odziņu" piešķirs kontrastējošā balzamiko etiķa un olīveļļas mērcīte.
Zaļo zirnīšu biezenis ar apceptiem burkāniem un kvinojas salātiem
Pagatavojot šo maltīti, izskatīsies, ka šķīvī būtu iekāpis pavasaris. Oranžie burkāni, zaļais zirnīšu biezenis un sarkano kāpostu salāti kopā veido neaizmirstamu krāsu buķeti, kas tikpat lieliski sader kopā arī garšas ziņā. Zaļo zirnīšu biezenis noteikti būs patīkams atklājums daudziem, tāpat kā viegli kraukšķīgie burkāni un sulīgie kāpostu salāti. Patīkami viegla maltīte jaunam nedēļas sākumam.
Sātīgie salāti ar bulguru, grilētiem dārzeņiem un fetas sieru
Vieglai, bet sātīgai maltītei nevajag daudz – bulgurs, siers, grilēti dārzeņi - lielisks garšu salikums pavasara maltītei. Šos viegli pagatavojamos salātus par labiem atzīs ne tikai veģetārieši, bet arī visēdāji, kas ļaujas ēdienkartes dažādībai. Ideāla garšu kombinācija pusdienām vai vieglai vakariņu maltītei.
Siltie kvinojas salāti ar sparģeļiem
Saulainais pavasaris ir īstais brīdis, lai ēdienkarti papildinātu ar veselīgiem produktiem, piemēram, uzsāktu dzert zaļos kokteiļus, pagatavotu ko gardu no kvinojas putraimiem vai ierastajiem ikdienas ēdieniem pievienot kādu eksotiskāku superpārtikas produktu, uzskata restorāna "Aqua Luna" šefpavārs Gints Aizupietis, iesakot silto kvinojas salātu recepti.
Sarkano rīsu un biešu salāti ar fetas sieru un piparmētru lapiņām
Recepte tiem, kuri nevairās izmēģināt ko jaunu! Sarkanajiem rīsiem, atšķirībā no baltajiem vai brūnajiem, ir riekstu piegarša un tiem ir augsta uzturvērtība. Salātos, kopā ar bietēm tie būs īsta uzturvielu bumba, jo bietes pabaros organismu ar dzelzi. Saldo biešu garšu atspēkos gardais fetas siers.
Atsvaidzinošie tomātu salāti ar kvinoju un granātāboliem
Atsvaidzinoši un sātīgi, ļoti veselīgi un īpaši apetelīgi - tādi ir šie kvinojas salāti ar tomātiem un granātābolu sēkliņām.
Siltie salāti ar bulguru un dārzeņiem
Uztura speciāliste Liene Sondore iesaka izmēģināt silto salātu recepti ar bulguru un dārzeņiem, kas būs piemērota arī tiem, kuru ikdiena ir cukura diabēts.