Lielākie ezeri nu jau ir aizsaluši un vīri steidz doties regulārajās ziemas copēs. No tām tad arī mājās tiek pārnestas zivis – kuram lielāka līdaka, kuram daudz asaru. Bez šīm abām zivīm dažs labs pamanās noķert pa kādai raudai, bet cits lepojas ar zandartiem un ķīšiem. Kur tad likt lietā lielo zivju lērumu?
Visvienkāršākais veids, protams, ir visu savārīt gardā zupā. Makšķernieki zinās, lai zupa iegūtu vajadzīgo garšu, nevajag skopoties kā ar zivju daudzumu, tā kartupeļiem – bet katras zivju zupas slepenā recepte ir druska degvīna. Lielākos un mazākos asarus rūpīgi notīra ar zivju zvīņu rīvi vai kādu elektrisko zivju zvīņu tīrītāju, iesāla un tad apvārta olā un miltos, lai saceptu uz pannas.
Un kur nu bez zivju kotletēm! Mīksto un balto līdaku fileju var samalt kotlešu masā vai satapināt kopā tāpat, pildot, piemēram, ar sieru. Bet ziemā noķeramās zivis lieti noderēs arī tādās receptēs, kurās tiek izmantotas baltās zivs fileja. Strīpainie, tik labi pazīstamie asari pavisam smeķīgi būs kūpināti.
Lai garda zemledus makšķerēšanas sezona!
Zivju zupa ar papriku un tomātiem
Kreptīga zivju zupa, ko pagatavot no makšķernieka mājās pārnestajām zivīm. Zemledus makšķerēšanas laikā jo īpaši labi garšos asari un līdakas. Bet garšai un krāsai klāt pielikti arī tomāti un paprika.
Zivs buljonzupa zvejnieku gaumē
Aromātiska un piesātināta, sildoša un neticami garšīga - tāda ir šī zivju zupa zvejnieku gaumē. Izvēlies zivi - raudu, līdaku, mencu vai jebkuru citu, sagatavo sezonas dārzeņus un izbaudi!
Cepts jūras asaris ar fenheli un ķirštomātiem
Skaidrs, ka zivis ikdienā mēs ēdam mazāk, nekā vajadzētu, tāpēc šī viegli īstenojamā recepte ir vēl viens atgādinājums tam, ka zivis var pagatavot ļoti dažādi un garšīgi. Šai receptei piemīt Vidusjūras noskaņa, ko piešķir pesto, ķirštomāti un olīvas, tāpēc tā lieliski piestāv šai sezonai, kad saules siltums mūs vēl pilnībā nelutina.
Zivju zupa ar fenheli un sarkanajām pupiņām
Garšām bagāta sarkano pupiņu un mencas zupa, kurai pievienots Vidusjūras dārgums – fenhelis. Zupu pasniedz vēl karstu, liekot klāt smaržīgos pētersīļus.
Bagātīgs zivju sacepums angļu gaumē
Zivju sacepums jeb "fish pie", kā to dēvē angļi, ir neatņemama britu virtuves sastāvdaļa. Un tas nemaz neizbrīna, jo tā bagātīgās garšas rudens-ziemas sezonu padara mājīgāku un siltāku.
Cepta pildīta līdaka
Līdaka, kas pildīta ar zivs gaļu un baltmaizi garšos visai ģimenei un lieliski bagātinās jūsu svētku galdu.
Zandarta fileja ar sviesta-mārrutku mērci un jaunajiem dārzeņiem
Sviests lieliski sader ar mārrutkiem - maigais kopā ar stipro padara zivs garšu pilnīgu un aromātisku. Pasniedz kopā ar sautētiem dārzeņiem pēc savas gaumes, un tavs šķīvis būs krāsu un aromātu pilns. Recepti piedāvā Linda Telgrena, kulinārā bloga "LindasVirtuve.lv" autore.
Kokosa pienā sautēta zivs
Zivs ar kokospienu vislabāk garšos ar rīsiem.
Zivju kotletes
Zivs kotletes pusdienu vai vakariņu reizei.
Zivju frikadeļu zupa
Garda zivju frikadeļu zupa.
Sīku zivtiņu zupa ar pienu
Pusdienu maltītei - sīkas zivtiņas gardā mērcītē.