Sīpoli nudien nav tikai viena no ēdiena sastāvdaļām, ko atstāt otrajā plānā. Tie ar savu izteikto garšu spēlēs pirmo vijoli kā izteiksmīgā sīpolu krēmzupā, tā salātos svaigā un marinētā veidā vai pievienoti čatnijiem un zaptēm, maizes mīklai un pat salātu mērcē.
Lielisks veids, kā pilnībā izbaudīt sīpolu garšu, ir – pagatavo rauga mīklas piciņas ar sīpoliem, timiānu un kādu sieru, piemēram, fetas vai mocarellu. Un kas gan var būt labāks par kraukšķīgiem sīpolu riņķīšiem panējumā?
Ja dārzā aug sarkanie sīpoli, liec tos lietā marmelādes gatavošanā. Ticiet, marmelāde tiks apēsta ātrāk, nekā varētu domāt.
Sarkano sīpolu marmelāde
Sīpolu marmelādi var iegādāties veikalā, tomēr pašu gatavota pilnībā izkonkurēja jebkuru iepriekš ēsto, par to pārliecinājās ''Tasty'', tāpēc recepti šim gardumam neturam zem pūra. Sīpolu marmelāde lieliski garšo uz kanapē maizītēm, burgeros, kā piedeva gaļai, sāļajos pīrāgos un jebkur, kur vien varētu piestāvēt saldenā piedeva.
Stores šašliks sīpolu marinādē
Ja apnicis tradicionālais šašliks, laša šašliks mēģināts, bet ir vēlme nogaršot ko savādāku, tad stores šašliks būs tieši laikā. Šī recepte piedalās portāla "Viņa" rīkotajā grila meistardarbu konkursā, kam var paspēt pieteikties līdz 10. augustam.
Marinēti sīpoli
Marinēti sīpoli ir lieliska piedeva pie siļķes, mazsālīta laša, dažādām gaļas uzkodām un sviestmaizēm, šašlika un steika. Īpaši dekoratīvi izskatās marinēti sarkanie sīpoli. Sīpolu veidus var arī jaukt un izmantot gan sarkanos, gan dzeltenos sīpolus.
Zirņu - sīpolu kotletes
Zirņu, auzu pārslu un sīpolu kotletes - sātīgām un lētām vakariņām.
Sīpolu gredzeni alus panējumā
Izrādās, fritētus sīpolu gredzenus var itin viegli pagatavot arī mājas apstākļos, nesteidzoties uz tuvāko ātrās ēdināšanas iestādi pēc kārotā. Pāris vienkāršas sastāvdaļas un veiklas rokas, un kārotā uzkoda būs gatava!
Bukstiņputra jeb miežu putraimu biezputra ar kartupeļiem
Garda tradicionālā miežu biezputra, kuru šoreiz papildina arī burkānu gabaliņi. Recepti piedāvā Rimi gardēdis un šefpavārs Normunds Baranovskis.
Rupjmaize ar sīpoliem
Pikanta ceptu sīpolu rupjmaize ar malta koriandra un melno piparu piedevu. No dotā daudzuma sanāks četri nelieli klaipiņi.
Puķkāpostu un siera pica ar sīpolu gredzeniem
Izmantojot tikai puķkāpostu, sieru un olu var izcept picas pamatni, kurai gluži kā jebkurai picai pa virsu var kārtot jebkādas piedevas. Sēņu laikā piedāvājam picu ar sēnēm.
Karamelizētu sīpolu zupa ar ceptiem ķiplokiem un kūpinātu sieru
Omulīga un sildoša zupa, kuru lielākoties ēd arī tie, kuri it kā sīpolus neēdot. Ja vēlies, papildini maltīti ar svaigu franču bageti vai grauzdiņiem.
Sīpolu 'Bhaji' – uzkoda indiešu gaumē
Garšvielām bagāti un pavisam vienkārši pagatavojami uzkodu plācenīši, kas nākuši no Indijas nacionālās virtuves – bhaji. Mīklā apviļātie un pēc tam fritētie sīpolu gabaliņi garšos ļoti labi kopā ar bezpiedevu jogurtu, jo mīklā esošais kumins un kurkuma būs pietiekams papildinājums mērcītei.
Ābolu, dzērveņu un sīpolu zapte
Visai netipiska ābolu, sīpolu un dzērveņu zapte jeb ievārījums ar krietnu devu garšvielu un sarkanvīna etiķi. Iesaiņo to skaistās burciņās, pieliec šiltīti, apsien ar burvīgu lenti un pasniedz kā dāvanu svētkos tuviniekiem, draugiem vai darba kolēģiem.
Sēņu - tomātu un sīpolu salāti
Ziemas konservu plauktam sēņu - tomātu un sīpolu salāti.
Franču sīpolu zupa
Sātīgā Franču sīpolu zupa ar grauzdiņiem un siera cepurīti.
Sīpolu pica ar fetas sieru un rozmarīnu
Ātrā sīpolu pica tev neliks vilties. Salikumā ar krēmīgo fetas sieru un sildošo rozmarīnu, sīpolus iemīlēs pat rūdīti to pretinieki. Turklāt šis ēdiens arī otrajā dienā garšos debešķīgi, protams, ja vien no tā vēl būs kas palicis pāri.
Cūkgaļas šašliks ātrajā sīpolu marinādē
Vienalga, vai šašlika cepšana būtu par godu Līgo svētkie, vai dārza ballītei, labi iemarinēta un izcepta gaļa būs kā punktiņš uz ''i'' gaidītajā pasākumā, turklāt neviens veikalā pirktais šašliks neizkonkurēs paša gatavoto, tāpēc izmēģini ''Lage Ko'' ražošanas vadītāja Riharda Leiskina piedāvāto recepti.
Sīpolu un kafijas mērce salātiem
Lai cik tas neizklausītos dīvaini - kafijas mērce salātiem - tomēr mērce neticami labi saderas ar zaļajiem salātiem, kā arī ar zaļo pupiņu pākšu salātiem. Var izmantot malto kafiju, bet daudz vienkāršāk būs eļļu vēlāk izfiltrēt, ja tiks izmantotas piestā saberztas kafijas pupiņas.
Cepti kartupeļi ar sīpoliem un ķiplokiem
Cepti kartupeļi ar sīpoliem un ķiplokiem gardai ikdienas maltītei.