sklandrauši sklandrausis sklandurauši
Foto: LETA
Ievērojot tradīcijas, gardie un dūšu piesienošie sklandrauši ir jācep tieši rudenī. Senču laikos pavasarī un vasaras pirmajā pusē burkānu iepriekšējā gada raža jau bija apēsta, bet jauna vēl nebija ienākusies, tāpēc ar sklandraušiem mieloties varēja tikai rudenī un ziemā. Tas nebija ikdienas ēdiens, bet kārums, ko celt galdā godu reizēs – Ziemassvētkos, Lieldienās, Miķeļos un arī Mārtiņos.

Rudzu rausīši ar kartupeļu un burkānu pildījumu nu jau arī citur pasaulē simbolizē Latviju, jo trīs gadus atpakaļ tieši Kurzemes tradicionālie sklandrauši kļuva par Latvijas pirmo pārtikas produktu, kura ražošana aizsargāta Eiropas Savienības līmenī.

Kam tad ir obligāti jābūt tradicionālo sklandraušu sastāvā? Tās ir tikai pāris pavisam vienkāršas un visiem pieejamas sastāvdaļas – rupja maluma rudzu milti, kartupeļi un burkāni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!