pīrāgi
Foto: Shutterstock
Nebūs melots, apgalvojot, ka viena no neapšaubāmi burvīgākajām smaržām virtuvē vējo no tikko ceptiem pīrādziņiem, pat vispelēkākajā ikdienā acumirklī uzburot svētku sajūtu. Tādēļ šoreiz izvēlējāmies 19 receptes, kas iepriecinās gan buljona, gan speķa pīrāgu cienītājus, gan veģetāriešus, un pat tos, kam nav cepeškrāsns. Jo arī krāsns neesamība nav šķērslis, lai mielotos ar mājās ceptiem pīrāgiem.

Kādu laiciņu iepriekš sniedzām noderīgus padomus, kā pagatavot izcili gardu un sulīgu pīrādziņu pildījumu.

Bet ģimenes kārumnieki var pagatavot saldos pīrādziņus vai smalkmaizītes. Šeit atradīsi milzum daudz ideju, kā izcept kārdinošas kanēļmaizītes, saldus medus raušus, pūdercukurotus virtuļus un citus gardumus, ko likt uz kārā zoba.

Lai labi garšo!

Ātrie kausētā siera mīklas pīrādziņi bez raudzēšanas

Foto: Shutterstock

Jau labu laiku "Facebook" grupu "Māmiņas gatavo" ir pārņēmis īsts trakums – ātri pagatavojami un ļoti gardi pīrādziņi, kuru mīklai nepieciešamas vien divas sastāvdaļas – kausētais siers un milti. Piefiksējām recepti, bet ikdienas steigā piemirsām. Šķirstot "Cāļa Virtuves" arhīvu, vēlreiz uzdūrāmies šai receptei un nolēmām, ka jāpārbauda! Jāatzīst, ka pīrādziņi ir ne vien tiešām ātri un vienkārši pagatavojami, bet arī garšo lieliski! Izmēģiniet!

Lasīt vairāk

Ātrie svētku pīrādziņi bez raudzēšanas

Foto: Shutterstock

Ātri pagatavojami pīrādziņi bez raudzēšanas gardam svētku mielastam.

Lasīt vairāk

Kārtainās mīklas pīrādziņi ar šķiņķi un sieru

Foto: Shutterstock

Ļoti vienkārši pagatavojami kārtainās mīklas pīrādziņi ar šķiņķi un sieru. Protams, ja vēlies, kārtaino mīklu vari gatavot pati, tomēr iesakām taupīt laiku un izmantot veikalos nopērkamo gatavo kārtaino mīklu.

Lasīt vairāk

Latgaliešu kļockas

Foto: Shutterstock

Treknas, saldas, sulīgas un ļoti garšīgas – tieši tādas ir saldajā krējumā sutinātas rauga mīklas kļockas ar maigu biezpiena pildījumu, bez kurām senāk Latgalē nebija iedomājami nevieni lielāki godi.

Lasīt vairāk

Uzticamie gaļas pīrāgi, kas izdodas vienmēr

Foto: DELFI

Šī ir uzticama rauga mīklas recepte, kura nekad nav pievīlusi, jo, pat sviestu aizstājot ar eļļu vai margarīnu, pīrāgi izdodas tikpat "pufīgi" un gardi. Nebūs brīnums, ja neilgu laiku pēc tam, kad cepiens tiks ielikts krāsnī, mājinieki, neatvairāmās smaržas pievilināti, sāks '"spietot" ap virtuves durvīm, jo, iekožoties aromātiskajā un sulīgajā gaļas pildījumā, būs skaidrs – šie ir pīrāgi ar pievienoto vērtību!

Lasīt vairāk

Ātrie kefīra mīklas pīrādziņi

Foto: Shutterstock

Šī recepte noderēs tad, kad negribas raudzēt mīklu, bet ļoti kārojas gaļas pīrādziņus. Tajos var pildīt jebko, līdzīgi kā rauga mīklas pīrādziņos. Šoreiz izmantosim ceptu malto gaļu.

Lasīt vairāk

Rauga mīkla, kas rūgst tikai 30 minūtes

Foto: Shutterstock

Rauga mīkla, kas rūgst tikai 30 minūtes. Uzreiz saku, ka mana rauga mīkla ir vislabākā, jo, pirmkārt, nav ilgi jāmīca, otrkārt, jāraudzē tikai 30 minūtes un ledusskapī! Tātad nevajag ne cepeškrāsni, ne siltu virtuvi. Treškārt, tā ir brīnišķīgi garšīga, jo tai ir vairāk sviesta, līdz ar to līdzīga kārtainajai mīklai.

Lasīt vairāk

Virteņi jeb vārītie pīrāgi ar biezpiena un gaļas pildījumu

Foto: Privātais ahīvs

Virteņi – sālsūdenī vārīti pīrāgi ar biezpiena, zaļumu un kūpinātas gaļas pildījumu – ir ļoti garšīga un vienkārša, bet nepelnīti piemirsta recepte, ko "Facebook" domubiedru grupā "Mēs gatavojam!" atgādina Gita Kučinska.

Lasīt vairāk

Mutē kūstoši pīrādziņi ar sulīgu maltās gaļas pildījumu

Foto: DELFI

Gardi pīrādziņi ar trauslu, mutē kūstošu mīklas garoziņu un sulīgu, bagātīgu maltās gaļas buljonpīrādziņu pildījumu - tādi, kādus man iemācīja cept vecmāmiņa, vien ar dažiem nenozīmīgiem uzlabojumiem. Varu galvot, ka ar vienu pīrādziņu noteikti būs par maz!

Lasīt vairāk

Ķiploku un siera pīrādziņi slovāku gaumē

Foto: Shutterstock

Speķa pīrādziņi latvieša vēderam ir pierasta lieta, bet kā būtu ar ķiplokiem, ko iecienījuši slovāki?

Lasīt vairāk

Speķa pīrādziņi svētkiem

Foto: Shutterstock

Speķa pīrādziņi lieliem svētkie un godiem. Tik gardi, ka ar vienu noteikti nebūs gana!

Lasīt vairāk

Soli pa solim: nevainojami mīksti speķa pīrādziņi no lēni raudzētas mīklas

Foto: Privātā arhīva foto

Lēnais un ilgais raudzēšanas process nodrošina, ka pīrādziņi būs mīksti un čagani arī nākamās pāris dienas. Mīklas gatavošanas process nemaz nav sarežģīts, tikai laikietilpīgs: ja vakarā pagatavosi mīklu un no rīta izņemsi to no ledusskapja, ap pusdienas laiku jau varēsi mieloties ar gardiem un pufīgiem speķa pīrādziņiem. Pārbaudītu recepti iesaka Vineta Vīksna.

Lasīt vairāk

Pannā cepti kartupeļu mīklas pīrādziņi ar sēnēm

Foto: Shutterstock

Kad tradicionālie speķa pīrādziņi no rauga mīklas apnikuši, izmēģini šos!

Lasīt vairāk

Fritēti kāpostu pīrādziņi

Foto: Shutterstock

Pannā cepti vai eļļā vārīti kāpostu pīrādziņi.

Lasīt vairāk

Lēta rauga mīkla īpaši pufīgiem pīrādziņiem

Foto: Privātais arhīvs

"Mēdz teikt, ka tieši slinkums virza pasaules progresu. Šo apgalvojumu var attiecināt arī uz to, kā radās šīs mīklas recepte. Kāda lietainā brīvdienā gribēju piesildīt māju ar pīrādziņu aromātu, bet konstatēju, ka pa rokai nav ne olu, ne sviesta paciņas, ne skāba krējuma, ko parasti biju radusi izmantot rauga mīklas gatavošanai. Nolēmu eksperimentēt, mīklas gatavošanai izmantojot produktus, ko izdevās "sakasīt" ledusskapī un virtuves skapīšu krājumos. Rezultāts izdevās vairāk kā pārliecinošs, jo speķa pīrādziņi no šīs mīklas sanāca ļoti mīksti un pufīgi, bet ābolu plātsmaize – īpaši sulīga, turklāt bez liekiem tēriņiem," tā savu rauga mīklas recepti piesaka Antuanete.

Lasīt vairāk

Gaisīga mīkla pannā ceptiem pīrādziņiem un to pildījumu varianti

Foto: Privātais arhīvs

Šī pufīgā mīkla ir ideāli piemērota gan belašiem, gan pannā ceptiem pīrādziņiem ar dažādiem pildījumiem. Pārbaudītu mīklas recepti, kas uzieta interneta vietnē "Ovkuse", iesaka Kristīne Ļūļa.

Lasīt vairāk

Klasiskie speķa rauši

Foto: Shutterstock

Speķa rauši, kas uz svētku galda pāri nepaliks.

Lasīt vairāk

Buljona pīrādziņi ar vistas gaļu

Foto: Publicitātes foto

Ja vēlaties ciemiņus pārsteigt ar pīrādziņiem, kas paši kūst mutē, – šī būs īstā recepte. Mīklas pagatavošanas metode nāk no Ņinas Masiļūnes recepšu krājumiem – interesanti, ka raugs tiek pievienots, bet mīkla raudzēta netiek. Izcilo konsistenci piešķir sviesta daudzums un etiķa pievienošana. Pildījums ir maigas garšas, sulīgs un aromātisks, skaidro receptes autore Linda Tellgrēna.

Lasīt vairāk

Kārtainās mīklas pīrādziņi ar siera pildījumu

Foto: Shutterstock

Ļoti ātri pagatavojami kārtainās mīklas pīrādziņi ar siera pildījumu.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!