"Tasty" recepšu krājumos starp itāļu risoto receptēm, spāņu daudzināto paelju un uzbeku plovu var atrast arī šo to citu interesantu. Piemēram, rīsus indiešu gaumē jeb "pilau". No Rietumāfrikas nākušo plova tālo brālēnu "jollof" un pat "kedžerī" – Lielbritānijā iecienīto rīsu brokastu ēdienu. Un kur nu bez gruzīnu daudzinātajām dolmām, kur rīsi ievīstīti vīnogu lapiņās. Atliek vien izvēlēties, uz kuru valsti ceļosiet šajās vakariņās, un ķerties pie gatavošanas. Lai izdevies garšu ceļojums!
Rīsi indiešu gaumē 'Pilau'
Kaut kas eksotiskāks – 'Pilau' rīsi, kas gatavoti pēc vislabākajām indiešu tradīcijām. Gardie basmati rīsi papildināti ar īstu garšvielu bumbu – kuminu, kardamonu un kanēli, bet maltītei koši dzelteno krāsu piešķir smaržīgais kurkums.
Sēņu risoto
Brīnišķīgi krēmīgs, turklāt vienkārši pagatavojams tradicionālais itāļu ēdiens. No brīža, kad rīsiem pievienosi pirmo buljona porciju, līdz gatavam risoto paies vien 20 minūtes! Ja pa rokai nav baraviku, droši vari tās aizstāt ar citām sēnēm, kas pirms ēšanas nav jāvāra - gailenēm, šampinjoniem, bekām!
Paelja ar vistu, citronu un jūras veltēm
Paelja - baudījums jūras produktu cienītājiem.
Paelja 'Valenciana' no Havjera Garsijas
Kā pagatavot klasisko Valensijas ēdienu - paelju ar jūras veltēm, stāsta restorāna "Monhe Negro" šefpavārs Havjers Garsija, kurš veikalu tīkla "Rito" un žurnāla "Dienas Ēdieni" oktobra meistarklasē mācīja gatavot klasiskus spāņu ēdienus.
'Slinkie' kāpostu tīteņi tomātu mērcē
"Slinkie" tīteņi jeb kotletes no tīteņu sastāvdaļām. Sulīgi un bezgala gardi - lieliska ideja sātīgām vakariņām,
Rīsu pudiņš ar ķiršu mērci
Skandināvi zina, kā rīsus likt lietā arī desertu gatavošanā. Lūk, gards pierādījums restorāna ''36. līnija'' šefpavāra Laura Aleksejeva izpildījumā!
Suši ar avokado un lasi
Kā pagatavot suši mājās?
'Jollof' – gandrīz plovs, kas pagatavots pēc Rietumāfrikas virtuves tradīcijām
"Jollof" ir Rietumāfrikas rīsu ēdiens, kuru pagatavo līdzīgi kā plovu. Rīsus gatavo buljonā kopā ar burkāniem, konservētiem tomātiem, kāpostiem, zaļajām pupiņām. Klāt pievieno arī vistas gaļu, zivi, liellopa vai kādu citu gaļu.
Plovs - visbagātīgākais un īstākais
Plovs - visbagātīgākais un īstākais vislabāk garšos pasniedzot ar balto redīsu, rutku vai tomātu salātiem.
Jasmīnu rīsu un garneļu voks taizemiešu gaumē
Sātīga un sildoša maltīte, kas garšos pēc Taizemes. Apceptajām garnelēm un rīsiem asumu piešķirs sakapātais čili un ķiploks, bet Āzijas garšu – taizemiešu zivs mērce.
Vjetnamiešu rīsu putra ar vistas gabaliņiem
Viena no interesantākajām "ātrajām" maltītēm, kas tiek pasniegta Vjetnamā. Lai gan atsevišķo sastāvdaļu pagatavošana prasa kādu brīdi, Vjetnamā šo ēdienu var itin viegli dabūt no ielu tirgotājiem, tāpēc tur šo maltīti pasniedz pavisam ātri pagatavotu. Jasmīnu rīsu putrai īpašu garšu piešķir novārītais ingvers.
'Kedžerī' – rīsi ar laša gabaliņiem, kariju un olu
Kedžerī ir britu nacionālais brokastu ēdiens, kura saknes meklējamas 19. gadsimta Indijā. Klasisks kedžerī ir karija rīsi, pasniegti ar zivi un vārītu olu. Piedāvājam klasiku papildināt ar pavasarīgajiem diļļu un pētersīļu zaļumiem, izceļot laša sārtos gabaliņus, bet vārītās olas vietā kedžerī var pasniegt ar plaucētām olām. To mīkstais dzeltenums kā mērce bagātinās rīsus un lasi.
Dolma
Dolma - rīsi un maltā gaļa, pildīti vīnogu lapās.
Saldās itāļu rīsu bumbiņas 'Frittelle di riso'
Saldas un kraukšķīgas rīsu mīklas bumbiņas, pasniedz kopā ar pūdercukuru. "Frittelle di Riso" ir ziemas sezonas našķis, kas īpaši iecienīts Toskānas reģionā.
Kokosriekstu piena rīsi ar anšovu čili mērci malaiziešu gaumē - 'nasi lemak'
Viens no pasaulē pazīstamākajiem malaiziešu ēdieniem ir "nasi lemak", ko raksturo aromātiski, saldeni kokosriekstu pienā vārīti rīsi, pasniegti ar asu čili un anšovu mērci, ceptām sardīnēm un zemesriekstiem, cieti vārītu olu un svaigām gurķa šķēlītēm. Ja arī nespēsi sakomplektēt īsti autentisku "nasi lemak", tomēr burvīgā rīsu garša ir tā vērta, lai izmēģinātu kokosriekstu pienā vārītus rīsus.
Krēmīgs citronu risoto
Šis krēmīgais citronu risoto pilnīgi noteikti ir izmēģināšanas vērts. Tā samtainā konsistence patīkami harmonē ar citrona spirdzinošo raksturu, radot ēdienu, kurš piestāvēs gan ģimeniskām vakariņām, gan gardēžu maltītei.
Basmati rīsi indiešu gaumē
Rīsu ēdienu gatavošana nudien ļauj brīvi izpausties un katru reizi maltīti pagatavot citādāk. Ja vēl neesi gatavojis basmati rīsus, tad šī, iespējams, ir labākā recepte, ar ko sākt, lai izbaudītu rīsu lielisko garšu kombinācijā ar sildošām garšvielām.