Truša gaļu vari gan šmorēt, gan cept no tās kotletes, gatavot galertu, vārīt zupā, grilēt, gatavot no tās frikadeles vai klapēt karbonādi – viss atkarīgs no pieejamā gaļas daudzumu. Nopērkot vienu trusi, visizdevīgāk, protams, būs to sadalīt un šmorēt ar dažādām piedevām.
Visgardākā un mīkstākā būs 4–6 mēnešus jauna truša gaļa. To pirms gatavošanas jāsadala pa daļām (kājas, gurni, lāpstiņas, ribas, mugurkaula gabaliņi), atdalot taukus, kam var būt specifiska piegarša.
Lai no truša gaļas pagatavotu gardu maltīti, nebūt nav nepieciešamas dārgās aizjūras garšvielas. Pilnīgi pietiks ar sīpoliem, ķiplokiem, rozmarīnu, pētersīļiem, papriku, čili, sinepēm un dažādām garšsaknēm.
Īpaši patīkamu garšas niansi truša gaļai piešķirs sausais baltvīns, bet, ja vēlies, vari gaļu sutināt arī buljonā, tomātos vai saldajā krējumā – mūsu sagatavotajā truša gaļas ēdienu izlasē atradīsies receptes visām gaumēm.
Lai labi garšo!
Maigais truša gaļas un dārzeņu sautējums
Gardai maltītei – ar dārzeņiem un baltvīnu sautēts trusis.
Sautēts trusis ar dārzeņiem
Bērnības garša vakariņu laikam – trusis ar dārzenīšiem. "Rimi" šefpavāram Normundam Baranovskim šis ēdiens saistās ar bērnību, kad to gatavojusi ome. Trusis tika gatavots tā sauktajā "pīlē", iepriekš apcepot ar garšaugiem, pievienojot ābolu sulu, mājas vīnu un saldo krējumu. Normunds recepti ir nedaudz uzlabojis, un nu tā garša sasniedz pilnību.
Apelsīnu sulā sutināts trusis ar rozmarīnu
Gardais trusis, sautēts apelsīnu sulā kopā ar rozmarīnu un olīvām.
Truša sautējums ar burkāniem un plūmēm
Truša sautējums baltvīnā ar burkāniem un melnajām plūmēm.
Cepts trusis ar dārzeņiem un medus–sinepju mērci
Cepeškrāsnī sautēts trusis ar krāsaniem sezonas dārzeņiem un medus–sinepju mērci.
Marinēts trusis saldā krējuma un sinepju mērcē
Saldā krējumā un sinepju mērcē sutināts trusis – mīksts un garšīgs.
Melno lēcu zupa ar truša gaļu
Zupas recepti iesaka "Aikāgaršo" šefpavārs Normunds Baranovskis.
Truša sedls ar burkānu un pilngraudu plācenīšiem
Truša gaļa ir veselīga alternatīva ierastajai cūkgaļai. Recepti iesaka "Aikāgaršo" šefpavārs Normunds Baranovskis. Norādītie daudzumi - divām porcijām.
Truša - burkānu sautējums ar šampinjoniem un zaļajiem zirnīšiem
Īpašam mielastam pagatavo truša - burkānu sautējums ar šampinjoniem un zaļajiem zirnīšiem.
Truša rulete ar kartupeļu biezeni un sviesta pupiņām no Raimonda Zommera
Latvieši ir ēdāju tauta, tas nevienam nav noslēpums. Latvieša dabā ir turēties pie pārbaudītām vērtībām, maksimāli izmantojot to, ko daba spēj dot tepat mājās. Šefpavārs Raimonds Zommers savā pavārgrāmatā "Zommers. Mūsdienu latviskā virtuve", kas šomēnes sasniegusi lasītājus, piedāvā jaunas idejas un iedvesmu, kā labi zināmus un tepat Latvijā augušus produktus ieviest ikdienā vienkāršā un, tajā pašā laikā, oriģinālā un neparastā veidā. Izmēģini šo recepti!