veģetārs ēdiens
Foto: Shutterstock
Kristīga pasaule katru gadu 40 dienas pirms Lieldienām ievēro septiņas nedēļas garu attīrīšanās un pārdomu periodu jeb Lielo gavēni, šādi gatavojoties nozīmīgajiem svētkiem. Katoļiem Lielais gavēnis sākas Pelnu trešdienā, kas šogad iekrīt 6. martā, savukārt pareizticīgie šogad sāks gavēt vien nākampirmdien – 11. martā. Ja šogad vēlies pievienoties gavētāju pulkam, lai gavēņa laikā tu varētu veltīt vairāk laika labiem darbiem un domām, mēs parūpējāmies par praktisko pusi, atlasot receptes, kas palīdzēs tev sasniegt izvirzītos mērķus.

Kaut gan gavēnis tradicionāli ir pārdomu un sevis sakārtošanas laiks, novērojumi liecina, ka mūsdienās liela daļa cilvēku vairākas nedēļas pirms Lieldienām nolemj izslēgt no ēdienkartes gaļu, pienu, olas, saldumus, alkoholu vai citus produktu ne tik daudz reliģisku apsvērumu dēļ, kā vēloties līdz pirmajām siltajām pavasara dienām atvadīties no pāris liekiem kilogramiem un attīrīt organismu. Un kāpēc gan ne?

Nevajadzētu ieslīgt pārmērībās, gavēņa laikā uzsākot drastisku badošanos, pārtiekot vien no maizes un ūdens. Pietiks, ja izslēgsi no ēdienkartes gaļu, ātrās uzkodas, alkoholu vai ko citu, kā ierobežošana nāks par labu tavai veselībai un pašsajūtai. Lai saglabātu veselīgu ādas, matu un nagu stāvokli, kas pēc nogurdinošā ziemas perioda ir īpaši svarīgi, arī gavēņa laikā vajadzētu vismaz reizi nedēļā iekļaut ēdienkartē zivis – piemēram, piektdienās, kā to dara katoļi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!