Kaut gan gavēnis tradicionāli ir pārdomu un sevis sakārtošanas laiks, novērojumi liecina, ka mūsdienās liela daļa cilvēku vairākas nedēļas pirms Lieldienām nolemj izslēgt no ēdienkartes gaļu, pienu, olas, saldumus, alkoholu vai citus produktu ne tik daudz reliģisku apsvērumu dēļ, kā vēloties līdz pirmajām siltajām pavasara dienām atvadīties no pāris liekiem kilogramiem un attīrīt organismu. Un kāpēc gan ne?
Nevajadzētu ieslīgt pārmērībās, gavēņa laikā uzsākot drastisku badošanos, pārtiekot vien no maizes un ūdens. Pietiks, ja izslēgsi no ēdienkartes gaļu, ātrās uzkodas, alkoholu vai ko citu, kā ierobežošana nāks par labu tavai veselībai un pašsajūtai. Lai saglabātu veselīgu ādas, matu un nagu stāvokli, kas pēc nogurdinošā ziemas perioda ir īpaši svarīgi, arī gavēņa laikā vajadzētu vismaz reizi nedēļā iekļaut ēdienkartē zivis – piemēram, piektdienās, kā to dara katoļi.
Šai laikā ir ieteicams atteikties ne vien no atsevišķām pārtikas produktu grupām, bet arī no dažādām atkarību raisošām nodarbēm, piemēram, smēķēšanas, azartspēlēm vai "sēdēšanas" sociālajos tīklos, vairāk laika veltot saviem tuviniekiem.
Noderīgus ieteikumus, kā sagatavot organismu ēšanas ierobežojumiem, kā arī Pleskavas—Pečoru klostera ēdienkarti Lielā gavēņa pirmajām divām nedēļām, atradīsi šajā rakstā, te stāstījām, kā garšīgi pagatavot makaronus bez kripatiņas gaļas, bezgaļas kartupeļu receptes atradīsi šeit, bezgaļas kotletes – te, liesu burkānu sālātu idejas – šajā rakstā, lētu kāpostu salātu variācijas – šeit, bet te uzzināsi vairākus veidus, kā mājās iemarinēt zivis lētākam un garšīgākam rezultātam.
Lai izdodas!
Gardā gavēņa laika zupa ar grūbām un šķeltajiem zirņiem
Ļoti garšīga un vienkārši pagatavojama gavēņa laika zupa. Izvāri lielo katlu un mielojies trīs dienas no vietas! Noderēs arī pirmsalgas dienām, jo tās sastāvdaļas ir ļoti lētas un visiem pieejamas.
Tunča salāti ar svaigu gurķi un jogurta–ķiploku mērci
Gards un viegls tunča salātu kārtojums ar vārītām olām un svaigu gurķi, kas papildināts ar jogurta–ķiploku mērci.
Gardā prosas biezputra ar medu un sviestu
Prosas biezputra veselīgām brokastīm vai launagam. Karsto putru pasniedz ar aukstu sviestiņu vai saldenu medu.
Cepti pikantie burkāni
Ātrs un garšīgs veids, kā veselīgos burkānus notiesāt pusdienās kopā ar kādu gaļas maltīti. Burkānu garšu izcels ne vien pievienotās garšvielas, bet arī svaigā citrona sula un pētersīļi.
Kartupeļu pankūkas latgaliešu gaumē jeb 'buļbu bliņas'
"Buļbu bliņas" – ļoti gardas kartupeļu pankūkas ar rūgušpienu latgaliešu gaumē.
Gavēņa biešu zupa ar sālītiem gurķiem un putraimiem
Sātīga biešu zupa bez gaļas, bet ar sāļu gurķi un miežu putraimiem.
Zrazi – ar šampinjoniem pildīti kartupeļu plācenīši
Kartupeļu zrazi ar šampinjoniem ir tradicionāls ukraiņu virtuves ēdiens. Plācenīšus pasniedz karstus ar kausētu sviestu vai skābo krējumu.
Tvaicētas biezpiena bumbiņas
Tvaicētas biezpiena bumbiņas saldā vai sāļā variantā. Var pasniegt ar saldētu ogu mērcīti vai sāļā variantā – izkausētu sviestu.
Cepelīni ar biezpiena pildījumu
Cepelīni vislabāk garšo, ja tos pasniedz ar skābu krējumu vai cepta speķa, sīpolu un krējuma mērci.
Rīsi ar paprikas un sīpolu krējuma mērcīti
"Šis ir tas ēdiens, ar ko pabarot izsalkušos kādā brīvdienā vai darbadienas vakarā, kad ilgi negribas stāvēt pie plīts. Ņemam sīpoliņus, burkāniņus un papriku, pasutinām pannā un viss!" par savu recepti raksta Kārlis. Pamēģini arī tu!
Folijā cepti kartupeļi ar ķiplokiem
Folijā cepti kartupeļi ar ķiplokiem un sviestu ikdienas maltītei vai svētkiem.
Biezpiena plāceņi
Gardi biezpiena plāceņi brokastu galdam vai saldam launagam. Ēd ar cukuru un krējumu vai ievārījumu.
Sātīgie tunča salāti brokastīm
Šie salāti absolūti lieliski garšo arī paši par sevi, taču vēl gardāk tie sevi pierādīs, uzsmērēti uz kādas maizītes, iepildīti groziņos vai sendvičā.
Kaltētu sēņu zupa
Kaltētu sēņu zupa – ziemas vakaru rudenīgai garšai.
Sarkano kāpostu un ābolu salāti
Kraukšķīgo sarkano kāpostu salāti ar saldenajiem āboliem un burkāniem. Klāt pagatavo saldenu eļļas, ābolu etiķa un medus mērcīti. Ja vēlies salātus maigākus, šo mērces variantu vari aizstāt ar bezpiedevu jogurtu.
Dārzeņu zupa ar makaroniem
Vienkārši pagatavojama un garda dārzeņu un makaronu zupa žiglām pusdienām vai vakariņām. Ber zupas katlā burkānus, konservētos tomātus un saldētos zirnīšus – tā viss pagatavosies krietni ātrāk.
Tabulē salāti ar bulguru, tomātiem un fetaki sieru
Veselīgi salāti Tuvo Austrumu gaumē – tabulē (tabbouleh) ar bulguru, tomātiem, pētersīļiem, gurķiem un fetas sieru. Ja bulgurs netīk, to var aizstāt, piemēram, ar kuskusu.
Rīsu kotletes jeb plācenīši
Sātīgai maltītei – rīsu kotletes ar dārzeņiem. Veģetāri plācenīši ēšanai ar salātiem vai gardu mērcīti.
Karstie biešu salāti
Karstie biešu salāti – ziemas sezonas "aukstajam" galdam.
Ziedkāpostu un siera sacepums
Vienkāršs ziedkāpostu sacepums, kas papildināts ar siera mērci un sarīvētu sieru virskārtā. Vari izmantot kā Parmezāna sieru, tā rīvētu Krievijas, Holandes vai kādu citu labi kūstošu sieru.
Vienkāršās zivju kotletes
Prasmīgi pagatavotu zivju kotlešu garša ir maiga, tādēļ tām nav nepieciešams pievienot liekas garšvielas. Zivju kotletes var pasniegt gan tradicionālā veidā – ar kartupeļu biezputru un salātiem, gan izmantot tās radošāk, piemēram, gardu zivju burgeru pagatavošanai. Mencas gaļu vari aizstāt arī ar mintaja vai pikšas fileju.
Tomātu zupa ar rīsiem
Pavisam ātri un vienkārši pagatavojama konservēto tomātu zupa ar rīsiem. Zupai piešķirsi svaigāku aromātu un garšu, ja uzreiz pēc pagatavošanas iemaisīsi tajā sakapātus pētersīļus.
Dārzeņu sacepums ar lēcām
Sātīgs lēcu, dārzeņu un olu sacepums jeb "moussaka". Ja baklažāni vai ķirbji negaršo, tos droši vari aizstāt ar burkāniem vai kādu citu dārzeni, kas tīk labāk.
Siļķu rullīši ar bietēs marinētiem sīpoliem, biezpienu un krēmīgiem kartupeļiem
Siļķe ar biezpienu un kartupeļiem ir īstena latviešu virtuves klasika, bet šoreiz piedāvājam to pagatavot neierastā izpildījumā. Biezpiens ar jogurtu un rozā siļķe? Kāpēc gan ne? Šāda krāsaina un koša klasikas interpretācija iepriecinās gan lielus, gan mazus ēdājus, un padarīs īpašu pat visikdienišķāko maltīti.
Prosas putra ar rozīnēm
Prosas putra ar rozīnēm – liec šķīvjos un klāt pasniedz pienu. Putra ir garšīga arī atdzisusi, pārlieta ar pienu.
Ziedkāpostu un pastinaku krēmzupa
Sātīga ziedkāpostu un pastinaku krēmzupa ar atspirdzinošu devu citrona. Ja zupu vēlies asāku, tai var pievienot arī čili.
Pannā cepti ķirbji
Apceptos ķirbjus var pasniegt tūdaļ karstus no pannas, lai saglabātu zeltaino garoziņu. Pirms pasniegšanas var pārliet ar krējumu, pievienot svaigo sieru vai pārkaisīt ar zaļumiem.
Imunitāti stiprinoša burkānu krēmzupa ar ingveru
Sildoša un ātri pagatavojama burkānu krēmzupa ar izteiksmīgo ingveru. Īpaši ieteicams baudīt, lai izvairītos no baciļiem un stiprinātu veselību garšīgi.
Sātīgā sīpolzupa ar sieru un olu
Garda un sātīga sīpolu zupa ir kā radīta, lai sasildītos ziemīgi aukstās dienās.
Pupiņu salāti ar siļķi un granātābolu sēkliņām
Ļoti gardi, koši un zibenīgi pagatavojami salāti, kas būs īsts glābiņš reizēs, kad pie durvīm klauvē negaidīti viesi. Šie salāti ir pagatavojami vien nieka 10 minūšu laikā – visas sastāvdaļas atliek vien salikt bļodā, pārliet ar mērci un pārkaisīt ar spridzīgi košajām granātābolu sēkliņām.
Minestrone mājas gaumē
Kad aukstums aiz loga pieņēmies spēkā, gribas tikai ko sildošu, tāpēc zupa viennozīmīgi ir šīs sezonas labākā izvēle kā pusdienām, tā vakariņām. No tā, kas bija mājās, arī tapa šī variācija par minestroni, bet neliegšos teikt – izdevās lieliska!
Vienkāršie biešu salāti ar ķiploku
Pavisam vienkārši pagatavojami biešu salāti ar ķiploku – sena, garda un veselīga piedeva.
Trīs kāpostu salāti ar apelsīniem
Kāpostu salāti ar apelsīniem, granātāboliem un pistācijām. Jo īpaši piemēroti svētku reizēm – tad tos gatavo dienu iepriekš, lai kāposti ievilktos.
Kraukšķīgie kartupeļi ķiploku eļļā ar gurķu mērci
Kraukšķīgā garoziņā izcepti, ar ķiploku garšu un aromātu... šādi pagatavotiem kartupeļiem grūti turēties pretim, it īpaši, ja piedevās ir sulīga mērcīte, kurā iemērkt tupeņu daiviņas. Pagatavo tos svētku galdam vai sātīgām vakariņām.
Ar kausēto sieru pildītas portobello sēnes
Karstajām uzkodām vai piedevai pie pamatēdiena – šampinjoni pildīti ar kausēto sieru un ceptiem sīpoliem.
Sulīgās burkānu kotletes
Sulīgas un mīkstas burkānu kotletes, kas garšos gan lieliem, gan maziem.
Sātīgais siļķu sacepums ar kraukšķīgu zaļumu rīvmaizes garoziņu
Kraukšķīgā zaļumu garoziņa ir šī vienkāršā, bet gardā un ļoti sātīgā sacepuma akcents. Kartupeļu – siļķu sacepuma maigo garšu īpaši labi papildinās dažādi skābēti vai marinēti dārzeņi, kā arī salāti, piemēram, klasiskie tomātu – gurķu salāti ar dillēm un lociņiem.
Ābolu un pastinaku krēmzupa ar grauzdiņiem
Ātri pagatavojama un sildoša ābolu un pastinaku krēmzupa ar aromātisko salviju. Pasniedz ar grauzdiņiem, kas uzsildīti pannā.
Saldais ķirbju plovs ar sviestu un rozīnēm
Salds un sātīgs ķirbju plovs ar rozīnēm un kausētu sviestu gardām brokastīm vai launagam.
Grūbu un tomātu tabulē salāti ar garšaugiem
Lai gan tabulē salātus parasti gatavo no bulgura, kvinojas vai kuskusa, šī variācija būs vēl gardāka, jo pagatavota no latviskajām grūbām. Noderēs kā ikdienas maltītei, tā svētku galdam.