tunča salāti makaroni pusdienas
Foto: Shutterstock
Lai apņēmīgie gavētāji veiksmīgi nokļūtu līdz Lielā gavēņa finišam, turpinot iesākto tradīciju, piedāvājam ēdienkarti ceturtās gavēņa nedēļas darbdienām. Kā ierasts, katrai dienai piemeklējām trīs receptes: salātus, zupu un pamatēdienu. Lai, cītīgi gavējot, tavi mati un āda nezaudētu veselīgo spīdumu, piektdienas ēdienkartē iekļāvām ēdienus, kuru sastāvā ir zivis. Ēdienkarti papildinājām arī ar pāris sātīgām un gardām bezgaļas pastētēm, kas, uzziestas uz grauzdētas maizes šķēles, ātri palīdzēs remdēt izsalkumu.

Ēdienkarte pirmdienai

Brokastis: Kraukšķīgie redīsu–gurķu salāti ar konservētiem turku zirņiem
Pusdienas: Saldais ķirbju plovs ar sviestu un rozīnēm
Vakariņas: Sarkanās paprikas un apelsīnu krēmzupa

Ēdienkarte otrdienai

Brokastis: Burkānu salāti ar rozīnēm, valriekstiem un ingvera mērci
Pusdienas: Cepta prosa austrumu gaumē – ar olām, burkāniem un zirnīšiem
Vakariņas: Viltoto vistas gaļas frikadeļu zupa

Ēdienkarte trešdienai

Brokastis: Spinātu salāti ar bietēm un olām
Pusdienas: Dārzeņu sacepums ar lēcām
Vakariņas: Makaronu un siera zupa

Ēdienkarte ceturtdienai

Brokastis: Graudainais biezpiens ar redīsiem un zaļumiem
Pusdienas: Ātrie makaroni ar pupiņām un tomātiem
Vakariņas: Tomātu zupa ar baziliku un saldo krējumu

Ēdienkarte piektdienai

Brokastis: Tunča salāti ar svaigu gurķi un jogurta–ķiploku mērci
Pusdienas: Siļķu rullīši ar bietēs marinētiem sīpoliem, biezpienu un krēmīgiem kartupeļiem
Vakariņas: Ātrā tunča–turku zirņu zupa

Padoms: ja starp trīs galvenajām dienas ēdienreizēm tevi moka izsalkums, ko neizdodas remdēt, graužot salātlapas, tad pagatavo kādu no mūsu piedāvātajām bezgaļas pastētēm, ko vari, iepildītu aizvākojamā trauciņā, uzglabāt ledusskapī vismaz 3–4 dienas.

Visas ēdienkartē norādītās receptes atradīsi mūsu sarūpētajā izlasē.

Lai labi garšo!

Kraukšķīgie redīsu–gurķu salāti ar konservētiem turku zirņiem

Foto: Shutterstock

Zibenīgi pagatavojami salāti, kas izceļas ne vien ar savu košo krāsu paleti, bet arī ar nepārspējamu kraukšķīgumu, savukārt turku zirņi tiem piešķir sātīgumu. Tieši tas, kas vajadzīgs pavasarīgi vieglai maltītei!

Lasīt vairāk

Burkānu salāti ar rozīnēm, valriekstiem un ingvera mērci

Foto: Shutterstock

Gardi burkānu salāti ar pikantu ingvera un citrusaugļu mērci. Salātos paslēpušās rozīnes un valrieksti, taču tās var aizvietot ar svaiga ābola gabaliņiem, bet valriekstu vietā izmantot jebkurus citus riekstus.

Lasīt vairāk

Spinātu salāti ar bietēm un olām

Foto: Shutterstock

Veselīgām un vieglām pusdienām – spinātu un biešu salāti. Pasniedz ar jogurta mērcīti vai tāpat ar eļļu.

Lasīt vairāk

Graudainais biezpiens ar redīsiem un zaļumiem

Foto: Shutterstock

Pavasarīgi vieglu uzkodu var pagatavot, sajaucot graudaino biezpienu ar redīsiem un zaļumiem. Var izvēlēties jebkādus zaļumus, kas mājās, piemēram, tomātus un Ķīnas kāpostu.

Lasīt vairāk

Tunča salāti ar svaigu gurķi un jogurta–ķiploku mērci

Foto: Shutterstock

Gards un viegls tunča salātu kārtojums ar vārītām olām un svaigu gurķi, kas papildināts ar jogurta–ķiploku mērci.

Lasīt vairāk

Sarkanās paprikas un apelsīnu krēmzupa

Foto: Shutterstock

Vienkārša un ātra paprikas un apelsīnu zupa žiglām pusdienām. Ziemā zupu ēd siltu, bet vasarā to var baudīt arī aukstu, vēsumam pievienojot kādu ledus gabaliņu.

Lasīt vairāk

Viltotās vistas gaļas frikadeles

Foto: Shutterstock

Viltotās vistas gaļas frikadeles - tiem, kuri neēd gaļu.

Lasīt vairāk

Makaronu un siera zupa

Pavaicā bērnam, ko viņš vēlas vakariņās. Visticamāk, biežākā atbilde būs - frī kartupelīšus vai makaronus ar sieru. Pavaicā sev kā mamma, ko tu vēlētos, lai bērns ēd vakariņās. Protams, zupu! Šī recepte būs kā kompromiss mammas un bērna vēlmēm. Pagatavo siera zupu ar makaroniem!

Lasīt vairāk

Tomātu zupa ar baziliku un saldo krējumu

Foto: PantherMedia/Scanpix

Tomātu zupa ar baziliku un saldo krējumu īpaši garšīgi ar svaigu franču baltmaizi (vai arī apgrauzdētu baltmaizi), sviestu un rīvētu sieru.

Lasīt vairāk

Ātrā tunča un turku zirņu zupa

Foto: L. Grēviņa

Ar šo nedaudz austrumniecisko tunča - turku zirņu zupu pārtikas pētniece Laura Grēviņa piedalās BioLoģiskās zupas izaicinājumā. Visas zupas sastāvdaļas, izņemot laima lapas un konservēto tunci, ir bioloģiskas. Savukārt tuncis nāk no ilgtspējīgas zivjsaimniecības, nozvejots ar tradicionālām metodēm, nekaitējot citiem jūras iemītniekiem.

Lasīt vairāk

Saldais ķirbju plovs ar sviestu un rozīnēm

Foto: Shutterstock

Salds un sātīgs ķirbju plovs ar rozīnēm un kausētu sviestu gardām brokastīm vai launagam.

Lasīt vairāk

Cepta prosa austrumu gaumē – ar olām, burkāniem un zirnīšiem

Foto: (c) Gards, ka nenoēsties

"Šādi es jau gadiem gatavoju rīsus, kad sakārojas ko austrumniecisku, bet šoreiz nolēmu paeksperimentēt ar prosu. Tiem, kas ķīniešu ēstuvē ar prieku izvēlas ceptus rīsus ar olu, noteikti ies pie sirds arī šādi pagatavota prosa," – savu recepti piesaka kulinārā bloga "Gards, ka nenoēsties!" autore Diāna.

Lasīt vairāk

Ātrie makaroni ar pupiņām un tomātiem

Foto: Shutterstock

Ātri pagatavojami makaroni ar pupiņām, tomātiem un oregano – gardai un sātīgai pusdienu maltītei. Kapāti pētersīļi un rīvēts siers šim pastas ēdienam piešķir vēl labāku garšu.

Lasīt vairāk

Dārzeņu sacepums ar lēcām

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Sātīgs lēcu, dārzeņu un olu sacepums jeb "moussaka". Ja baklažāni vai ķirbji negaršo, tos droši vari aizstāt ar burkāniem vai kādu citu dārzeni, kas tīk labāk.

Lasīt vairāk

Siļķu rullīši ar bietēs marinētiem sīpoliem, biezpienu un krēmīgiem kartupeļiem

Foto: DELFI

Siļķe ar biezpienu un kartupeļiem ir īstena latviešu virtuves klasika, bet šoreiz piedāvājam to pagatavot neierastā izpildījumā. Biezpiens ar jogurtu un rozā siļķe? Kāpēc gan ne? Šāda krāsaina un koša klasikas interpretācija iepriecinās gan lielus, gan mazus ēdājus, un padarīs īpašu pat visikdienišķāko maltīti.

Lasīt vairāk

Lēcu pastēte ar riekstiem un žāvētām plūmēm

Vai kādreiz ir nācies nobaudīt pastēti, kas nav no gaļas? Mūsdienu virtuvē veģetārās pastētes ieņem nozīmīgu vietu gandrīz katra labāka restorāna ēdienkartē. Bieži šie ēdieni var lepoties pat ar lielāku uzturvērtību un cilvēkam sniegto labumu. Īpaši tad, ja tā ir lēcu pastēte. Tā ir olbaltumvielām bagāta, turklāt aplaimos jūsu garšas kārpiņas ar valriekstu un žāvētu plūmju garšu.

Lasīt vairāk

Pikantais tomātu humuss ar baziliku

Foto: Publicitātes attēls

Gards turku zirņu smēriņš jeb humuss ar tomātiem, čili un baziliku. Baudi humusu ar kraukšķīgām sāļajām vafelēm, grauzdiņiem, dārzeņu gabaliņiem vai citām uzkodām. Recepti piedāvā raidījuma "Gatavo 3" kulināre Linda Vilmansone sadarbībā ar "Selga".

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!