Kādas spinātu lapiņas būtu ieteicams izvēlēties – lielas vai mazāka izmēra? Uztura speciāliste Eva Kataja skaidro: "Nav lielas starpības, vai uzturā lieto mazās spinātu lapiņas vai lielās, nobriedušās spinātu lapas. Vitamīnu, minerālvielu un citu savienojumu sastāvs ir atkarīgs no augsnes, kurā spināti auguši, nevis lapiņu izmēra. Tāpēc droši var ēst tās, kuras labāk patīk." Speciālistu viedokli, kādēļ tomēr arī šos veselīgos zaļumus vajadzētu ēst ar mēru, uzzināsi šajā rakstā.
Kad spināti pārnesti no veikala, jādomā arī par to, kā šos veselīgos zaļumus ilgāk saglabāt svaigus. Kā gan tos uzglabāt, lai lielais spinātu iepakojums nebūtu jānotiesā jau nākamās dienas laikā? Izrādās, lielākā kļūda, ko pieļaujam pēc spinātu maisiņa atvēršanas, ir tāda, ka atlikušos spinātus mēs tur arī atstājam. Spinātiem būs ilgāks mūžs, ja tos pārliksi tīrā, cieši aizspiežamā plastmasas maisiņā, kurā ieklāta papīra dvieļa sloksne. Kāpēc tas tā, uzzināsi, izlasot šo noderīgo padomrakstu.
Lai iedvesmotu tevi vitamīniem bagātai nedēļas nogalei, sarūpējām 21 recepti, kur tieši spināti "spēlē galveno vijoli".
Lai garšīgas un veselīgas tev šīs brīvdienas!
Laša un spinātu sacepums smilšu mīklas groziņā
Krēmīgs laša–spinātu sacepums, kas pildīts trauslā mīklas groziņā. Vispiemērotākā mīkla būs trauslā smilšu mīkla, kuras recepti vari izlasīt šeit. Var arī izmantot gatavo kārtaino mīklu.
Pasta ar zaļumiem un fetu
Vieglāka pastas versija – ar krāsainiem tomātiem, spinātu pesto un rukolu. Līdzsvaram – nedaudz sāļais fetas siers. Recepti piedāvā Linda Tellgrena, bloga "Lindas virtuve" autore.
Spinātu-kartupeļu biezenis ar tītara gaļas bumbiņām un sēņu mērci
Biezeņa koši zaļā krāsa un bagātīgā garša pārsteigs gan lielus, gan mazus ēdājus, it īpaši salikumā ar sulīgajām tītara gaļas bumbiņām un krēmīgo sēņu mērci.
Lazanja ar spinātiem un tītara gaļu
Sātīga, sulīga, koša un bezgala garda - tāda ir šī lazanja, ko gatavojam ģimenē.
Kūpinātas vistas salāti ar spinātiem, bumbieri un zilo sieru
Kūpinātas vistas salāti ar spinātiem, bumbieri un zilo sieru – īstam garšu baudījumam.
Karstmaize ar šampinjoniem, spinātiem un Krievijas sieru
Karstmaize ir ideāli piemērota brokastīm, bet tikpat labi launagā vai vieglās pusdienās tā itin labi remdēs apetīti, it sevišķi, ja ar sieru nebūsi skopojies. Izmēģini šo Lindas Vilmansones piedāvāto recepti, lai pats par to pārliecinātos!
Pildīta vistas krūtiņa ar spinātiem un fetas sieru
Sulīgas vistas krūtiņas, kas pildītas ar veselīgajiem spinātiem un sadrupinātu fetas sieru. Pasniedz pusdienās vai vakariņās ar salātiem, tvaicētām pupiņām vai zaļajiem zirnīšiem.
Spinātu salāti ar bietēm un olām
Veselīgām un vieglām pusdienām – spinātu un biešu salāti. Pasniedz ar jogurta mērcīti vai tāpat ar eļļu.
Ceptas portobello sēnes ar spinātiem un sieru
Pildīt var ne tikai kabačus, bet arī sēnes – pamēģini gardās portobello sēnes, kurās salikti spināti un siers. Recepti piedāvā Justīne un Monika no bloga "Divi10.com".
Fiksā skābeņu un spinātu krēmzupa
Vienkārša, ātra un pavasarim ļoti atbilstoša krēmzupa no skābenēm un spinātiem. Zupu var ēst gan siltu, gan aukstu.
Saldā kartupeļa salāti ar sieru un spinātiem
Mazliet citādi, bet ne mazāk garšīgi lapu salāti par tiem, ko ierasts gatavot. Izmēģini pagatavot spinātu salātus, kam ierasto tomātu vai gurķu vietā pievienoti krāsnī apcepti saldie kartupeļi. Bet izteiktākai garšai pievieno kādu ne visai treknu sieru. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā Monika un Justīne, bloga Divi10.com autores.
Pikantie rīsi ar vistas gaļu un spinātiem
Mazliet pikantuma ēdienam nāk tikai par labu, īpaši, ja tie ir tik pazīstamie rīsi un vistas gaļa, kas pagatavota mazliet citādi, nekā ierasts. Paspilgtini savu ēdienreizi ar garšvielām, un rezultāts būs patiešām lielisks – šoreiz ar koriandru un kariju.
Spageti saldā krējuma mērcē ar spinātiem
Ja ledusskapī glabājas bunte spinātu, bet zupa nešķiet tas kārdinošākais veids, kā tos likt lietā, pagatavo sātīgu maltīti no spageti, zaļumus liekot lietā mērces gatavošanā. Krēmīgi, sātīgi un vasarīgi!
Kaneloni ar spinātu-rikotas pildījumu
Kad rīsi, griķi, makaroni un citi ikdienā bieži gatavoti ēdieni apnikuši, vērts izmēģināt kaneloni, kas sacepti vienā pannā, pabaros visu izsalkušo ģimeni, un paliks vēl pāri nākamās dienas pusdienām.
Lēcu salāti ar ķirštomātiem, spinātiem un sarkano sīpolu
Mīkstu zaļo lēcu salāti ar svaigiem ķirštomātiem, svaigām spinātu lapām un kraukšķīgu sarkano sīpolu. Vienkārša un ātri pagatavojama maltīte veģetārām pusdienām vai piedeva vakariņām.
Vistas fileja ar Parmezāna sieru un spinātu makaroniem
Gards veids, kā pagatavot iecienīto vistas fileju - panē to Parmezāna sierā! Savukārt makaronus pasniedz kopā ar ceptiem tomātiem, ikdienas maltītei piešķirot mājas restorāna noskaņu. Lai labi garšo!
Pasta ar zilo sieru, spinātiem un ciedru riekstiem
Vienkārša ideja, kā ātri pagatavot maltīti un atgūt enerģiju pēc nogurdinošas dienas. Spinātu lapas piešķirs makaroniem svaigumu, zilais siers - pikantumu, savukārt ciedru rieksti - kraukšķīgumu un papildu sātīgumu. Lai labi garšo!
Spinātu un lēcu salāti ar cukurzirņiem un graudu sinepju mērci
Vasara un saulgriežu laiks ir aktīvākā grilēšanas sezona, un viens no iecienītākajiem grila produktiem ir dažādi pagatavota vistas gaļa.
Spinātu salāti ar kūpinātu lasi un mocarellu
Spinātu salāti ar kūpinātu lasi - izsmalcinātam gardēdim.
Pildītās pankūkas ar spinātiem un biezpienu
Pankūkas ar bagātīgu spinātu un biezpiena un krēmsiera pildījumu garšos visai ģimenei. Pildījumu īpaši dekoratīvu padara atsvaidzinoši zaļie spināti.
Pārlocītās picas ar malto gaļu un spinātiem
Tiem, kas, nespēdami pretoties gaļas baudīšanai, atturēsies no gavēņa, noderēs šī sātīgā recepte pārlocītajai picai, kurā paslēpusies ne tikai malta jēra gaļa, bet arī spināti, rieksti, sīpoli, kartupeļi un aromātiska garšvielu buķete. Tikai nekārdiniet gavētājus ar šo ēdienu, jo galarezultāts smaržo pārāk kārdinoši!