Gluži kā vistu olas, arī izmērā mazākās paipalu oliņas var gan cept, gan vārīt, gan plaucēt. Tikai jāņem vērā, ka tās būs gatavas daudz īsākā laika sprīdī. Mīkstas paipalu olas vari izvārīt vien pusotras minūtes laikā, bet cieti novārītas paipalu olas būs jāvāra tikai 3–4 minūtes. Pēc vārīšanas paipalu olas kādu brīdi paturi aukstā ūdenī, bet pēc tam lobi, sākot no spicā gala.
Ja mājās ir tikai paipalu olas un vēlies ar tām aizstāt receptē nepieciešamās vistu olas, tad aptuvena proporcija ir piecas paipalu olas pret vienu vistas olu.
Šeit uzzināsi citus noderīgus ieteikumus, kas palīdzēs pagatavot paipalu olas nevainojami un izmantot dažādos neparastos veidos.
Kā liecina informācija paipalu audzētāju "Paipal" mājaslapā, viena no vērtīgākajām paipalu olu īpašībām ir tāda, ka tās ilgi saglabājas svaigas. Istabas temperatūrā paipalu oliņas var glabāt 30 dienas, bet ledusskapī – divus mēnešus. Šī iemesla dēļ paipalu olas būs – salīdzinot ar vistu olām – daudz drošāk izmantojamas jēlā veidā, pievienojot tās tartaram vai, piemēram, gatavojot majonēzi.
Miniatūrās oliņas dekoratīvi izskatīsies arī pārgrieztas uz pusēm un pievienotas salātiem vai, piemēram, lašmaizītēm. Tāpat vari tās izmantot kā neparastu akcentu krāsainiem un sātīgiem pastas ēdieniem vai svētku pīrāga rotāšanai.
Lai priecīgas un garšīgas Lieldienas!
Svaigie salāti ar redīsiem, paipalu olām un dīgstiem
Ātri pagatavojami un viegli pusdienu salāti, kas būs gatavi dažās minūtēs. Paipalu oliņas nāksies vārīt krietni īsāku laiku nekā parastās, bet garšos vēl jo labāk.
Zaļie salāti ar tunci un olām
Gardi zaļie salāti ar tunci - slaveno "Nicoise" salātu variācija.
Spageti Vidusjūras gaumē ar tunci, tomātiem un paipalu olām
Vienkārša recepte, lai gada aukstajā laikā nedaudz ienestu svaigo Vidusjūras garšu. Svarīgi izvēlēties labas kvalitātes tunci. Recepti "Tasty" lasītājiem piedāvā Linda Tellgrena, bloga "Lindas virtuve" autore, un "Dobeles dzirnavnieks".
Vakariņu maizītes ar biezpienu, paipalu olām un tītara šķiņķi
Gardas maizītes nav domātas brokastīm vien – vakariņās izsalkumu remdēt palīdzēs rudzu maizītes ar paipalu olām un šķiņķi. Lai našķis būtu veselīgāks, smēriņam izmanto vājpiena biezpienu un grieķu jogurtu. Receptes autore ir Linda Vilmansone, viena no raidījuma "Gatavo 3" kulinārēm.
Rasols ar trīs veidu gaļu un paipalu olu majonēzi
Savu gardo versiju par visiem zināmo rasolu interneta vietnes "Facebook" domubiedru grupā "Mēs gatavojam!" piedāvā Ieva Opule. Viņa iesaka rasolu gatavot no trīs veidu gaļām, papildinot šos gardos salātus ar pašgatavotu paipalu olu majonēzi.
Grūbu un meža ķiploku putra ar mīksti vārītām paipalu olām un grauzdētiem valriekstiem
Radoša ideja Lieldienu galdam - grūbu putra ar meža ķiplokiem, mīksti vārītām olām un grauzdētiem valriekstiem. Recepti iesaka "Eco catering" dibinātājs, šefpavārs Rihards Frīdenbergs-Kalniņš.
Gardā rudzu maizīte ar paipalu olu, spinātiem un prošuto šķiņķi
Sajūti, kā nokraukšķ tumši brūnā garoziņa, kas aptver visu vērtīgo - šķiedrvielām bagātos rudzu pilngraudu maizes valgajā mīkstumā, ķimeņu pikantumu un rudzu iesala saldeno garšas niansi…
Svaigie lapu salāti ar kartupeļu pankūku un laša tartaru
Svinībām vai īpašai ēdienreizei - svaigie lapu salāti ar kartupeļu pankūku un laša tartaru. Recepti iesaka restorānu tīkls "Tex-Mex".
Sāļais Lieldienu pīrāgs - Roberto Meloni ģimenes tradīcija
Itālijā Lieldienu galdā tiek celts jēra cepetis, sāļais pīrāgs un dažādi saldie ēdieni. Savukārt olu krāsošana un ripināšana dziedātājam Roberto Meloni bija patīkams jaunums, ierodoties Latvijā. Viesojoties pie "Aikāgaršo" šefpavāra, Roberto Meloni pagatavoja tradicionālo Meloni ģimenes sāļo Lieldienu pīrāgu. "Šī pīrāga recepte ir sena mūsu ģimenes tradīcija, kuru katrās Lieldienās gatavo mana māsa. Turklāt tas noteikti labi iederēsies arī uz latviešu svētku galda," stāsta Roberto.
Neīstie Cēzarsalāti ar vistas fileju, bekonu un cieto sieru
"Pieļauju, ka ar Cēzarsalātiem nav ne mazākās saistības, īpaši mērce, bet visiem TIK ļoti garšo šie salāti. Un tik dekoratīvi un smuki..." raksta receptes autore Gundega Kļava-Onzole.
Makaronu salāti ar šprotēm
Vienkāršu un ātri pagatavojamo makaronu salātu recepti piedāvā restorāna "YOLO" šefpavārs Artūrs Freibergs. Šis ēdiens tika gatavots labdarības pasākuma meistarklases ietvaros, no produktiem, kuri iekļauti pārtikas bankas "Paēdušai Latvijai" izsniegtajās pārtikas pakās.
Laša tartars ar avokado un vārītu paipalu olu
Skaists galda papildinājums – vienkārši pagatavojams laša tartars ar avokado un paipalu olu.