Lieliski ir arī tas, kas menca ir meklējama ne vien saldēto zivju plauktos, bet noķerama arī Baltijas jūrā, tādēļ varam to iegādāties veikalos un tirgū arī svaigā veidā. Mencas baltā gaļa ir ļoti blīva, maiga un liesa, tādēļ īpaši ieteicama tiem, kas vēlas atvadīties no liekajiem kilogramiem. Mencās ir arī daudz minerālvielu – īpaši kalcija, jona un selēna.
Mencu var gatavot dažādi – gan izmantot gardu kotlešu pagatavošanai, gan vienkārši apcept uz pannas līdz kraukšķīgai garoziņai, gan ņemt par pamatu sātīgas un aromātiskas zivju zupas pagatavošanai. Tā lieliski garšos arī izcepta uz grila.
Padoms: ja mencu pirms grilēšanas viegli iemarinēsi vai iesālīsi, tās gaļa kļūs stingrāka.
No mencas vari pagatavot arī krēmīgus sacepumus, fritēt un pasniegt ar kraukšķīgiem kartupelīšiem vai, ievīstītu mīklas mētelītī, izmantot kā garda zivju pīrāga pildījumu.
Lai labi garšo!
Mencas pīrāgs rauga mīklas 'mētelītī'
Mencas pīrāgs īpaši skaistā "iesaiņojumā", kas slēpj sulīgu, maigu baltās zivs gaļu.
Cepeškrāsnī cepta mencas fileja
Lai pagatavotu šo gardo maltīti, nepieciešama vien mencas fileja, Santa Maria piedeva zivīm ar citronu, akmens sāls, citrona daiviņa un nedaudz sviesta. Un, protams, cepeškrāsns un 20 minūtes laika. Lai labi garšo!
Mencas kotletes ar zirņu biezeni un zeltainiem kartupeļu stienīšiem
Mencas kotletes ar kartupeļu stienīšiem ir variācija par angļu virtuves "fish and chips". Karijs klasiskajam garšu salikumam piešķir nedaudz eksotisku noti.
Kraukšķīgā alus mīklā panēta zivs ar ceptiem kartupeļiem
Perfektam nedēļas sākumam jaunu sparu un kārdinošu noskaņu radīs recepte ar slaveno angļu fish and chips ēdienu. Protams, šis nav ēdiens, ko var atļauties ēst katru dienu, taču lietainā pirmdienā, tā, iespējams, būs labākā izvēle sevis palutināšanai, turklāt pagatavošana nav nemaz tik sarežģīta, kā tas varētu sākotnēji šķist.
Cepta mencas fileja kokosriekstu mētelītī
Pamēģini ierastās rīvmaizes vietā zivs panēšanai izmantot kokosriekstu skaidiņas. Veidosies nedaudz saldena garoziņa, kas lieliski saderēsies ar baltajām zivīm. Pasniedz ar zaļajiem lapu un gurķu salātiem, mērcei sajaucot majonēzi ar bezpiedevu jogurtu un nedaudz saldās čili mērces.
Lielais mencas pīrāgs
Ļoti gardais un glītais trauslās smilšu mīklas pīrāgs nevarēs atstāt vienaldzīgu nevienu. Zeltains, smaržīgs, pildīts ar kartupeļiem, sīpoliem un mencas filejas gabaliņiem. Pasniedz ar zaļajiem salātiem. Trauslo mīklu var aizstāt ar veikalos nopērkamo kārtaino mīklu.
Pannā cepta menca ar karamelizētiem puraviem un gailenēm
Vasaras zivju ceturtdienas gardums – apceptas gailenes un puravi ar gardu sīpolu mērci, bet tam visam pa virsu apcepta mencas fileja. Derēs gan pusdienām, gan vakariņām.
Cepta menca zem kraukšķīgas garoziņas
Tik viegli pagatavojams un gards zivju sacepums ar maizes un siera drupaču garoziņu. To var pasniegt gan ikdienā, gan svētku reizē.
Alus mīklā panēta zivs fileja ar kartupeļu salmiņiem
Gaisīgā alus mīklā pagatavota mencas fileja ar kartupeļu salmiņiem jeb variācija ap britu slaveno ēdienu "fish and chips". Pasniedz kā uzkodu kopā ar mērcīti un salātiem vai citām piedevām.
Vienkāršās zivju kotletes
Prasmīgi pagatavotu zivju kotlešu garša ir maiga, tādēļ tām nav nepieciešams pievienot liekas garšvielas. Zivju kotletes var pasniegt gan tradicionālā veidā – ar kartupeļu biezputru un salātiem, gan izmantot tās radošāk, piemēram, gardu zivju burgeru pagatavošanai. Mencas gaļu vari aizstāt arī ar mintaja vai pikšas fileju.
Zivju zupa ar fenheli un sarkanajām pupiņām
Garšām bagāta sarkano pupiņu un mencas zupa, kurai pievienots Vidusjūras dārgums – fenhelis. Zupu pasniedz vēl karstu, liekot klāt smaržīgos pētersīļus.
Zivju kroketes ar kukurūzu un spinātiem
Cepeškrāsnī ceptas mencas filejas kroketes ar kukurūzu, grauzdiņiem un spinātiem.
Krēmīgais mencas un puravu sacepums
Mencas – puravu sacepumu pasniedz ar kartupeļu biezeni un svaigu drāzeņu salātiem.
Gardie Liepājas menciņi
Liepājas viesi zina, ka pilsētas restorānos un kafejnīcās var nobaudīt vietējo ēdienu "Liepājas menciņi" – pēc senas Dienvidkurzemes receptes podiņā pagatavotus kartupeļus ar kūpinātu mencu un sīpoliem. Agrāk šī ēdiena gatavošanai tradicionāli tika izmantota saulē kaltēta menca, bet šāda delikatese mūsdienas ir reti kur sameklējama, tādēļ pamēģini šo gardo ēdienu pagatavot, izmantojot kūpinātu mencu.