diļļu mērce ēdiens
Foto: Shutterstock
Nav noslēpums, ka lielai daļai latviešu, gluži kā pašmāju kulta filmas "Limuzīns Jāņu nakts krāsā" galvenajai varonei Mirttantei, dilles garšo tik ļoti, ka tās esam gatavi šķīt iekšā pa taisno no dobes, apēdot kaut kilogramu dienā. Iespējams, šis apgalvojums ir nedaudz pārspīlēts, bet tikai pavisam mazliet, jo dilles droši varam kronēt par Latvijas nacionālo garšaugu: tomātu salāti, aukstā zupa, gaileņu mērce, kūpošu tupeņu bļoda – latviešaprāt, diļļu nekad nevar būt par daudz, jo tās tikai uzlabo garšu. Arī pareizi piemeklēta, garšīga mērce spēj ēdienu padarīt vēl garšīgāku, tādēļ šoreiz nolēmām šīs abas labās lietas apvienot un piedāvājam piecas vienkārši pagatavojamu diļļu mērču receptes – gan siltas, gan aukstas – lai tavu dzīvi padarītu vēl garšīgāku.

Majonēze, krējums, dilles un ķiploks – tikai četras sastāvdaļas, bet rezultāts tiešām pārliecinošs. Pikantajā diļļu mērcē var pamērcēt dārzeņu stienīšus, kukurūzas čipsus vai pārliet mērci kūpošiem jaunajiem kartupelīšiem.

Diļļu mērce ar pikanto kaperu gabaliņiem ir biezāka pēc konsistences un būs lielisks papildinājums dažādiem svaigajiem salātiem, kā arī iederēsies uz uzkodu galda, kā piedeva dārzeņu platei, čipsiem un sālsstandziņām. Arī šašliks, kebabi un citi gaļas un zivju ēdieni būs vēl gardāki, papildināti ar šo mērcīti.

Līdzīgiem mērķiem vari izmantot arī grieķu tradicionālo "tzatziki" – aromātisku jogurta mērci, kur diļļu garšu papildina svaigs gurķis, piparmētra un šļuciņa citronu sulas.

Silto siera mērču cienītāji būs sajūsmā par kausētā siera mērci ar bagātīgu kapātu diļļu piedevu, ko vari pasniegt kā pamatēdienu, pārlejot makaroniem vai ceptu kartupeļu šķēlītēm. Savukārt siltā krējuma–diļļu mērce ir pavisam ātri un vienkārši pagatavojama, bet to vari izmantot dažādos veidos – gan kā pamatēdienu ar kartupeļu biezputru vai vārītiem griķiem, gan sutināt mērcē vistas gabaliņus, kotletes vai karbonādes.

Lai labi garšo!

Diļļu mērce ar kaperiem

Foto: Shutterstock

Diļļu mērce ar kaperiem - aizdars gardiem svaigu dārzeņu salātiem.

Lasīt vairāk

Vienkāršā krējuma-diļļu mērce

Foto: Shutterstock

Vienkāršā krējuma–diļļu mērce gardam aizdaram.

Lasīt vairāk

Tzatziki – ķiploku mērce ar dillēm, piparmētrām un citronu

Foto: Shutterstock

Tzatziki - garda un aromātiska jogurta mērcīte ar svaigu gurķi, ķiplokiem, dillēm, piparmētrām un citronu sulu.

Lasīt vairāk

Karstā siera mērce ar dillēm

Foto: Shutterstock

Karstā mērce no kausētā siera ar dillēm - kā piedeva pamatēdienam vai uzkodu galdam.

Lasīt vairāk

Diļļu mērce - piedeva čipšiem un dārzeņiem

Diļļu mērci - piedevu čipšiem un dārzeņiem vislabāk baudīt, kopā ar svaigiem burkāniem, papriku, tomātiem, skābiem/svaigiem gurķiem un protams čipsiem!

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!