spināti kokteilis smūtijs pavasaris detokss
Foto: Shutterstock
Vai atceries amerikāņu multfilmu par jūrnieku Papaju, kuram vienmēr pie rokas bija skārdene ar spinātiem? Viņš to iztukšoja vienā malkā, pirms metās cīņā ar pretinieku, un cīņa vienmēr beidzās ar Papaja uzvaru. Spināti var būt lielisks palīglīdzeklis arī cīņā ar pavasarim raksturīgo nogurumu un spēku izsīkumu.

Dienā apēdot pāris saujas spinātu tik stiprs kā Papajs, iespējams, nekļūsi, taču sulīgās, zaļās lapiņas ir lielisks dzelzs avots un satur rekordlielu K vitamīna daudzumu, kas ietekmē kaulu stiprību, tādēļ pavasara sezonā tās būtu noteikti ieteicams iekļaut ēdienkartē.

Maldīgs ir priekšstats, ka spināti nav garšīgi, patiesībā tie ir kraukšķīgi, sulīgi un nedaudz atgādina skābenes. To sagatavošana neprasa lielas pūles vai laiku. Zaļās lapiņas ir rūpīgi jānomazgā un jānosausina. Lai ar spinātiem uzņemtu pēc iespējas vairāk veselīgo uzturvielu, labāk tos izmantot termiski neapstrādātus. Ja spināti paredzēti ēšanai svaigā veidā, tos sagriež vai saplucina tāpat kā salātlapas, samaisa ar pārējām piedevām un pārlej ar kādu vieglu mērci uz eļļas vai bezpiedevu jogurta bāzes. Ja izmantosi maigās, mazās "baby" spinātu lapiņas, tās dorši vari likt salātos nesasmalcinātas.

  • Šajā rakstā skaidrojām, kā nepārvērst veselīgus salātus kaloriju bumbā un atklājām receptes figūrai draudzīgām salātu mērcēm.


Spināti lieliski garšo arī sablendēti dažādos – gan saldos, gan sāļos – veselības kokteiļos, papildināti ar dažādiem augļiem un dārzeņiem. Spināti kokteiļiem piešķirs skaistu, spilgti zaļu krāsu, kas, jau uz glāzi paskatoties vien, liks sajust spēka un enerģijas pieplūdumu.

Lai labi garšo!

Siltie turku zirņi ar spinātiem un fetas sieru

Foto: Shutterstock

Siltie turku zirņi, kam pievienoti asie Kajēnas pipari un gardais fetas siers, būs pikanta un ātri pagatavojama piedeva gaļas ēdieniem vai zivīm.

Lasīt vairāk

Spinātu salāti ar bietēm un olām

Foto: Shutterstock

Veselīgām un vieglām pusdienām – spinātu un biešu salāti. Pasniedz ar jogurta mērcīti vai tāpat ar eļļu.

Lasīt vairāk

Pavasara bērzu sulas smūtijs ar spinātiem, kivi un saldētām jāņogām

Foto: DELFI

Gardu smūtiju var pagatavot arī no bērzu sulām – to pateiks ikviens smūtiju gatavošanas amatieris. Šoreiz spēcinošajā kokteilī paslēpušies arī spināti, kivi un saldētās jāņogas.

Lasīt vairāk

Zaļie ziemas salāti ar granātāboliem un saldskābo mērci

Foto: Publicitātes attēls

Spinātu lapiņas, paprika, avokado, āboli un granātāboli – garšīgu salātu pamats. Ja vēl papildināti ar kraukšķīgiem riekstiem un saldeni skābenu mērcīti, tie būs patiesi izdevušies. Recepti piedāvā uztura speciāliste un pavāre Jevgēnija Jansone.

Lasīt vairāk

Kūpinātas vistas salāti ar spinātiem, bumbieri un zilo sieru

Foto: Shutterstock

Kūpinātas vistas salāti ar spinātiem, bumbieri un zilo sieru – īstam garšu baudījumam.

Lasīt vairāk

Zaļais augļu smūtijs

Foto: DELFI

Svaigs, vasarīgs un gana sātīgs kokteilis, lai aizstātu brokastis vai pamielotos ar to launagā.

Lasīt vairāk

Svaigie salāti ar vistu un ķiršiem

Foto: Shutterstock

Svaigi, mazliet grēcīgi, bet vasarai tieši laikā – lapu salāti ar apceptu vistas fileju un svaigiem, sulīgiem ķiršiem. Saldais mutē mīsies ar sāļo, bet sinepju mērcīte piešķirs patīkamu sīkstumu.

Lasīt vairāk

Spinātu salāti ar fetas sieru, zemenēm un valriekstiem

Foto: Shutterstock

Ātri pagatavojami un ļoti vasarīgi salāti. Veselīgajiem spinātiem lieliski piestāvēs sulīgās un saldās zemenes, bet maltīti papildinās fetas siers un valrieksti.

Lasīt vairāk

Zaļais tropisko augļu kokteilis ar spinātiem

Foto: Shutterstock

Pēc garās ziemas svarīgi uzņemt organismam nepieciešamās uzturvielas, īpaši, ja tiek ievērots gavēnis. Dzīvesstila bloga "Happywhispers.lv" autore un veselīga dzīvesveida entuziaste Līga Andžāne sadarbībā ar AS “Dobeles dzirnavnieks” piedāvā garda, neierasti eksotiska okteiļa recepti, kas derēs arī vegānisma piekritējiem.

Lasīt vairāk

Lēcu salāti ar ķirštomātiem, spinātiem un sarkano sīpolu

Foto: Shutterstock

Mīkstu zaļo lēcu salāti ar svaigiem ķirštomātiem, svaigām spinātu lapām un kraukšķīgu sarkano sīpolu. Vienkārša un ātri pagatavojama maltīte veģetārām pusdienām vai piedeva vakariņām.

Lasīt vairāk

Spinātu salāti ar zemenēm un kazas sieru

Foto: Shutterstock

Zemenes ir izcilas kombinācijā ar pikantiem ēdieniem. Zaļos salātus tās atsvaidzina, tiem piešķirot īpašu aromātu un svaigumu. Vasarīgi jauka saspēle zemenēm veidojas ar spinātiem un svaigo kazas sieru.

Lasīt vairāk

Zaļais kokteilis 'Superfood'

Zaļš enerģijas lādiņš visai dienai vai naktij! Iesaka "Aikāgaršo!" šefpavārs Normunds Baranovskis.

Lasīt vairāk

Bumbieru, rukolas un zilā siera salāti

Foto: Shutterstock

Kaut kas citādāks tavai ēdienkartei – medū apcepti bumbieri, kas pasniegti kopā ar gardajiem rukolas salātiem. Tam visam klāt lieliski iekļaujas arī kraukšķīgie ciedru rieksti un pikantais zilais siers. Vieglai pēcpusdienas maltītei!

Lasīt vairāk

Spinātu salāti ar kūpinātu lasi un mocarellu

Foto: Shutterstock

Spinātu salāti ar kūpinātu lasi - izsmalcinātam gardēdim.

Lasīt vairāk

Spinātu salāti ar jogurta mērci

Foto: Shutterstock

Svaigi salāti, kas piemēroti karstai vasaras dienai

Lasīt vairāk

Pavasarīgie salāti ar vistu, turku zirņiem un vīnogām

Foto: DELFI

Pavisam citādi salāti, kur lieliski harmonē sāļās, saldās, maigās un nedaudz pikantās garšu nianses.

Lasīt vairāk

Bumbieru-kazas siera salāti ar spinātiem

Foto: Publicitātes foto

Vasarīgi svaigu un ātri pagatavojamu salātu recepti piedāvā uztura speciāliste un pavāre Jevgēnija Jansone kopā ar veikalu tīklu "Elvi".

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!