Ja tā, tad, iespējams, vēl viens spēcīgs arguments par labu vistai ir tāds, ka tā ir pagatavojama ne vien ierastā veidā – uz cepamās plāts vai cepammaisā, bet arī dažādās citās variācijās, kas, protams, maina arī vistas gaļas garšu un pat struktūru.
Viens no garšīgākajiem veidiem, kā pagatavot vistiņu, protams, ir žāvēšana. Taisnības labad gan jāpiebilst, ka gardās sīpolotās vistiņas marināde noderēs tikai tiem, kam ir kūpinātava. Bet, protams, neesam atstājuši bešā arī pārējos – šeit uzzināsi, kā uz grila pagatavot sulīgu karsti kūpinātu vistiņu ar kadiķa dūmu smeķi.
Tie, kas neplāno doties pie dabas krūts, arī mājas apstākļos vistas cepeti var pagatavot netradicionālā veidā – katlā. Ja tevi nešķiet, ka tā varētu būt laba doma, tad jāpiebilst, ka šādi rīkoties iesaka neviens cits, kā pats Džeimijs Olivers, tādēļ izcils rezultāts noteikti būs gatantēts.
Protams, esam padomājuši arī par klasisku vērtību cienītājiem, kuri uzskata, ka īstā vieta, kur jāšmorē vista, ir tikai un vienīgi cepeškrāsns. Tomēr arī te pieļaujamas dažādas radošas atkāpes. Vistas cepetis cepeškrāsnī parasti liekams vesels, ar dažādu sastāvdaļu pildījumu un citiem labumiem iekšā. Taču saplacināta vista (angliski šo metodi sauc par "spatchcock") būs ērtāk pagatavojama, turklāt maltīte būs gatava krietni vien ātrāk. Kas jādara, lai vista skaisti noplacinātos un izskatītos pēc taureņa, uzzināsi te.
Ja tev tīk Kaukāza virtuves garšas un kādā mājas stūrī mētājas karstumizturīgs ķieģelis vai no omes mantota smaga čuguna panna, ko izmantot kā presi, vari pagatavot padomju restorānu ēdienkartes hitu – cāli "tabakā". Starp citu, ar cigaretēs tinamo tabaku šim gardajam ēdienam nav nekāda sakara. Tradicionāli cālis tika gatavots īpašā traukā ar cieši pieskrūvējamu vāku – šī uzparikte tad nu saucas "tapaka". "Tabakā" ir savdabīga oriģināla interpretācija, turklāt šim vārdam uzsvars liekams uz pēdējās zilbes.
Skaidrs, ka ne visiem ir vēlme pārbaudīt savu pacietību, cīnoties ar grilu, vistas placināšanu vai karstiem ķieģeļiem, tādēļ esam sarūpējuši arī sliņķudrošu recepti – sulīgs vistas cepetis ābolu un ķiploku mērcē, kas prasīs mazumiņu pūļu, bet priecēs ar lielisku garšu.
Pikantais vistas cepetis - 'Tauriņvista'
Kas ir tauriņvista? Tā ir vista, kura pārgriezta pušu gar mugurkaulu un pēc tam izvērsta kā tauriņš. Cepot šādu vistu, gaļa būs ātrāk gatava, turklāt apbrūnējusi no visām pusēm. Arī pirms cepšanas šādi sagatavotu vistu ir vieglāk apstrādāt ar garšvielām un garšaugiem. Piedāvājam recepti asai, pikantai sausajai marinādei, kurā vista jānotur vismaz stundu vai to var garšvielās apvārtītu atstāt visu nakti.
Soli pa solim: kā uz grila pagatavot sulīgu, karsti kūpinātu vistiņu
Svaigi kūpināta, sulīga un vēl silta vistiņa ar patīkamu dūmu aromātu ir īsta delikatese, un, par to iedomājoties vien, mutē jau sariešas siekalas. Bet, ja mājās nav kūpinātavas, vai tiešām atliek vien skumji nopūsties un gaidīt, kad uzsmaidīs veiksme nobaudīt šo gardumu? Tā domāju arī es, līdz atklāju, ka, liekot lietā izdomu un dažus knifiņus, gardum gardu karsti kūpinātu vistiņu var pagatavot arī uz visparastākā grila.
Vistas cepetis pienā
"Lai arī cik dīvaini tas neizklausītos - vista pienā - ikviens to, reizi pagaršojot, iemīļos, jo piens uzbur vispasakaināko ceptas vistas garšas buķeti," tā apgalvo receptes autors Džeimijs Olivers. Un nav iemesla apšaubīt šo atraktīvo pavāru. Tātad vista pienā.
Cālis tabakā
Ja tev tīk Kaukāza virtuves garšas un kādā mājas stūrī mētājas karstumizturīgs ķieģelis vai no omes mantota smaga čuguna panna, ko izmantot kā presi, vari pagatavot padomju restorānu ēdienkartes hitu – cāli tabakā.
Fotorecepte: kā pagatavot sulīgu vistas cepeti ābolu un ķiploku mērcē
Varu atzīties, ka reti gatavoju ēdienus, kuru pagatavošana ir laikietilpīga, vai receptūra paredz izmantot, manuprāt, pārāk daudz sastāvdaļu. Vislabāk man patīk eksperimentēt, liekot lietā vienkāršus sezonas produktus. Šoreiz tie ir "antonovkas" āboli, kuri šogad padevusies īpaši raženi, un manā dārzā lekni sakuplojušās, vēl pirmo salnu nenokostās piparmētras. Šī sulīgā cepeša lielākie (bet ne vienīgie) plusi ir vienkāršā pagatavošanas metode un saldskābā, aromātiskā ābolu mērce, kas lieliski papildina maigo vistas gaļas garšu. Lai pārliecinātos par to, noteikti izmēģini šo recepti!
'Plakanā' vista ar citronu un salviju
Kā vistu padarīt plakanu? Atbilde ir vienkārša: jāizņem vistas mugurkauls. Pēc šādas apstrādes gaļu ir vieglāk cept un pēc cepšanas sagriezt. Mugurkaula izņemšana nav tik sarežģīts process, kā sākumā šķiet. Šīs receptes pagatavošanai vislabāk izvēlēties lauku vistu, kas audzēta ar bioloģiskām metodēm.
Žāvēta vista sīpolos
Ja mājās ir pašiem sava gaļas žāvētava, tad noteikti laiku pa laikam jāpagatavo žāvēta vista ar sīpoliem. Recepte, ko sagatavojis Mārcis Puriņš, piedalās konkursā "Sīpolu ceļš".
Sulīgs vistas cepetis majonēzē ar ķiplokiem
Cepeškrāsnī cepta sulīga vista majonēzes–ķiploku marinādē.
Kā pagatavot krāsnī uz burkas vai pudeles ceptu sulīgu vistu ar zeltaini kraukšķīgu ādiņu
Krāsnī uz burkas vai alus pudeles cepta vistiņa vienmēr izdodas īpaši sulīga, bet tās ādiņa – īpaši kraukšķīga. No padomju laiku kulinārajām tradīcijām mantotu ģimenes recepti iesaka mūsu lasītāja Maija Minskere.
Vistas cepetis ar rikotas, citronu un salami pildījumu
Gards vistas cepetis, kas pildīts ar rikotas sieru, salami un atsvaidzinošo citronu. Pasniedz ar svaigajiem salātiem un dārzeņiem.
Veselīgais vistas cepetis ar ceptiem ķirbjiem
Gards vistas cepetis ar karstiem, krāsnī apbrūnējušiem dārzeņiem – ķirbi, papriku un puraviem. Patīkamu aromātu un garšu maltītei piešķirs ne vien citrons, bet arī salvija un timiāns.
Vistas cepetis ar citroniem, ķiplokiem un timiānu
Gards veselas vistas cepetis, kas nav jāmarinē. Garšai pievienoti veseli ķiploki, sulīgas citrona šķēlītes un timiāns svaigumam. Vistu pirms gatavošanas papildina ar garšvielām un krāsnī iekšā.
Vistas cepetis ar ingveru un kariju
Viss ģeniālais ir vienkāršs! Sulīgs, nedaudz austrumnieciski pikants vistas cepetis ar ingveru, kariju un saldskābo čili.
Vista uz sāls ar ķiplokiem
Vista uz sāls ar ķiplokiem - sulīga un ļoti garšīga. Nevajag bīties, ka gaļa būs pārāk sāļa, jo sāls kalpos tikai kā vienmērīga siltuma uzturētājs. Galvenais – sāli sausu uzbērt uz sausas pannas un neliet nekādus ūdeņus vai citus šķidrumus.