kotletes, kotlete
Foto: Shutterstock
Valda uzskats, ka, cīnoties ar "mīlas rokturīšiem", lai noskatītais svētku tērps derētu kā uzliets, par kotletēm jāaizmirst uz visiem laikiem, neuzdrošinoties pat sapņot par ko tik ķecerīgu. Laiks mainīt šo kļūdaino priekšstatu, jo, liekot lietā izdomu un zināšanas par produktu uzturvērtību, kotletes ne vien drīkst, bet pat būtu ieteicams iekļaut tievētāju un sporta draugu ēdienkartē. Protams, tikai saprātīgos daudzumos, turklāt – pagatavojot tās pareizā veidā un no pareiziem produktiem.

Ja līdz šim kotletes gatavoji no treknas cūkgaļas, pievienojot tām saldajā krējumā izmērcētu baltmaizi un, pilnai laimei, apcepot gaļas bumbiņas eļļā vai kausētā sviestā, tad šos neveselīgos ieradumus gan labāk aizmirst vai vismaz atstāt retām svētku reizēm, ikdienas ēdienkarti papildinot ar daudz veselīgākām, bet ne mazāk gardām kotlešu receptēm.

Kotlešu pamatmasai būtu ieteicams izmantot maltu vistas fileju, liesu tītara, teļa, liellopa vai medījuma gaļu. Lai vēl vairāk sarucinātu kaloriju skaitu, baltmaizes vai rīvmaizes vietā, ko ierasts pievienot kotlešu masai, labāk pierīvē dažādus dārzeņus, jo arī šis paņēmiens piešķirs kotletītēm papildus sulīgumu. Masas papildināšanai vari izmantot arī liesu biezpienu un kādu daiviņu ķiploka – kārdinošam aromātam. Baltmaizi vai rīvmaizi vari aizstāt arī ar pāris ēdamkarotēm kliju vai maltām auzu pārslām. Šos produktus vari izmantot arī kotlešu panēšanai pirms "šauj" tās uzkrsētā cepeškrāsnī, izliktas uz cepamā papīra vai liec uz grila.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!