Lai pagatavotu sēņu risoto, tev jāsarūpē šādas sastāvdaļas:
- Pāris saujas sēņu (vari izmantot gan meža sēnes, gan šampinjonus, šitake, portobello u.c.)
- Rīsi (vēlams izvēlēties īsgraudu rīsus, bet vari izmantot jebkurus citus, kas tev pieejami);
- Olīveļļa;
- Sviests vai saldais krējums;
- Buljons (labāk pašgatavots);
- Sīpoli;
- Smalki sarīvēts cietais siers;
- Glāze sausa baltvīna vai nedaudz citronu sulas.
Te uzzināsi, ar kādām sastāvdaļām aizstāt vīnu, kas nepieciešams receptē.
Risoto gatavošanas pamatprincips
Apcep nelielā eļļas daudzumā sīpolus un sēnes, pievieno rīsus, apcep, pievieno vīnu, maisot uzvāra un iztvaicē, pievieno kausiņu karsta buljona un, kad tas uzsūcies, lej nākamo kausiņu. Tā buljonu pamazām pa kausiņam pievieno, līdz rīsi mīksti, krēmīgi – tieši tādi, kā garšo. Iemaisa sieru, sviestu vai jebkādas citas izvēlētās piedevas.
Risoto jāgatavo uz nelielas liesmas un visu laiku jāmaisa, lai tas nepiedegtu un lai no rīsiem izdalītos ciete, veidojot krēmīgu mērcīti. Izklausās tiešām garšīgi, vai ne?
Ierosmei atlasījām septiņas sēņu risoto receptes rudenīgi gardai maltīte. Lai labi garšo!
Gaileņu un baraviku risoto
Latvijas pirmā Vegānfestivāla gaidās, kas norisināsies jau šī gada 26.augustā K.K. fon Stricka villā, Madara un Toms no "Leaving Big" piedāvā pagatavot vegānisku risoto versiju ar pašmāju gailenēm un baravikām.
Risoto ar sparģeļiem, baravikām un trifeļu eļļu
Ja produktu plauktiņā būs risoto rīsi, tad teju vienmēr varēs pagatavot izcili gardu maltīti. Atliek vien izvēlēties, ar ko to papildināt, šajā reizē šefpavārs Lauris Aleksejevs iesaka izmēģināt recepti ar sparģeļiem un baravikām.
Sēņu risoto
Brīnišķīgi krēmīgs, turklāt vienkārši pagatavojams tradicionālais itāļu ēdiens. No brīža, kad rīsiem pievienosi pirmo buljona porciju, līdz gatavam risoto paies vien 20 minūtes! Ja pa rokai nav baraviku, droši vari tās aizstāt ar citām sēnēm, kas pirms ēšanas nav jāvāra - gailenēm, šampinjoniem, bekām!
Risoto ar sēnēm un bekonu
Sātīga pusdienu vai vakariņu maltīte diviem – risoto ar mīksti kraukšķīgiem rīsiem, mazliet bekona un sēnēm. Nedaudz asumiņa un aromāta maltītei piešķirs svaigi malti melnie pipari.
Sēņu risoto ar mandelēm un salviju
Īstā recepte, kur likt lietā mežā salasītās sēnes – aromātisks un maigs risoto. Maltīti īpaši krēmīgu padarīs izmantotais mandeļu piens, bet kraukšķīgumu piešķirs apceptās mandeles.
Gaileņu risoto
Vienkārša, bet tajā pašā laikā izsmalcināta recepte -gaileņu risoto.
Ātrais risoto ar sēnēm
Īsti gardēži rauks degunu un teiks, ka tas nav risoto, jo nav korekta pagatavošana, tomēr to var pagatavot arī šādi. Sātīgi un ļoti gardi!