kartupeļu desas desiņas kartupeļi ēdiens pannā
Foto: Shutterstock
Latviešu svinamās dienas vienmēr bijušas saistītas ar darbiem attiecīgajā gadalaikā. Visbagātākos galdus mūsu senči klāja tieši rudens un ziemas svētkos – pēc ražas novākšanas. Mārtiņi latviešu folklorā ir svinama diena, kas iezīmē rudens beigas un ziemas sākumu, jo līdz 10. novembrim visiem āra darbiem bija jābūt padarītiem, lai uz galda varētu klāt baltu galdautu, simboliski sveicot gaidāmo ziemu un, atvadoties no rudens, galdu greznot ar mārtiņrozēm un salmu rotājumiem.

Zemnieku sētās uz Mārtiņiem sāk samazināt vasarā pieaugušo ganāmpulku, nokaujot tos dzīvniekus, kurus neplāno barot cauri ziemai: jau paaugušos jērus, pirmos sivēnus un, protams, arī zostēviņus pīļtēviņus un gaiļus – kā ziedojumu zirgu aizgādnim Mārtiņam. Cepeti bagātina ar kartupeļiem, sautētiem kāpostiem un ceptiem āboliem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!