liellopa sautējums
Foto: Shutterstock
Gada nogales svētkos goda vietā tika celta cūkgaļa, ko līdz apnikumam baudījām gan cepešos, gan kotletēs un karbonādēs. Ir pienācis īstais brīdis no jauna atklāt novārtā atstāto liellopa gaļu, lai izmantotu to mājīgu sautējumu gatavošanai. Prasmīgi pagatavots, tumīgs liellopa sautējums, pateicoties gaļas izsmalcinātajai garšai un patīkamajai struktūrai, ir īstena ziemas mēnešu delikatese, tādēļ šoreiz atklāsim, kas jāņem vērā, lai liellopa gaļas gabaliņi izdotos sulīgi un teju vai mutē kūstoši.

Ja gatavosi sautējumu no saldētas liellopa gaļas, tad tā iepriekš pareizi jāatkausē. Iesākumā no saldētavas izņemto gaļu liek kādā traukā un ievieto kādā no ledusskapja vidējiem nodalījumiem vismaz uz pāris stundām. Tad trauku ar gaļu izņem un ļauj gaļai pilnībā atkust istabas temperatūrā. Ir dzirdēti ieteikumi gaļas atkausēšanai izmantot mikroviļņu krāsni vai karsta ūdens peldi, bet, pielietojot šos paņēmienus, liellopa gaļa rezultātā kļūs neglābjami sīksta un bezgaršīga, skaidro portāls "Notefood".

Kā sagatavot liellopa gaļu sautēšanai

Foto: Shutterstock


Pirms sāc gatavot sautējumu, svarīgi ir arī liellopa gaļu pareizi sagriezt. Tā jāgriež šķērsām pretēji šķiedrām, saīsinot tās, jo griežot "pa šķiedrai", gaļas gabaliņi gatavošanas laikā kļūs gumijoti.

Ja vēlies, lai liellopa gaļas gabaliņi sautējumā būtu īpaši sulīgi un mutē kūstoši, kādu stundu pirms gatavošanas gaļu sagriez aptuveni 3x3 cm kubiņos un pārlej ar minerālūdeni vai litru ūdens, kurā izšķīdināta 1/2 TK dzeramās sodas. Par sodas labajām īpašībām un izmantošanas veidiem kulinārijā, jau iepriekš rakstījām te. Pēc stundas, nolej šķidrumu, katru gabaliņu kārtīgi nosausini papīra dvielī. Ja nav laika gaļas mērcēšanai, tad gaļas sulīgumu var panākt arī tieši pirms cepšanas pārkaisot šķipsnu sodas sagrieztai gaļai un ar rokām vienmērīgi iemasējot to gabaliņos.

Kas jāņem vērā, apcepot gaļu pirms sautēšanas

Foto: Shutterstock


Cepšanai izvēlies čuguna pannu vai citu pannu ar biezu dibenu, kārtīgi uzkarsē tajā nelielu daudzumu eļļas un pa porcijām strauji apbrūnini pannā gaļas gabaliņus, līdz tie ieguvuši skaisti zeltainu garoziņu. Lai viss izdotos kā cerēts, gaļas gabaliņus pannā liec pa vienam, atstatus vienu no otra, lai tie nesaskartos un nesāktu atsuloties. Svarīgi ir arī gaļu likt tiešām karstā eļļa un cepšanas laikā nemaisīt un nebakstīt ar dakšu, bet gan ar virtuves knaiblēm ik pēc aptuveni 30 sekundēm uzmanīgi apgrozīt. Kad viena gaļas porcija apcepta, liec to sautējamā traukā un pannā cep nākamo.

Kaut daudzās receptēs ieteikts gaļas gabaliņus pirms cepšanas apviļāt miltos, portāls "Notefood" skaidro, ka milti, apdegot taukvielās, var piešķirt sautējumam rūgtenu piegaršu. Ja vēlies sautējumu ietumēt ar miltiem, tad labāk dari to gatavošanas beigu posmā.

Liellopa gaļas sautējuma gatavošanas pamatprincipi

Foto: Publicitātes foto


Sautējumu var gatavot gan krāsnī, gan katlā uz plīts. Apcepto liellopa gaļu papildina ar garšaugiem, garšvielām, dārzeņiem, sēnēm, žāvētiem augļiem un citiem labumiem pēc savas gaumes, pārlej ar kādu tasi verdoša ūdens vai iepriekš gatavota buljona (vari izmantot atkausētu buljonu no saldētavas krājumiem vai kvalitatīvu buljona kubiņu), uzliek vāku un uz nelielas liesmas (krāsnī 160 grādos) sutina 2-3 stundas.

Bieži vien liellopa gaļas sautējumam pievieno arī nedaudz sausa sarkanvīna vai baltvīna, kas lieliski izceļ gaļas garšu. Vīnu var gan papildināt, gan aizstāt ar saldo krējumu un pāris karotēm kvalitatīva sviesta, kas sautējuma mērcītei piešķirs īpaši krēmīgu un zīdainu struktūru. Sāli sautējumam vislabāk pievienot gatavošanas beigās vai, vēl labāk – savā bļodā, jo, pareizi pagatavota liellopa gaļas sautējuma garša arī tāpat būs gana bagātīga.

Ja vēlies, lai gaļa būtu mīksta, bet dārzeņi sautēšanas laikā neizšķīstu, iesākumā var 2 stundas sautēt gaļu ar garšvielām, tad pievienot dārzeņus un sautēt vēl 20-30 minūtes, līdz dārzeņi sasnieguši tīkamāko gatavības pakāpi. Lai dārzeņi būtu īpaši aromātiski un gardi, tos pirms pievienošanas sautējumam apcep sviestā. Konservētas pupiņas, zirnīšus vai lēcas sautējumam pievieno 5-10 minūtes pirms gatavošanas beigām. Savukārt svaigos garšaugus, lai tie nezaudētu krāsu un aromātu, sīki sakapātus, pārkaisi sautējumam, kad tas jau gatavs pasniegšanai.

Kad liellopa gaļas sautējuma gatavošanas knifiņi ir uzzināti, atliek tikai izvēlēties kādu no 13 "Tasty" piedāvātajām bezgala kārdinošajām receptēm.

Lai labi garšo!

Sildošais liellopa gaļas sautējums ar rudens dārzeņiem

Tuvojoties Latvijas dzimšanas dienai, pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone kopā ar nacionālo pārtikas mazumtirdzniecības tīklu "Elvi" piedāvā rudenīga un sildoša liellopa gaļas sautējuma recepti, kas ir kā radīts baudīšanai pēc pastaigas novembra rudenīgajā gaisā vai svētku salūta vērošanas.

Lasīt vairāk

Liellopu gaļas sautējums ar dārzeņiem kafijas mērcē

Foto: Shutterstock
Šim sautējumam var izmantot liellopa krūšu vai šķiņķa gabalu. Tas gatavosies lēnām, toties rezultāts būs patiesi gards.

Lasīt vairāk

Aromātisks liellopa sautējums ar siera 'Džiugas' klimpām

Foto: Publicitātes foto
Ēdiena gatavošanai piemīt īpaša burvība, kad, ienirstot gatavošanas procesā, var atslābināties, aizmirsties, apmaldīties gatavojamo ēdienu smaržu un garšu labirintos. Pagatavo šovakar aromātisku liellopa gaļas sautējumu, kuram kā punkts uz "i" ir klimpas, kas gatavotas no cietā siera "Džiugas"!

Lasīt vairāk

Lēni gatavots liellopa gaļas sautējums ar sarkanvīnu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Sātīgs liellopa gaļas sautējums ar dārzeņiem un sildošu porciju sarkanvīna. Gaļa būs izcili mīksta, jo sautējums gatavots nevis vienkārši uz plīts, bet gan cepeškrāsnī.

Lasīt vairāk

Liellopa gaļas un dārzeņu sautējums franču zemnieku gaumē

Foto: Shutterstock
Sautējums franču zemnieku gaumē ar gaļu un dažādiem dārzeņiem.

Lasīt vairāk

Gaļas sautējums ar zaļajiem zirnīšiem jeb 'gjuvečs'

Foto: Shutterstock
Gjuvečs ir bulgāru iecienīts pikants gaļas un dārzeņu sautējums, ko tradicionāli pasniedz ar rūgušpienu.

Lasīt vairāk

Azū – gaļas sautējums ar kartupeļiem, sālītiem gurķiem un tomātu mērci

Foto: Shutterstock
Gards azū – gaļas sautējums ar ceptiem kartupeļiem tomātu mērci, sālītiem gurķiem un papriku sātīgai maltītei.

Lasīt vairāk

Bagātīgais gaļas sautējums

Foto: Vida Press
Nekas tā nepabaros ģimeni kā izcili pagatavota vērša gaļa, kas īpaši sutināta kastrolī. Lai gan šī ēdiena pagatavošana prasa daudz laika, tas ir tā vērts – īsts gaļēdājs novērtēs bagātīgo garšu buķeti!

Lasīt vairāk

Liellopa gaļas sautējums krējumā ar kartupeļiem un burkāniem

Foto: Shutterstock
Burvīgs, sildošs ziemas ēdiens. Brīvākā dienā izsutina lielāku katlu un ģimene būs nodrošināta ar pusdienām vai vakariņām vairākām dienām. Daļu var sasaldēt un izmantot nevaļīgākā dienā. Ēdiena gatavošanai ļoti piemērots būs čuguna katls, bet gaļu var sutināt jebkurā cepešformā, gatavošanas laikā to nosedzot ar vairākās kārtās salocītu foliju.

Lasīt vairāk

Liellopa vaigi ar šampinjoniem

Foto: Shutterstock
Ļoti gardie sutinātie liellopa vaigi ar piesātinātu un bagātu garšu. Patiess baudījums gardēžiem. Piemērots sātīgām pusdienām vai vakariņām. Gaļu ieteicams marinēt visu nakti, tad tā būs īpaši mīksta un aromātiska, bet tā var atrasties marinādē arī divas dienas. Šādi sagatavotus vaigus var izmantot arī kā uzkodu, tad sanāks četriem ēdājiem.

Lasīt vairāk

Liellopa gaļas sautējums ar sarkanvīnu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Lēni apcepta, maiga un mīksta liellopa gaļa gardā sautējumā ar burkāniem, konservētiem tomātiem un nelielu drusciņu sarkanvīna. Pamatīga garšu buķete, ko papildina svaigais timiāns un lauru lapas. Lieliska maltīte kā pusdienām, tā vakariņām.

Lasīt vairāk

Sautēta liellopa gaļa alus mērcē

Foto: Shutterstock
Sutināta liellopa gaļa alus mērcē ir bagātīgs, sātīgs un sildošs pusdienu ēdiens. To var pasniegt ar salātiem un kartupeļiem. Galveno darbu padarīs lēna uguns un laiks. Šī ēdiena garšas buķeti veido alus, sinepes un maize. Alu vajadzētu izvēlēties pēc iespējas mazāk stipru, bet sinepes vari lietot, kādas labāk garšo. Es ieteiktu franču sinepes, tām ir patīkams skābums, kas labi saderēsies ar alu. Ja izmantosi rupjmaizi, mērce būs košāka, baltmaize to padarīs mīkstāku, maigāku.

Lasīt vairāk

Liellopa gaļas un ķirbja sautējums ar kariju

Foto: Vida Press
Ķirbju laiks klāt! Ja domā, kā pārstrādāt pašu vai lauku radu dārzā nobriedušo milzu ogu, un garšo karijs, šī ir recepte, kas jāizmēģina! Vēl gardāks būs, ja izmantosi sviesta ķirbi.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!