Pilnvērtīgo uzturvielu dēļ burkānu mēdz dēvēt par dobes karali, kas palīdz gan stiprināt imunitāti, gan atgūt veselību. Šo dārzeņu sastāvā ir daudz šķiedrvielu, vesela virkne vitamīnu un minerālvielu, nedaudz olbaltumvielu, kā arī aminoskābes, skaidro portāls "Viņa.lv"
Burkānos esošie mikroelementi ir praktiski neaizstājami sirds un asinsvadu slimību profilaksei, savukārt antioksidanti palīdz samazināt ļaundabīgo audzēju risku, normalizēt aknu, aizkuņģa dziedzera, nieru, redzes, vairogdziedzera darbību un cīnīties pret vīrusiem.
Kas jāņem vērā, gatavojot burkānu salātus
Burkānus, gluži tāpat kā citus dārzeņus, visveselīgāk, protams, ir baudīt svaigā veidā. Sava tīkami maigā salduma, skaistās krāsas un sulīguma dēļ īpaši labi šie dārzeņi iederas dažādos salātos.
Ziemas sezonas superprodukts – bietes. Veselīgu salātu receptes organisma atīrīšanai
Burkānus pēc sirds patikas var kombinēt teju ar visiem dārzeņiem, jo burkānu salātus sabojāt ir gandrīz neiespējami. Ja iedvesmai vajadzīgs neliels špikeris, tad pārbaudītas garšu kombinācijas ir, piemēram, burkānu-ābolu salāti ar selerijas sakni vai ķiplokotie Korejas burkāni ar aromātiskām koriandra sēkliņām. Bunte sīki sakapātu pētersīļu, diļļu vai lociņu salātiem piešķirs papildus vitamīnu devu, bet sauja dzērveņu, magones, grauzdētas sēkliņas vai sasmalcināti riekstu kodoli būs gluži kā punktiņš uz "i".
Viena no vērtīgākajām vielām burkānā ir beta karotīns, kuru cilvēka organisms pārvērš A vitamīnā. Tas palīdz uzturēt veselīgu ādu, labu redzi un gļotādu stāvokli. Ņem vērā, ka beta karotīns nešķīst ūdenī, tādēļ, lai tas labāk uzsūktos organismā, nepieciešams to uzņemt, kombinējot ar taukvielām, tādēļ burkānu salātiem pievieno nedaudz olīveļļas, liesu krējumu vai bezpiedevu jogurtu.
Ar ko pasniegt burkānu salātus
Burkānu salātus vari baudīt gan kā vieglu pamatēdienu, gan pasniegt kā piedevu dažādiem gaļas, dārzeņu, graudaugu un pākšaugu ēdieniem. Ja vēlies, lai maltīte ir ne vien garda, bet arī veselīga, burkānu salātus kombinē ar brūnajiem rīsiem, griķiem vai, piemēram, pilngraudu makaroniem. No gaļas labāk izvēlies liesu vistas, tītara, teļa vai liellopa gaļu, lieliski garšos arī dažādas zivis. Īpaša uzmanība jāpievērš arī gaļas gatavošanas veidam – sautēšana, tvaicēšana, vārīšana, grilēšana un cepšana cepeškrāsnī ļaus izvairīties no lieku taukvielu pievienošanas.
Lai palīdzētu tev gadu uzsāktu uz īpaši veselīgas nots, piedāvājam 12 burkānu salātu receptes no "Tasty" krājumiem, bet te atradīsi sulīgu, vienkārši pagatavojamu un figūrai draudzīgu kāpostu salātu receptes.
Lai labi garšo!