Izrādās, ka humuss ir arī ļoti veselīgs. Tā sastāvā tradicionāli ir turku zirņi, sezama eļļa, ķiploki un citrons, kas veido viendabīgu pastu, kurā ir gan vitamīni, gan antioksidanti un minerālvielas. Tas ir veselīgs sirdij un asinsvadiem, palīdzēs mundrumam un spēka atgūšanai, skaidro "Viņa.lv". Vairāk par humusa veselīgajām īpašībām uzzināsi šajā rakstā.
Lai pagatavotu humusu, tev būs nepieciešama tahini pasta. To itin vienkārši var pagatavot mājās.
Tahini pasta
Tahini pastai ir nepieciešamas tikai divas sastāvdaļas:
- 100 g sezama sēkliņu;
- 3 ĒK sezama eļļas.
Iesākumā sezama sēkliņas apgrauzdē sausā pannā, līdz tās ir ieguvušas skaisti zeltainu nokrāsu. Tad ber sēkliņas blenderī, pievieno eļļu un samal viendabīgā masā.
Te vari uzzināt vairāk par tahini pastas gatavošanu un izmantošanu, bet nu vari ķerties klāt humusa gatavošanai!
Klasiskais humuss
Nepieciešamās sastāvdaļas:
- Bundžiņa turku zirņu;
- 2 ķiploka daiviņas;
- 2 ĒK citronu sulas;
- 1 ĒK tahini pastas;
- Sāls un malti melnie pipari pēc garšas;
- 4 ĒK olīveļļas.
Zirņiem nolej šķidrumu (to vari izmantot bezē cepumiņu vai šokolādes krēma pagatavošanai). Visas sastāvdaļas liek traukā un sablendē viendabīgā, krēmīgā masā. Pirms pasniegšanas pārkaisa ar paprikas pulveri, pārlej ar olīveļļu, pārslaka ar citronu sulu.
Humuss ar avokado
Nepieciešamās sastāvdaļas:
- Bundžiņa turku zirņu;
- 2 ķiploka daiviņas;
- 2 ĒK citronu sulas;
- 1 ĒK tahini pastas;
- 1 nomizots avokado;
- Sāls un malti melnie pipari pēc garšas;
- 4 ĒK olīveļļas.
Zirņiem nolej šķidrumu. Visas sastāvdaļas liek traukā un sablendē viendabīgā, krēmīgā masā.
Humuss ar papriku
- Bundžiņa turku zirņu;
- 2 ķiploka daiviņas;
- 2 ĒK citronu sulas;
- 1 ĒK tahini pastas;
- 1 paprika;
- Sāls un malti melnie pipari pēc garšas;
- 4 ĒK olīveļļas.
Zirņiem nolej šķidrumu. Paprikai izņem sēklotni, sagriež papriku divās daļās, liek uz plāts, kas izklāta ar cepampapīru un 15 minūtes cep krāsnī, kas iepriekš uzkarsēta līdz 200 grādiem. Tad papriku nedaudz atdzesē un noloba tai miziņu.
Visas sastāvdaļas liek traukā un sablendē viendabīgā, krēmīgā masā.
Dažādas humusa variācijas un pasniegšanas veidi
Tās ir tikai trīs variācijas par humusa tēmu, bet, ja vēlies, lai uzkodu galds ir īpaši košs un krāsains, vari pagatavot rozā humusu, klasiskā humusa sastāvdaļām pievienojot pāris gabaliņus vārītas bietes un gatavo humusu kontrastam pārkaisot ar kapātiem zaļumiem. Koši zaļu humusu iegūsi, pamatrecepti papildinot ar sauju spinātu, bet dekorēšanai šajā gadījumā izmanto koši sārtās granātābola sēkliņas. Savukārt skaisti dzeltenu krāsu humusam piešķirs kurkuma.
Humusus pasniedz, ziežot uz grauzdētas maizes šķēlēm vai ķeksē no bļodiņas ar kukurūzas vai lavaša čipsiem (recepte – te), sāļajiem krekeriem (recepte – te), siera standziņām (recepte – te), kebabu iesmiņiem (recepte – te), dārzeņu stienīšiem vai zeltainiem turku zirņu plācenīšiem jeb falafel, kuru recepti atradīsi te.
Šajā īsajā video vari soli pa solim izsekot līdzi tahini pastas un visu trīs humusu gatavošanas procesam.
Lai labi garšo!