Tieši laika un ideju trūkums nereti izmisumā liek ķerties pie radikāliem līdzekļiem, steigā iemetot groziņā "roltonveidīgos" makaronus, pelmeņus vai zivju pirkstiņus, bet tā nebūt nav ne veselīgākā, ne arī lētākā izvēle.
Starp citu, vai zini, ka no vienas vistas var pagatavot pat veselas četras maltītes ģimenei. Kā tas iespējams, uzzināsi, izlasot šo rakstu.
Katrs letiņš zina – ja virtuves stūrī stāv maišelis ar kartupeļiem, tad bads nebūs jācieš, jo tupeņus var pagatavot neiedomājami daudz un dažādos garšīgos veidos, turklāt bez liekas naudas izšķiešanas vējā. Cerams, ka pēcsvētku mēnesī ne vienam vien noderēs šīs tautā iemīļotu kartupeļu ēdienu receptes, kuru pagatavošanai nepieciešami vien daži teju katras mūsu valsts mājsaimniecības krājumos atrodami produkti: burkāni, kāposti, ķirbji, sēnes, zirņi, pupas, saujiņa putraimu, kāda šļuka piena, gabaliņš pirtī nokūpināta cauraudzīša vai kreptīga sālītā siļķīte. Savukārt aizdara tiesai kalpos karote trekna skāba krējuma, sviesta pika, medus vai karote brūkleņu zaptes.
Kartupeļus papildinot ar burkāniem, kāpostiem, kāli, ķirbi, selerijas sakni un citiem sezonas dārzeņiem, sanāks liels katls gardumgarda sautējuma. Ēdienkartes dažādošanai, sasautētos dārzeņus pārlejot ar buljonu un sablendējot, iegūsi gardu krēmzupu, ko vari papildināt ar maizes grauzdiņiem, apgrauzdētiem riekstiem un citiem labumiem. Te atklājām dārzeņu sautējumu, bet šajā rakstā – krēmzupu gatavošanas noslēpumus.
Ja finansiālā situācija nav pagalam spiedīga, tad ēdienkartē vari atvēlēt vietu arī gaļai. Tā nebūt nav jāpērk kilogramiem – pietiks vien ar pāris plānām šķēlītēm apcepta cauraudzīša, lai uzlabotu kartupeļu klimpu, zirņu piku vai putras garšu. Un 200-300 gramu maltās gaļas būs gana, lai pagatavotu gardas kotletītes ģimenes maltītei, ja gaļai uz smalkās rīves pierīvēsi kādu burkānu, sīpolu un ķiploka daiviņu. Kotletīšu apjomu var palielināt, pievienojot tām maltas auzu pārslas, novārītus griķus vai rīsus. Ja vēlies, lai maltīte ir īpaši veselīga, sagatavotās gaļas-dārzeņu bumbiņas tvaicē, tad tās krietni vien piebriedīs apjomā un būs īpaši sulīgas. Pasniegšanai vari izmantot sulīgus salātus, kam pamatā ir burkāni (receptes – te) vai kāposti (receptes – te).
Siļķe ir viena no latviešu iecienītākajām un arī lētākajām zivīm, it īpaši, ja pirksi to neķidātu. Tiesa gan, šī zivtiņa ir diezgan asakaina, bet te mums padomā ir izmēģināšanas vērts triks, kā atbrīvot siļķi no asakām ar vienu rokas vēzienu.
Pat, ja tev ir tikai pāris gabaliņi sālītas siļķes, bet jāpabaro lielāks ēdāju daudzums, atjautīgs veids, kā vērst situāciju par labu, neekonomējot uz garšas rēķina, ir sātīga aukstā vai siltā siļķu mērce. Šajā rakstā atradīsi minētās siļķu mērču receptes.
Savukārt te atradīsi maciņam draudzīgas latviešu tradicionālās virtuves zupu receptes, te meklē knifus, kā uzlabot lētās, vienkārši pagatavojamās un daudzu iecienītās biešu zupas garšu, lai tā pat bez kripatiņas gaļas garšotu vienkārši pasakaini, bet šeit atradīsi sātīgu zirņu zupu kolekciju.
Lai labi garšo!
Nedēļa līdz algai: ko celt galdā, ja makā vien padsmit eiro
Septembra pēdējā nedēļā daudzas ģimenes, it īpaši tās, kurās ir viens vai vairāki skolas vecuma bērni, noteikti izjūt ne vien fizisko spēku izsīkumu, bet arī to, ka maciņš ir kļuvis krietni vien plānāks, liekot piedomāt, kā izturēt pēdējos metrus līdz algas dienai. Protams, lai ieiekonomētu naudu, var katru dienu ēst ceptus kartupeļus, bet tas nebūs īpaši prātīgs un veselīgs risinājums ne pašiem, ne, jo īpaši, bērniem. Tādēļ šoreiz skaidrosim, kādus produktus likt groziņā, un piedāvāsim idejas ekonomiskām, bet garšīgām ģimenes vakariņām šīs nedēļas darbdienām.
Ģeniāli vienkāršās kartupeļu pankūkas: 14 receptes – klasiskas, ar sēnēm vai gaļu
Ir klāt laiks, kad atļaujamies vakariņās galdā likt ko siltāku, sātīgāku – tādu maltīti, ko mēdzam dēvēt par komforta ēdienu. Tāpēc ieskrienies rudenī un pagatavo mājiniekiem milzīgu porciju ar kartupeļu pankūkām. Lūk, 14 varianti, ar ko izdabāt gan tiem, kam patīk vienkāršas kartupeļu skaidiņu pankūkas, gan tiem, kam vajag gaļu!
Šķelto zirņu spēks jeb Pāris eiro vērtas glābējreceptes pirmsalgas dienām
Mēneša izskaņā, kad daudzi ar nepacietību gaida algas dienu, der atcerēties par šķeltajiem zirņiem, kas ir viens no lētākajiem olbaltumvielu avotiem. Turklāt no zirņiem gatavoti ēdieni ir ļoti garšīgi un garantē ilgstošu sāta sajūtu, tādēļ būs lielisks ekonomiskas ēdienkartes papildinājums. Divi zināmākie šķelto ziņu ēdieni noteikti ir zupa un biezputra, bet tie nebūt nav vienīgie, ko var pagatavot no šķeltajiem zirņiem: uz ķiploku grauzdiņiem ziežams humuss, pikants dāls Indijas noskaņās, zirņu plācenīši ar zaļumiem, maiga krēmzupa... – tev atliek tikai izvēlēties kādu no "Tasty" kārdinošajām receptēm un pagatavot to, pievienojot nedaudz mīlestības.
Gaidot algas dienu: gardas un maciņam draudzīgas zupas no vecmāmiņu recepšu pūralādes
Gaidot algas dienu, nolēmām celt gaismā tradicionālās latviešu virtuves zupas, ko noteikti ir gatavojušas jau mūsu vecvecmāmiņas, un tieši tādēļ šīs vienkāršās garšas mums ir labi pazīstamas un mīļas jau kopš bērnības. Šo zupu pievienotā vērtība ir ne vien bērnības atmiņas, bet arī lētas un visiem pieejamas sastāvdaļas, kas mēneša beigās nebūt nav mazsvarīgs faktors.
Ekonomiski izdevīgas maltītes no lētiem produktiem. Noderīgi padomi un receptes
Kad tā vien šķiet, ka ledusskapī vairs tiešām nav nekā ēdama, bet līdz algai šā vai tā "jāizvelk" vēl vismaz pāris dienas, nākas pielietot izdomu, lai, "neiebraucot" mīnusos, pabarotu izsalkušos mājiniekus. Labi pameklējot, noteikti atradīsi pieliekamā krājumos gan kartupeļus un sīpolus, gan zirņus un grūbas, bet ledusskapī, ļoti iespējams, būs "aizķērusies" kāda ola, apkaltis siera gabaliņš vai omes sarūpētā sālīto gurķu burciņa. Tad viss kārtībā!
Burkānu salāti – veselīgi un figūrai draudzīgi: 12 receptes īpaši sulīgai maltītei
Sulīgie un saulaini košie burkāni ir īsts pašmāju superprodukts, kas vai plīst pušu no vitamīnu pārbagātības. Mēs piedāvājam svaigu, kraukšķīgu, turklāt vienkārši un ātri pagatavojamu burkānu salātiņu receptes, kas palīdzēs spert pirmo soli veselīga dzīvesveida un ideālas pludmales figūras virzienā.
Atslodzes dienām: veselīgi dārzeņu salāti bez gaļas, kas vislabāk garšos tieši ziemā
Izvēloties dārzeņus salātiem, gudri būtu ievērot sezonalitātes principu, jo, piemēram, ziemā salāti no pareizi uzglabāta, sulīga pašmāju burkāna vai rutka noteikti būs daudz uzturvērtīgāki, veselīgāki un arī lētāki nekā aizjūras bezgaršīgais gurķis vai tomāts.
Latviskās grūbas – kā tās pagatavot garšīgi? Padomi un astoņas receptes
Lētās un veselīgās grūbas ir lielisks graudaugs, kurš mums ir pieejams visu cauru gadu, tādēļ jau izsenis ticis izmantots daudzās tradicionālās receptēs. Arī mūsdienu Latvijas garša nav iedomājama bez grūbām, ko pierāda kaut vai gruboto – ļoti veiksmīga pašmāju itāliskā risoto versija.
Maciņam draudzīgā siļķīte, ar ko 'piesiet dūšu' pēc pārāk saldiem svētkiem
Siļķe visdažādākajos veidos ir burvīgs ēdiens, ar ko piesiet dūšu, kad uz saldumiem vairs negribas skatīties, kā arī tas ir ekonomisks un maciņam draudzīgs.
Pirmsalgas stāvoklis: 16 lētas gardu krāsnī ceptu kartupeļu receptes
Mēneša izskaņā, kad daudzi ar nepacietību gaida algas dienu, nākas īpaši piedomāt par pārtikai atvēlētā ģimenes budžeta racionālu izlietojumu. Šādās reizēs īsts glābējprodukts būs kartupeļi, ko latvieši ne velti jau izsenis godā par otro maizi. Zeltaini apcepti kartupelīši, ko daudzi neatteiktos nobaudīt, pat nakts vidū, ir pagatavojami neiedomājami dažādos veidos. Mēs apkopojām 16 "Tasty" apcirkņos uzietas krāsnī ceptu kartupeļu receptes, kas ļaus bez bažām sagaidīt algas dienu.
Biešu zupa atslodzei pēc svētkiem: 18 receptes un knifiņi labākai garšai
Biešu zupa priecē ne vien ar košo krāsu, bet arī ar piesātināto aromātu un patīkamo garšu – it īpaši, pasniegta ar karoti skāba krējuma, kapātiem lociņiem un rupjmaizes šķēli. Turklāt to var pagatavot gan ar gaļu, gan bez tās, lai atpūtinātu vēderu pēc brangā svētku mielasta.
Sveču dienas simbols – miežu putra: 14 receptes lēto un garšīgo putraimu pagatavošanai
Ticējumi vēsta, ka Sveču dienu 2. februārī musu senči svinēja uz pilnu klapi – dodoties ciemos, lejot sveces, dziedot un dancojot – jo līksmāk, jo labāk, tādējādi ieliekot pamatus nākamā gada ražai. Bet mielastā goda vietu uz galda ieņēma miežu putra. Arī mūsdienās reti kurš latvietis atteiksies nobaudīt bukstiņputru ar zeltaini sačurkstinātiem sīpoliem un cauraudzīša kraukšķīšiem, tādēļ Sveču dienas noskaņās "Tasty" krājumos uzgājām 14 ģeniāli vienkāršu miežu putraimu ēdienu receptes.
Lēti, ātri, garšīgi: 16 sātīgas zirņu zupas vienkāršām darbdienu maltītēm
Šoreiz ierosinām sākt nedēļu ar daudziem kopš bērnības tik mīļo zirņu zupu. Starp citu, to var pagatavot ne vien no šķeltajiem zirņiem, kā tas mums ierasts, bet arī no turku zirņiem un saldētiem zaļajiem zirnīšiem. Arī zupas konsistenci katrs var izvēlēties pēc sirds patikas: kādam tīkamāks ir sātīgs zirņu virums, kas ir tik biezs, ka tajā stāv karote, citam kārojas vieglu zirņu zupiņu dzidrā buljonā, vēl kādam labāk iet pie dūšas ātri pagatavojamas, krēmīgas biezzupas. Mums atradīsies receptes katrai gaumei!
Sākam pirmssvētku atslodzi – 20 veģetāru sautējumu un krēmzupu receptes
Adventes pārdomu laikā ne viens vien pārbauda savu miesas un gara spēku, līdz Ziemassvētkiem atsakoties no pārmērībām un izvēloties vienkāršākas maltītes. Lai tu arī šogad svētku tērpā izskatītos nevainojami, izvēlējāmies receptes, kuras ļaus līdz svētkiem atbrīvoties no pāris liekiem kilogramiem. Pirmo atslodzes nedēļu ierosinām sākt ar aromātiskiem dārzeņu sautējumiem un sildošām krēmzupām.
16 pavisam vienkārši kartupeļu sacepumi bez liekām sastāvdaļām
Jau izdzirdot vien maģisko vārdu salikumu "kartupeļu sacepums", saskrien pilna mute siekalām un sāk rādīties kārdinošas vīzijas, kā no krāsns tiek izvilkts kūpošs trauks ar krēmīgā mērcē peldošām vai kūstoša siera kārtas pārklātām zeltainu tupeņu šķēlēm. Ja vēlies jau šovakar palutināt sevi ar šo garšu baudījumu, piedāvajam 16 ģeniāli vienkāršu kartupeļu sacepumu receptes bez liekām klapatām un sarežģītām sastāvdaļām.
Maciņam draudzīgie griķi: 26 receptes izsalkuma remdēšanai
Ir daži produkti, kuriem mājās jābūt vienmēr – milti, olas, piens, makaroni, rīsi, un jā, arī visai lētie un plaši pieejamie griķi. Ja mājās ir paciņa griķu un piciņa saldkrējuma sviesta, zini, ka paēdis būsi vienmēr! Taču ko vēl bez vienkāršās griķu putras no tiem pagatavot, kad jāpabaro pārītis izsalkušu ģimenes locekļu?
Sulīgi kāpostu salāti: 14 vienkāršas, garšīgas un maciņam draudzīgas receptes
Rudenī, kad kāpostgalvas teju vai sprāgst pušu no sulas pārpilnības, salāti labākais veids, kā izgaršot šo veselīgo dārzeni. Pagatavojot tos lielā bļodā vai pietūcījot pilnu trīslitru burku, varēsi ar kāpostu salātiņiem mieloties vairākas dienas, jo iestāvoties tie kļūs vēl sulīgāki un gardāki.
No Latgales līdz Kurzemei: 22 latviski kartupeļu ēdieni no pavisam vienkāršām sastāvdaļām
Latviešu īpašās attiecības ar kartupeļiem apliecina gan grāmata "444 kartupeļu ēdieni", kas atrodama teju katras sevi cienošas saminieces virtuves plauktā, gan lērums mīļvārdiņu, kādos šis dārzenis tiek dēvēts dažādās Latvijas malās: tupenis, rācenis un buļba ir zināmākie no tiem, bet "Skats" ir apkopojis arī virkni kaut mazāk populāru, tomēr ne mazāk labskanīgu kartupeļa "iesauku", kuras uzskaitītas šajā rakstā. Savukārt "Tasty.lv" radošā komanda pārskatīja mūsu plašos recepšu apcirkņus, atsijājot 22 tautā iemīļotas receptes, kur kartupelis ir iecelts goda vietā.
Glazēti un garšaugos apviļāti: 17 variācijas krāsnī ceptiem dārzeņiem
Laikā, kad plašā klāstā pieejami ķirbji, kartupeļi, selerijas saknes, burkāni, kāļi, bietes un citi sakņu dārzeņi, izcepti krāsnī, tie vislabāk pierādīs savu burvību un paglābs no izsalkuma, tāpēc iedvesmojies no dažādajām variācijām un palutini mājiniekus, pirms mielošanās dāsni pārlejot tos ar gardu mērci.
33 receptes, kas pierāda – kartupeļus var pagatavot garšīgi arī bez gaļas
Pat tad, kad šķiet, ka ledusskapī un virtuves plauktiņos gaudo vējš, labi pameklējot, ļoti iespējams, tu kādā stūrī atradīsi pusiesāktu maisiņu ar kartupeļiem. Un tas nozīmē, ka tev ir milzum daudz iespēju, kā tos pagatavot. Krēmīga kartupeļu zupa, kraukšķīgas bumbiņas, "buļbu bliņas", sātīgs sacepums, cepelīni, gardi kartupeļu salāti un klimpas ar kausēta sviesta mērci – tici vai nē, bet visus šos ēdienus tu vari pagatavot bez kripatiņas gaļas, tātad – arī bez kaitējuma ģimenes budžetam.
Aknu kotletes, plācenīši un iesmiņi: 10 idejas pannā ceptām maltītēm
Aknas parasti sautējam krējuma mērcē vai izmantojam pastētes gatavošanai, bet no tām sanāk arī varen gardas kotletes, plācenīši un pat šniceles, turklāt bez kaitējuma ģimenes budžetam. Ja vakariņās pasniegsi šos labumus ar čaganu kartupeļu biezputru un kraukšķīgām marinētu gurķu šķēlītēm, mājinieki aplaudēs, kājās stāvot. Lūk, 10 receptes iedvesmai, bet te atradīsi noderīgus padomus aknu pareizai priekšapstrādei, lai darbi ritētu kā pa diedziņu.
Ar sieru, zirnīšiem vai avokado: 17 sātīgi biešu salāti bez gaļas
Izmantojot nule kā no dobes nākušās, no vitamīnu pārpilnības vai pušu sprāgstošās bietes, izdosies pagatavot visgardākos biešu salātiņus. Lai nedēļu tu varētu sākt uz vieglākas nots, atpūtinot organismu no gaļas, mēs izvēlējāmies gardus biešu salātus bez kripatiņas gaļas, kuriem sātīgumu piešķirs siers, avokado, dažādi pākšaugi, kā arī bezpiedevu jogurts, majonēze vai krējums.