ceptas aknas
Foto: Shutterstock
Aknu mērce nu reiz ir viens no tiem ēdieniem, kas nākamajā dienā, kad gabaliņi piesūkušies ar krēmīgo virumu, ir vēl daudz gardāks nekā tikko gatavots. Tādēļ, rīkojoties tālredzīgi, aknu stroganova vai ragū gatavošanai labāk izvēlies lielāko pannu. Par daudz noteikti nebūs, gluži pretēji – ļoti iespējams, ģimenes locekļi cīnīsies par tiesībām no pannas ar maizes gabaliņu izslaucīt pēdējos mērces krikumus.

Šim vienklāršajam ēdienam ir arī vairākas citas priekšrocības – aknu mērce ir pagatavojama daudz ātrāk nekā mērces no gaļas gabaliņiem, turklāt arī aknu cena ir krietni vien lētāka, salīdzinot, piemēram, ar vistas fileju vai cūkas karbonādi.

Vienlīdz garda mērce sanāks gan no liellopa, gan cūkas, teļa vai vistas aknām, protams, ja vien gaļu pareizi sagatavosi cepšanai, jo tiem, kuri aknas ikdienā negatavo un šo klasisko delikatesi bauda vien retu reizi, ir lietas, ko derētu iegaumēt.

Piemēram, ja tu plāno gatavot liellopa aknas, tās pēc sagriešanas gabaliņos un aknu plēvītes noņemšanas izmērcē pienā vismaz stundu, lai atbrīvotos no aknām raksturīgā aromāta.

Kā cept aknas, lai gabaliņi nezaudētu sulīgumu

Ja vēlies, lai aknas iegūtu garoziņu, kas saglabās gabaliņu sulīgumu, pirms cepšanas tās rūpīgi nosusini, izmantojot papīra dvieli un cep gabaliņus tikai iepriekš kārtīgi uzkarsētā eļļā vai sviestā. Pannā nekādā gadījumā nevajadzētu likt visas cepšanai paredzētās aknas vienlaicīgi, jo, rīkojoties šādi, eļļas temperatūra pannā strauji pazemināsies, aknas sāks sautēties savā sulā, un tu vari atvadīties no sapņa par sulīgiem aknu gabaliņiem.

Lai novērstu šādu gala iznākumu, liec aknas uzkarsētajā taukvielā pakāpeniski – pa gabaliņam, turklāt atstatus vienu no otra, lai panna nebūtu pārblīvēta. Nepārcenties un apcep aknas vien dažas minūtes no katras puses, lai tās nekļūtu cietas un gumijotas, jo rēķinies ar to, ka ātri apceptās akniņas līdz galam nogatavosies, sautējoties mērcē.

Nesāli aknas pirms cepšanas, jo pēc savas konsistences tas ir ļoti maigs produkts, tādēļ sāls pievienošana veicinās gabaliņu atsulošanos. Sāli, piparus un pārējās garšvielas pievieno aknām, kad tās jau ir izceptas.

Kā gatavot un ar kādām piedevām pasniegt aknu mērci

Lai iegūtu gardu mērci, apceptās akniņas visbiežāk tiek kombinētas ar tādiem produktiem kā sīpoli, sēnes, sālīti gurķi vai skābi āboli, kas veido patīkamu garšu saskaņu. Krēmīgumu mērcei piešķir, pievienojot pannas saturam saldo vai skābo krējumu, arī pāris karotes kausētā siera nenāks par skādi. Ja vēlies mērcei piešķirt īpaši izsmalcinātu garšu, noderēs rozmarīns vai timiāns un šļuciņa sausa sarkanā vai baltā vīna, kas šo pavisam vienkārši pagatavojamu ēdienu padarīs restorāna ēdienkartes cienīgu.

Kad mērce gatava, atliks vien izvēlēties piedevas. Īstena klasika ir griķiem vai kartupeļu biezputrai pārlieta aknu mērcīte, bet dažādības labad vari to pasniegt arī ar rīsiem, kuskusu vai bulguru.

Lai labi garšo!

Ragū portugāļu gaumē

Foto: Shutterstock
Sātīgs gaļas un aknu ragū portugāļu gaumē – pasniedzams ar baltmaizi vai rīsiem.

Lasīt vairāk

Gardais aknu stroganovs ar kausēto sieru

Foto: Shutterstock
Gardai maltītei aknu stroganovs ar sīpoliem, sēnēm un sālītiem gurķiem.

Lasīt vairāk

Vienkāršā vistu aknu - sīpolu mērce

Foto: Shutterstock
Pusdienu vai vakariņu maltītei gardā vistu aknu - sīpolu mērce.

Lasīt vairāk

Vistas akniņas krēmīgi saldskābā mērcē

Foto: DELFI
Vienkārša recepte slinkai svētdienas pēcpusdienai. Izrādās, maigās cāļa akniņas itin labi sader ar saldskābo tomātu mērci un tagliatelle pastu.

Lasīt vairāk

Aknas krējuma – sīpolu mērcē

Foto: Shutterstock
Aknas krējuma – sīpolu mērcē. Kā radītas kārtīgām pusdienām vai vakariņām!

Lasīt vairāk

Vistu akniņu - saldā krējuma mērce ar kariju un āboliem

Foto: Shutterstock
Vienkārši pagatavojama un ļoti garšīga aknu - saldā krējuma mērce ar kariju un āboliem.

Lasīt vairāk

Teļa aknas ar sīpoliem un sarkanvīna mērci

Foto: Shutterstock
Venēcijas stilā ceptas aknas ar sīpoliem un sarkanvīna mērci ir ļoti vienkāršs un viegli pagatavojams ēdiens. Visvairāk laika aizņems sīpolu karamelizēšana, bet plāni sagrieztās aknas izcepsies apmēram 2 minūtēs (pa minūtei no katras puses). Venēcijā šādi sagatavotas aknas parasti pasniedz ar polentas biezputru.

Lasīt vairāk

Cūkgaļas kavurma ar liellopa aknām

Foto: Shutterstock
Kavurma ir tradicionāls turku ēdiens, kuru gatavo no sagrieztas (vai rupji maltas) gaļas, kam pievieno aknas un dārzeņus. Šajā receptē tiek izmantota cūkgaļa, liellopu aknas, paprika, tomāti un sēnes.

Lasīt vairāk

Sautētas aknas

Sātīgām pusdienām vai vakariņām sautētas aknas ar šampinjoniem un krējuma mērcīti.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!