Ja vēlies, lai cepts lasis izceptos nepārspējami sulīgs, aromātisks, maigs un mutē kūstošs, ņem vērā pāris vienkāršus ieteikumus.
Ja vēlies lasi pirms cepšanas iemarinēt, tad atceries, ka zivi nevajadzētu noturēt marinādē pārlieku ilgi, jo tā sairdinās gaļas maigās šķiedras un lasis cepšanas laikā juks un bruks. Kolīdz laša steiks, fileja vai gabaliņi pārlieti ar marinādi un viegli apmaisīti, tie jau ir gatavi cepšanai – vari karsēt pannu un ķerties pie lietas!
Cepot zivi cepeškrāsnī, ņem vērā, ka, piemēram, 700 gramus smags lasis iepriekš uzkarsētā krāsnī būs jācep aptuveni 12-15 minūtes, skaidro portāls "Simplyrecipes", bet 1,5 kg smaga zivs – aptuveni 30-35 minūtes. Iepriekš uzkarsētā pannā laša filejas šķēles vai steikus, atkarībā no to biezuma, jācep vien pāris minūtes no katras puses.
Lai pārbaudītu cepta laša gatavību, ir divi galvenie paņēmieni – nosakot to "uz aci" vai mērot temperatūru. Vizuāli zivs gatavību var noteikt pavisam vienkārši – ceptajai zivij ar nazīti vai dakšiņu atdala nelielu gabaliņu no mīkstuma. Ja vien nav nepieciešams pusjēls lasis, gatavai zivij mīkstums būs viegli stingrs, taču sulīgs.
Pārcepts lasis vizuāli būs ļoti sauss un stingrs. Tajā iegriežot, atsevišķie filejas slānīši sabirs. Tāpēc, lai zivi nepārceptu, ik pa brīdim der to pārbaudīt ar pieminēto atdalīšanas paņēmienu.
- Te atradīsi vēl citus padomus, kā rīkoties, lai nepieļautu muļķīgas kļūdas un lasi nepārceptu.
Svarīgi atcerēties! Zivs turpina gatavoties arī minūti vai pat divas pēc noņemšanas no pannas vai izņemšanas no cepeškrāsns. Tāpēc ieteicams lasi noņemt no pannas brīdī, kad tas teju, teju būs gatavs.
Iedvesmai piedāvājam 20 garšu variācijas par cepta laša tēmu no "Tasty" bagātīgajiem krājumiem.
Lai labi garšo!
Krāsnī cepts lasis ar citronpiparu mērci
Krāsnī cepts lasis ar citronpipariem ļaus izbaudīt lasi jaunās garšu niansēs.
Sulīgs, sālī cepts lasis svētku galdam
Pavisam vienkārši pagatavojams, bet ļoti sulīgs un gards sālī cepts lasis. Izcils rezultāts bez īpašas piepūles un laikietilpīgiem sagatavošanas darbiem.
Cepts lasis skandināvu gaumē ar marinētu gurķu salātiem
Kārtīgām vakariņām vai svētku maltītei – krāsnī cepts lasis ar ātri iemarinētiem gurķīšiem un bietēm. Pasniedz siltu vai atdzesētu – nākamajā dienā.
Laša fileja ar pērļu kuskusu, apelsīna un dzērveņu mērci un svaigiem cukini salātiem
Kristīgajās tradīcijās Ziemassvētku gaidīšanas sastāvdaļa ir gavēnis, kas ar saprātīgiem uztura ierobežojumiem un mērenību palīdz cilvēkiem šķīstīt savu dvēseli, prātu un ķermeni. Gavēņa laikam īpašu recepti - laša fileju ar pērļu kuskusu, apelsīna un dzērveņu mērci - iesaka restorāns "Tex Mex".
Cepts lasis ar pētersīļu pesto
Šodien vakariņām, rīt - uzkodām! Plānojot ēdienreizes, pagatavo vienai maltītei nedaudz vairāk ēdiena, atlikumu izmanto citā receptē. Piemēram, sekojot šai receptei, pagatavosi sātīgas vakariņas četrām personām, bet, ja nevarēsiet pievārēt visu, atlikušo lasi var sacept kārtainās mīklas pīrādziņos!
Grilēts lasis terijaki marinādē
Grilēts lasis folijā, kam piešķirta saldskāba un pikanta garša – tas pateicoties ingveram, čili, sojas mērcei un medum. Lasi drīkst grilēt arī cepeškrāsnī, tikai tad cepšanas laiks būs ilgāks.
Figūrai draudzīgs veids, kā papīra aploksnē izcept īpaši sulīgu zivi vai vistas fileju
Cepšana cepampapīra aploksnē jeb "en papillote" (ar tādu nosaukumu šī metode atpazīstama visā pasaulē) ir vienkāršs un ļoti veselīgs veids, kā pagatavot zivi vai vistas fileju, lai tā būtu nepārspējami sulīga un aromātiska. Un, kas nav mazvarīgi – arī bez liekām kalorijām.
Krāsnī cepts lasis ar pesto
Cepeškrāsnī pagatavots lasis ar gardu pesto un rīvmaizes "cepurīti". Zivs gabaliņus pasniedz kopā ar vārītiem kartupeļiem un salātiem.
Cepts lasis ar balzamiko etiķa mērci
Viegli apcepti laša filejas gabaliņi ar saldskābu balzamiko etiķa mērci. Vienkārša, veselīga un ātri pagatavojama recepte pusdienām vai vakariņām.
Zaļajā tējā grauzdēts lasis
Šī gardā maltīte no pasaulslavenā šefpavāra Džeimija Olivera krājumiem satur lielāko daļu no ikdienā nepieciešamajām minerālvielām un vitamīniem, arī ar C vitamīnu bagāto, sulīgo mango, tādēļ palīdzēs uzturēt mūsu imūnsistēmu ideālā stāvoklī.
Medū glazēts lasis ar rīsiem un brokoļiem
Ātri, vienkārši un garšīgi – fiksām pusdienām vai vakariņām lasis ar rīsiem un saujiņu brokoļiem būs tieši laikā. Laša fileju vēl īpašāku padara tas, ka tā ir glazēta gardā medus mērcītē.
Laša filejas pikantā marinādē ar sezama sēkliņām
Pikantas, krāsnī ceptas laša filejas ar sezama sēkliņām. Īpašo garšu piešķirs čili mērces, ingvera un ķiploka marināde.
Lasis taizemiešu gaumē ar ananasu salsu
Lasis neierasti pagatavotā formā – marinēts Āzijas virtuves populārajā zivju mērcē un pēc tam viegli apcepts pannā. Īpaši eksotisku garšu maltītei piešķirs ananasu salsa, kurai pievienots sarkanais sīpols un zaļie garšaugi.
Cepts lasis ar kraukšķīgu pesto un siera cepurīti
Lasim cepoties veidosies jauka, kraukšķīga cepurīte, bet pesto aromāti un garšas sajauksies ar zivs gardajiem aromātiem.
Sālī cepts lasis – iespējams, vienkāršākais veids, lai lielā zivs vienmēr izdotos sulīga
Prasmīgi pagatavots lasis ir karaliski garda delikatese. Sulīgi un teju mutē kūstoši kumosiņi liek garšu kārpiņām notirpt aiz baudas. Diemžēl nereti gadās tā, ka izvēlētais gatavošanas paņēmiens cieš neveiksmi un, mēģinot norīt sausos pārceptā laša gabaliņus, ir gaužām žēl gan iztērētās naudas, gan laika, kas veltīts gatavošanai.
Laša fileja ar bazilika-pistāciju sviestu un marinētu redīsu salātiem
Košās krāsas un atsvaidzinošie redīsi lieliski papildinās par klasiku kļuvušo laša fileju. Īpašu raksturu un aromātu ēdienam piedos pistācijas un baziliks - maltīte, ar kuru varēsi pārsteigt viesus un iejusties šefpavāra lomā. Recepti piedāvā kulinārā bloga "Lindasvirtuve.lv" autore Linda Telgrena.
Cepts lasis skābeņu mērcē
Skābeņu mērce nevainojami saderas ar ceptu lasi, bet tu vari cept arī āti, mencu vai buti. Pasniedzot ēdienu, lej šķīvī mērci, kurā ieguldi cepto laša gabalu, uzkaisi dažas svaigas skābenes, diļļu zaļumiņus.
Cepts lasis medus un sinepju marinādē
Zivju ēdienu klasika ir lasis, taču medus un sinepes noteikti nav tā populārākā kombinācija, bet, kas noteikti pelnījusi lielāku slavu. Patīkamais saldums un pikantums rada lielisku garšu buķeti, radot restorāna cienīgu maltīti, kuru var pagatavot ikviens.
Zaļumos cepta laša fileja ar pastinaku biezeni
Lielisks laša ēdiens ar bagātīgām garšas niansēm, ko sniedz zaļumi un fenhelis, pasniegts ar maigu pastinaku biezeni un sviestā ceptām dārza veltēm – tas garšo labāk, nekā varētu iedomāties!
Cepts lasis sinepju un brūnā cukura glazūrā
Lasis saldu garšvielu glazūrā ir visai neierasta, tomēr neizsakāmi garda kombinācija. Šai sakarā piedāvājam recepti, kuras pagatavošana neprasīs daudz laika, tomēr noteikti kļūs par vienu no iecienītākajām maltītēm jūsu virtuvē.