Maltā gaļa un kartupeļi: 15 vienkārši sacepumi, ar kuriem nenošausi greizi
Jolanta Roze
Ko celt galdā, lai ātri un garšīgi paēdinātu visu ģimeni bez liekiem laika un naudas tēriņiem? Kartupeļi kombinācijā ar malto gaļu vienmēr ir trāpījums desmitniekā, tādēļ šoreiz piedāvājam 15 vienkāršu kartupeļu un maltās gaļas sacepumu versijas tiem, kas nevēlas pēc nogurdinošas darba dienas pārlieku ilgi rosīties virtuvē.
Viena no lieliskākajām kartupeļu sacepuma īpašībām ir tāda, ka šis ir ideāls veids, kā izmanot no iepriekšējās maltītes pāri palikušos vārītos kartupeļus vai kartupeļu biezputru. Tā tu varēsi nošaut divus zaķus ar vienu šāvienu – gan neaizlaist postā produktus, gan krietni saīsināt gatavošanas laiku, aiztaupot sev tupeņu mizošanu un vārīšanu.
Mums padomā ir arī ģeniāli vienkārša kartupeļu sacepuma recepte tiem, kuriem nav pa ķērienam iepriekš novārītu kartupeļu. "Slinko" sacepumu pagatavot ir vieglāk par vieglu, turklāt nevajadzēs ķēpāt liekus traukus, jo kartupeļi uz rupjās rīves tiek sarīvēti un ar malto gaļu samaisīti uz lielās cepamās plāts. Kad sagatavošanas darbi paveikti, atliks vien noskalot rīvi, iešaut sacepumu krāsnī un tiksmināties par kārdinoši apetītlīgo smaržu, kas jau pēc brīža plūdīs no virtuves.
Maltās gaļas izvēle un sagatavošana
Gardākam rezultātam malto gaļu labāk iepriekš apcept ar sīpoliem vai ķiplokiem, sāli, pipariem un garšvielām – gluži kā gatavojot gaļas mērci. Sulīgumam maltajai gaļai nobeigumā vari pievienot arī saldo vai skābo krējumu, tomātu pastu, bundžiņu veikli sablendētu konservēto tomātu vai šļuku sausa vīna.
Kaloriju skaitītājiem iesakām trekno cūkas malto gaļu aizstāt ar maltu tītara, vistas, liellopa vai teļa gaļu un, apcepot to uz pannas, iztikt bez taukvielu pievienošanas, ļaujot gaļai cepties savā sulā. Ja maltajai gaļai uz smalkās rīves pierīvēsi kādu burkānu, kabaci, selerijas sakni, papriku vai kāpostu, samazināsi kaloriju skaitu un piešķirsi gaļas masai sulīgumu.
Kārtojam kārtu kārtas
Kad gaļas masa sagatavota, atliks vien sacepumu kārtot traukā, kartupeļu kārtas liekot pamīšus ar gaļas kārtām, ko sulīgumam var papildināt arī, piemēram, ar kādu kārtu tomātu, sviestā apceptu kāpostu, burkānu, paprikas vai selerijas kātu, neiazmirstot arī par aromātiskiem garšaugiem.
Pirms krāsnī šaušanas sacepumu atliks vien pārklāt ar kausētā siera plāksnēm vai pārliet ar ķiplokotu siera un majonēzes maisījumu, kas cepšanas laikā izveidos kārdinoši zeltainu un sulīgu garoziņu.
Lai piešķirtu sacepumam jaunas garšas, ierasto Holandes vai Krievijas sieru aizstāj ar kūpinātu sieru vai siera desu.
Kad sacepums gatavs, nedaudz atdzesē to, griez gabalos un liec uz šķīvja. Atlikušo daļu piepildot ar sulīgiem dārzeņu salātiem un izbaudi gardo maltīti bez sirdsapziņas pārmetumiem!
Kartupeļu sacepums ar malto gaļu un kausēto sieru
Maltās gaļas, kartupeļu un kausēta siera sacepums - un ģimene pilniem vēderiem.
'Slinkais' kartupeļu sacepums ar malto gaļu un biezpienu
Šo sacepumu pagatavot ir vieglāk par vieglu, turklāt nevajadzēs ķēpāt liekus traukus, jo visas sastāvdaļas tiek sarīvētas un samaisītas uz lielās cepamās plāts. Kad sagatavošanas darbi būs paveikti, atliks tikai noskalot rīvi, iešaut sacepumu krāsnī un tiksmināties par kārdinoši apetītlīgo smaržu, kas jau pēc brīža plūdīs no virtuves.
Sātīgs un garšīgs kartupeļu un maltās gaļas sacepums. Šo vakariņu maltīti pagatavot būs viegli – atliek vien salikt kārtās sastāvdaļas un ielikt cepeškrāsnī.
Tradicionāli ganu pīrāgs jeb Shepherd's pie tiek pagatavots no maltās gaļas ar kraukšķīgu kartupeļu cepurīti pa virsu. Šoreiz ir nedaudz citādāka versija – pa virsu likti maigie saldie kartupeļi, bet zem tiem paslēpusies jēra maltā gaļa. Maltīte būs lielisks vakariņu ēdiens, ar ko pabarot visu ģimeni.
Kuram gan negaršo kotletes? Mūsmājās tas ir ļoti iecienīts "komforta" ēdiens, ko novērtē gan pieaugušie, gan bērni. Izņemot mani, kam jāstāv pie plīts un jācep. Tādēļ nereti mēdzu meklēt citus variantus, kā pagatavot malto gaļu, saglabājot "kotlešu sajūtu". Šonedēļ mūsmājās tapa maltās gaļas sacepums, kura pamatā ir kotlešu masa, ko papildināju ar tomātiem un mocarellu.
Liellopa maltās gaļas sacepums ar kartupeļu biezputru lauku stilā
Vienkārši un ātri pagatavojams sacepums, īpaši, ja maltās gaļas mērce un kartupeļu biezputra jau gatavas ledusskapī. Ja mērce noglabāta saldētavā, pa nakti izņem to atlaisties. Piedāvājam izmantot liellopu maltās gaļas mērci ar šampinjoniem, kuras recepti vari izlasīt šeit.
Kartupeļu un maltās gaļas sacepums - 'Gana pīrāgs'
Gana pīrāgs jeb Shepherd's pie ir tradicionāls angļu ēdiens, kas tiek gatavots no maltās gaļas un kartupeļu biezeņa. Ja vēl ne reizi nav mēģināts, noteikti iesakām pagatavot šo sātīgo sacepumu! Šajā receptē tiek izmantota jēra gaļa, tomēr to var gatavot arī ar citu gaļu.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!
Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit